Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 15 mei 2013 09:17

S&P 500: 1.600, 1.700 of 1.900?

0 0 Leestijd ongeveer

Alsof er niets mis kan gaan, stelden de Dow Jones en de S&P 500 gisteren hun records opnieuw scherper. Beleggers lijken immuun voor het Abuse-virus

Een jaar of vijf geleden, werden veel beleggers bevangen met het Abuse-virus nadat een veenbrand in een uithoek van de Amerikaanse hypotheekmarkt ontaardde in een uitslaande bankencrisis.

Logische naschok

De logische naschok van een bankencrisis is een schuldencrisis en aangezien Europa een politieke en fiscale unie ontbeert, dijde die in de eurozone uit tot een landencrisis. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan deden banken en verzekeraars een beroep op de overheid. Financiële instellingen die als dominostenen omvallen zijn een economisch horrorscenario. Om een systeemcrisis af te wenden, werden de banken gered met het geld van belastingbetalers.

In de Verenigde Staten verlaagde de Federal Reserve prompt in september 2007 de basisrente in een poging om de economie te stimuleren. De Europese Centrale Bank daarentegen verhoogde in juli 2008 zelfs nog de rente om de inflatie te beteugelen. Het verschil in monetair beleid is terug te voeren naar hun mandaat. De Fed moet ervoor zorgen dat én de economische groei én de inflatie in goede banen worden geleid. De ECB moet enkel het algemene prijspeil in toom houden en dat in een gefragmenteerde markt.

Nationale overheden

Wat ook een rol speelde, is dat in Europa de nationale overheden beslissen over de toekenning van staatssteun, terwijl banken in de Verenigde Staten onder de curatele komen van Washington. Om een lang verhaal kort te maken: het gevolg van die supranationale overheid is dat de onderlinge competitie tussen de banken groter is. Hierdoor zijn zij sneller geneigd om kredieten toe te kennen dan hun Europese collega’s die vooral oog hebben voor hun balans.

Kleine en middelgrote bedrijven ontplooien in de Verenigde Staten gemakkelijker nieuwe initiatieven, waardoor de werkloosheid daalt, al is de Amerikaanse economie nog niet boven Jan. Het ligt immer nog aan het infuus van de Fed, dat elke maand voor 85 miljard dollar aan obligaties opkoopt. Het geld dat niet de economie ten goede komt, stroomt weg naar de financiële markten. Wall Street viert dat met nieuwe records. Een verschijnsel waarvan ook Europese beleggers profiteren.

Wall Street

De S&P 500 noteert inmiddels op 1.650,34 punten. Een niveau waarop een aantal marktwaarnemers hoogtevrees krijgt. Experts als Aswath Damodaran, Barry Ritholtz en Laszlo Birinyi denken echter dat de beursgraadmeter van de 500 belangrijkste aandelen voor de Amerikaanse economie substantieel hoger kan. Zij baseren zich hiervoor op de risicopremie. Volgens rasoptimist Birinyi doorboort de S&P 500 binnenkort de grens van 1.700 punten om nog dit jaar het niveau van 1.900 punten op te zoeken. Aangezien Wall Street op de aandelenmarkten de toon zet, zou dit betekenen dat de AEX naar de 420 gaat.

Het acroniem Abuse staat voor Anything But US Equities ofwel alles behalve Amerikaanse aandelen. @ Ivan Snurer

Een jaar of vijf geleden, werden veel beleggers bevangen met het Abuse-virus nadat een veenbrand in een uithoek van de Amerikaanse hypotheekmarkt ontaardde in een uitslaande bankencrisis.

Logische naschok

De logische naschok van een bankencrisis is een schuldencrisis en aangezien Europa een politieke en fiscale unie ontbeert, dijde die in de eurozone uit tot een landencrisis. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan deden banken en verzekeraars een beroep op de overheid. Financiële instellingen die als dominostenen omvallen zijn een economisch horrorscenario. Om een systeemcrisis af te wenden, werden de banken gered met het geld van belastingbetalers.

In de Verenigde Staten verlaagde de Federal Reserve prompt in september 2007 de basisrente in een poging om de economie te stimuleren. De Europese Centrale Bank daarentegen verhoogde in juli 2008 zelfs nog de rente om de inflatie te beteugelen. Het verschil in monetair beleid is terug te voeren naar hun mandaat. De Fed moet ervoor zorgen dat én de economische groei én de inflatie in goede banen worden geleid. De ECB moet enkel het algemene prijspeil in toom houden en dat in een gefragmenteerde markt.

Nationale overheden

Wat ook een rol speelde, is dat in Europa de nationale overheden beslissen over de toekenning van staatssteun, terwijl banken in de Verenigde Staten onder de curatele komen van Washington. Om een lang verhaal kort te maken: het gevolg van die supranationale overheid is dat de onderlinge competitie tussen de banken groter is. Hierdoor zijn zij sneller geneigd om kredieten toe te kennen dan hun Europese collega’s die vooral oog hebben voor hun balans.

Kleine en middelgrote bedrijven ontplooien in de Verenigde Staten gemakkelijker nieuwe initiatieven, waardoor de werkloosheid daalt, al is de Amerikaanse economie nog niet boven Jan. Het ligt immer nog aan het infuus van de Fed, dat elke maand voor 85 miljard dollar aan obligaties opkoopt. Het geld dat niet de economie ten goede komt, stroomt weg naar de financiële markten. Wall Street viert dat met nieuwe records. Een verschijnsel waarvan ook Europese beleggers profiteren.

Wall Street

De S&P 500 noteert inmiddels op 1.650,34 punten. Een niveau waarop een aantal marktwaarnemers hoogtevrees krijgt. Experts als Aswath Damodaran, Barry Ritholtz en Laszlo Birinyi denken echter dat de beursgraadmeter van de 500 belangrijkste aandelen voor de Amerikaanse economie substantieel hoger kan. Zij baseren zich hiervoor op de risicopremie. Volgens rasoptimist Birinyi doorboort de S&P 500 binnenkort de grens van 1.700 punten om nog dit jaar het niveau van 1.900 punten op te zoeken. Aangezien Wall Street op de aandelenmarkten de toon zet, zou dit betekenen dat de AEX naar de 420 gaat.

Het acroniem Abuse staat voor Anything But US Equities ofwel alles behalve Amerikaanse aandelen. @ Ivan Snurer