Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 10 mei 2013 10:59

Een bod op uw aandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Overnamegeruchten of zelfs een daadwerkelijk bod op een bedrijf dat u in portefeuille heeft. Goed nieuws, maar wat is op dat moment het slimste om te doen?

Iedere belegger hoopt stilletjes op die dag dat de headlines van de financiële websites openen met het bericht dat er een bod is uitgebracht op een bedrijf waar het aandelen van bezit. Veelal gaat het dan om een grote premie boven de laatste beurskoers en wordt in één klap een geweldige koerswinst behaald.

Ook overnamegeruchten smaken naar meer, zeker als er een concrete bieder en prijs worden genoemd. Ook dan stijgt de koers veelal fors.

Wat te doen?

Hoewel het dus bijzonder heugelijk is dat er plotseling sprake is van een grote koerswinst, worden beleggers wel gelijk met een (luxe) probleem opgezadeld. Het is zeer verleidelijk de koerswinst gelijk te verzilveren, maar vaak is dat niet de slimste tactiek.

Kopende partijen zijn ook onderhandelaars en tasten met een eerste bod de belangstelling af bij de aandeelhouders. Vaak volgt er dan nog een verhoging of soms zelfs meerdere verhogingen om tegenstribbelende aandeelhouders alsnog over de streep te trekken. Dit soort verhogingen zijn zonde om te laten lopen, want vaak gaat het toch nog om een behoorlijk stukje koerswinst.

Bovendien kan een tweede of zelfs derde partij opstaan en met een tegenbod komen. Bedrijven komen veelal pas uit hun schulp als zij waarnemen dat de concurrent ineens wel erg groot en bedreigend wordt.

Overnamespel

Dit overnamespel wilt u niet missen. Gewoon blijven zitten dus bij een bieding en even de zaak op zijn beloop laten. Wacht ook niet te lang, want TNT Express maakt duidelijk dat overnamepogingen ook kunnen stranden. Echter, beleggers hebben hier genoeg tijd gehad dit voor te zijn, uitgezonderd grootaandeelhouder PostNL die zich te vroeg rijk rekende.

Het blijft overigens wel zaak goed uw huiswerk te blijven doen. Maak altijd zelf een inschatting van de kans dat de deal doorgaat. Is de koper financieel krachtig genoeg, hoe zit het met de mededingingsautoriteiten, bestaat er kans dat het management van het doelwit ineens opstapt en de deal daardoor wellicht niet meer interessant is voor de koper. Al dit soort zaken zijn beter om zelf te onderzoeken dan puur op de visie van analisten af te gaan. Zij willen vaak dat een deal doorgaat en zijn bang te veel negatieve punten aan te stippen.

En bij een overnamegerucht?

In het geval van een overnamegerucht ligt het allemaal wat ingewikkelder.  Een gerucht is immers een gerucht en er hoeft lang niet altijd wat van waar te zijn. Het zal niet voor het laatst zijn dat iemand het gerucht de wereld in helpt om er zelf beter van te worden. Dit is uiteraard strafbaar, maar je vraagt je toch af waar al die niet uitgekomen geruchten dan wel op gebaseerd zijn.

“Buy on the rumour, sell on the fact”, een bekende beleggingswijsheid, maar u zult begrijpen dat u dan al veel te laat bent. Meelopen met geruchten en voortijdig afscheid nemen is een strategie, waarbij de belegger dan voor lief neemt vrijwel nooit de echte overname mee te maken. Hij voorkomt zo ook het risico van de koersterugval. Zeker bij geruchten waarbij hard nieuws van de bedrijven zelf te lang uitblijft, zullen deze winstnemingen onherroepelijk optreden.

Zelf inschatten

Beleggen alleen om te profiteren van een overnamebod is geen goede strategie. Gewoon interessante aandelen selecteren en tegen een aanvaardbare prijs inslaan is dat wel. Komt het tot een overname dan is dat meegenomen. Zo niet, dan zal de koers op termijn toch wel stijgen als het bedrijf goed presteert.

Bedenk ook altijd dat een overname op de lange termijn nadelig kan zijn. Veel ondernemingen zijn tegen achteraf gezien te lage prijzen van de beurs gehaald. Beleggers misten daardoor het potentieel van deze bedrijven en werden met een herbeleggingsprobleem opgezadeld.

Bent u het niet eens met de prijs, beoordeel dan hoeveel procent van de aandeelhouders ook tegen zijn. Behoort u tot het laatste groepje dat niet akkoord gaat terwijl het bod gestand gedaan wordt, dan loopt u het risico met een incourant aandeel te blijven zitten

Iedere belegger hoopt stilletjes op die dag dat de headlines van de financiële websites openen met het bericht dat er een bod is uitgebracht op een bedrijf waar het aandelen van bezit. Veelal gaat het dan om een grote premie boven de laatste beurskoers en wordt in één klap een geweldige koerswinst behaald.

Ook overnamegeruchten smaken naar meer, zeker als er een concrete bieder en prijs worden genoemd. Ook dan stijgt de koers veelal fors.

Wat te doen?

Hoewel het dus bijzonder heugelijk is dat er plotseling sprake is van een grote koerswinst, worden beleggers wel gelijk met een (luxe) probleem opgezadeld. Het is zeer verleidelijk de koerswinst gelijk te verzilveren, maar vaak is dat niet de slimste tactiek.

Kopende partijen zijn ook onderhandelaars en tasten met een eerste bod de belangstelling af bij de aandeelhouders. Vaak volgt er dan nog een verhoging of soms zelfs meerdere verhogingen om tegenstribbelende aandeelhouders alsnog over de streep te trekken. Dit soort verhogingen zijn zonde om te laten lopen, want vaak gaat het toch nog om een behoorlijk stukje koerswinst.

Bovendien kan een tweede of zelfs derde partij opstaan en met een tegenbod komen. Bedrijven komen veelal pas uit hun schulp als zij waarnemen dat de concurrent ineens wel erg groot en bedreigend wordt.

Overnamespel

Dit overnamespel wilt u niet missen. Gewoon blijven zitten dus bij een bieding en even de zaak op zijn beloop laten. Wacht ook niet te lang, want TNT Express maakt duidelijk dat overnamepogingen ook kunnen stranden. Echter, beleggers hebben hier genoeg tijd gehad dit voor te zijn, uitgezonderd grootaandeelhouder PostNL die zich te vroeg rijk rekende.

Het blijft overigens wel zaak goed uw huiswerk te blijven doen. Maak altijd zelf een inschatting van de kans dat de deal doorgaat. Is de koper financieel krachtig genoeg, hoe zit het met de mededingingsautoriteiten, bestaat er kans dat het management van het doelwit ineens opstapt en de deal daardoor wellicht niet meer interessant is voor de koper. Al dit soort zaken zijn beter om zelf te onderzoeken dan puur op de visie van analisten af te gaan. Zij willen vaak dat een deal doorgaat en zijn bang te veel negatieve punten aan te stippen.

En bij een overnamegerucht?

In het geval van een overnamegerucht ligt het allemaal wat ingewikkelder.  Een gerucht is immers een gerucht en er hoeft lang niet altijd wat van waar te zijn. Het zal niet voor het laatst zijn dat iemand het gerucht de wereld in helpt om er zelf beter van te worden. Dit is uiteraard strafbaar, maar je vraagt je toch af waar al die niet uitgekomen geruchten dan wel op gebaseerd zijn.

“Buy on the rumour, sell on the fact”, een bekende beleggingswijsheid, maar u zult begrijpen dat u dan al veel te laat bent. Meelopen met geruchten en voortijdig afscheid nemen is een strategie, waarbij de belegger dan voor lief neemt vrijwel nooit de echte overname mee te maken. Hij voorkomt zo ook het risico van de koersterugval. Zeker bij geruchten waarbij hard nieuws van de bedrijven zelf te lang uitblijft, zullen deze winstnemingen onherroepelijk optreden.

Zelf inschatten

Beleggen alleen om te profiteren van een overnamebod is geen goede strategie. Gewoon interessante aandelen selecteren en tegen een aanvaardbare prijs inslaan is dat wel. Komt het tot een overname dan is dat meegenomen. Zo niet, dan zal de koers op termijn toch wel stijgen als het bedrijf goed presteert.

Bedenk ook altijd dat een overname op de lange termijn nadelig kan zijn. Veel ondernemingen zijn tegen achteraf gezien te lage prijzen van de beurs gehaald. Beleggers misten daardoor het potentieel van deze bedrijven en werden met een herbeleggingsprobleem opgezadeld.

Bent u het niet eens met de prijs, beoordeel dan hoeveel procent van de aandeelhouders ook tegen zijn. Behoort u tot het laatste groepje dat niet akkoord gaat terwijl het bod gestand gedaan wordt, dan loopt u het risico met een incourant aandeel te blijven zitten

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.