Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 3 mei 2013 08:19

Europese en Nederlandse toppers

0 0 Leestijd ongeveer

Het jaar is net vijf maanden jong. Welke aandelen zijn het sterkst gestegen en wat mag je nog van ze verwachten? En wat vinden analisten van de pechaandelen van 2013?

De €uro STOXX 50 is de Europese tegenhanger van de AEX. De index is opgebouwd met de 50 belangrijkste aandelen uit de eurozone. Voornamelijk aandelen van bedrijven met een hoofdnotering in Frankurt en Parijs. Het biedt echter ook onderdak aan een zestal hoofdfondsen uit de AEX.

De Europese hoofdindex noteert dit jaar 3,1 procent hoger. Dat is een fractie slechter dan de AEX. Bij de slotbel van gisteren 2 mei staat de Amsterdamse hoofdindex in 2013 op een jaarwinst van 3,5 procent. Onder de Europese hoofdfondsen behoren EADS, l’Oréal en ASML met een respectievelijke winst van 36,8, 29,7 en 20,8 procent tot de grootste stijgers. Bij de AEX zijn dat Douwe Egberts, ASML en SBM Offshore met 38,8, 20,8 en 19,7 procent winst.

Een blik op het gemiddelde koersdoel leert dat bij het merendeel van de toppers de rek eruit is. Het winstpotentieel van de vijf grootste stijgers uit de €uro STOXX 50 komt door de bank genomen uit op een verlies van 0,1 procent. Het gemiddelde koerspotentieel van de vijf grootste stijgers uit de AEX oogt met en plus van 5,7 procent al een stuk aantrekkelijker. Dat gemiddelde wordt evenwel omhoog getrokken door een enkel aandeel. Analisten verwachten dat de koers van SBM Offshore in de loop van het jaar nog 20,6 procent zal aandikken. Wordt SBM Offshore net als Douwe Egberts, maar dan omwille van het overnamebod, buiten beschouwing gelaten, dan daalt het koerspotentieel haast met 50 procent.

Aan de andere kant van het spectrum, op de bodem van de ranglijst van de sterkste stijgers kom je de pechaandelen tegen. Met een verlies van 27,5, 12,6 en 11,3 procent zijn dat bij de €uro STOXX 50 respectievelijk ArcelorMittal, RWE en Volkswagen en in de AEX met koersdalingen van 51,1, 40,7 en 30,7 procent Imtech, Post.nl en TNT Express.

Het voorgespiegelde winstpotentieel van de grootste dalers van analisten oogt een stuk aantrekkelijker. Het beoogde koersdoel van de vijf pechaandelen uit de €uro STOXX 50 ligt gemiddeld genomen 21,1 procent hoger dan de actuele koers. Het gemiddelde koersdoel van de vijf grootste verliezers uit de AEX bedraagt zelfs 23,1 procent.

Het feit dat de winnaars zo dicht tegen het gemiddelde koersdoel noteren, toont aan dat analisten niet verwachten dat die aandelen nog hard zullen stijgen. Er is bij de grootste stijgers dus weinig reden tot optimisme. De koersverliezen van de sterkste dalers getuigen daarentegen van pessimisme. Het is verleidelijk om te denken dat het met die aandelen bergafwaarts blijft gaan. Pessimisme werkt aanstekelijk, ook op de beurs, maar de voorgespiegelde koersdoelen van analisten blaken van optimisme.

Beleggen heeft echter weinig te maken met optimisme of pessimisme. Als belegger moet je reëel of beter gezegd rationeel zijn. Op de beurs verdienen beleggers het meeste geld met aandelen die beter zijn dan de markt denkt. Optimisme is de vijand van de belegger. Het zorgt namelijk voor te hoge verwachtingen. Eigenlijk komt het erop neer dat beleggers vaak te optimistisch zijn over de beurslievelingen en te pessimistisch over de pechaandelen van dat moment. De beurs heeft de onhebbelijke eigenschap donkere wolken boven aandelen meer dan evenredig in de koers te verdisconteren. @ Ivan Snurer

De €uro STOXX 50 is de Europese tegenhanger van de AEX. De index is opgebouwd met de 50 belangrijkste aandelen uit de eurozone. Voornamelijk aandelen van bedrijven met een hoofdnotering in Frankurt en Parijs. Het biedt echter ook onderdak aan een zestal hoofdfondsen uit de AEX.

De Europese hoofdindex noteert dit jaar 3,1 procent hoger. Dat is een fractie slechter dan de AEX. Bij de slotbel van gisteren 2 mei staat de Amsterdamse hoofdindex in 2013 op een jaarwinst van 3,5 procent. Onder de Europese hoofdfondsen behoren EADS, l’Oréal en ASML met een respectievelijke winst van 36,8, 29,7 en 20,8 procent tot de grootste stijgers. Bij de AEX zijn dat Douwe Egberts, ASML en SBM Offshore met 38,8, 20,8 en 19,7 procent winst.

Een blik op het gemiddelde koersdoel leert dat bij het merendeel van de toppers de rek eruit is. Het winstpotentieel van de vijf grootste stijgers uit de €uro STOXX 50 komt door de bank genomen uit op een verlies van 0,1 procent. Het gemiddelde koerspotentieel van de vijf grootste stijgers uit de AEX oogt met en plus van 5,7 procent al een stuk aantrekkelijker. Dat gemiddelde wordt evenwel omhoog getrokken door een enkel aandeel. Analisten verwachten dat de koers van SBM Offshore in de loop van het jaar nog 20,6 procent zal aandikken. Wordt SBM Offshore net als Douwe Egberts, maar dan omwille van het overnamebod, buiten beschouwing gelaten, dan daalt het koerspotentieel haast met 50 procent.

Aan de andere kant van het spectrum, op de bodem van de ranglijst van de sterkste stijgers kom je de pechaandelen tegen. Met een verlies van 27,5, 12,6 en 11,3 procent zijn dat bij de €uro STOXX 50 respectievelijk ArcelorMittal, RWE en Volkswagen en in de AEX met koersdalingen van 51,1, 40,7 en 30,7 procent Imtech, Post.nl en TNT Express.

Het voorgespiegelde winstpotentieel van de grootste dalers van analisten oogt een stuk aantrekkelijker. Het beoogde koersdoel van de vijf pechaandelen uit de €uro STOXX 50 ligt gemiddeld genomen 21,1 procent hoger dan de actuele koers. Het gemiddelde koersdoel van de vijf grootste verliezers uit de AEX bedraagt zelfs 23,1 procent.

Het feit dat de winnaars zo dicht tegen het gemiddelde koersdoel noteren, toont aan dat analisten niet verwachten dat die aandelen nog hard zullen stijgen. Er is bij de grootste stijgers dus weinig reden tot optimisme. De koersverliezen van de sterkste dalers getuigen daarentegen van pessimisme. Het is verleidelijk om te denken dat het met die aandelen bergafwaarts blijft gaan. Pessimisme werkt aanstekelijk, ook op de beurs, maar de voorgespiegelde koersdoelen van analisten blaken van optimisme.

Beleggen heeft echter weinig te maken met optimisme of pessimisme. Als belegger moet je reëel of beter gezegd rationeel zijn. Op de beurs verdienen beleggers het meeste geld met aandelen die beter zijn dan de markt denkt. Optimisme is de vijand van de belegger. Het zorgt namelijk voor te hoge verwachtingen. Eigenlijk komt het erop neer dat beleggers vaak te optimistisch zijn over de beurslievelingen en te pessimistisch over de pechaandelen van dat moment. De beurs heeft de onhebbelijke eigenschap donkere wolken boven aandelen meer dan evenredig in de koers te verdisconteren. @ Ivan Snurer