Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 1 mei 2013 07:59

To sell or not to sell in May

0 0 Leestijd ongeveer

Moet je je aandelen in mei verkopen? De geschiedenis zegt van wel, maar dit jaar wellicht niet. Wall Street komt dit jaar erg sterk voor de dag.

Volgens de beurswijsheid Sell in May and go away doen beleggers er goed aan om in mei hun aandelen te verkopen. In de zomer is het rendement van aandelen beduidend lager dan in de wintermaanden.

Al wordt het adagium graag afgesloten met but remember be back in September, luidt het tweede deel but buy back on Saint Leger day. Het tweede deel van de beursspreuk berust op ware feiten en houdt verband met een klassieke paardenkoers voor de Britse elite. Sinds de 18de eeuw wordt er in Doncaster elk jaar in het tweede weekend van september een belangrijke paardenkoers gehouden. Naar verluidt, was dit de gelegenheid waar adellijken en industriëlen elkaar na een lange zomer weer voor het eerst ontmoetten en werden er plannen gesmeed en overeenkomsten beklonken, die de economie een nieuwe impuls gaven.

Ondanks het statistische bewijs is bij de beurswijsheid wel enige nuancering op zijn plaats. Het zomer-winterpatroon in aandelenrendementen komt veelvuldig voor, maar dat wil nog niet zeggen dat je met aandelen in de zomermaanden geen geld kunt verdienen. Zolang de transactiekosten lager uitvallen dan 0,6 procent per verrichting dan ben je in Europa al spekkoper. Op Wall Street mogen de kosten zelfs oplopen tot 1,09 procent. Als je rekening houdt met renteopbrengsten, dan mogen de gebeurlijke transactiekosten nog hoger oplopen, maar dat terzijde.

De hamvraag is echter of je dit jaar in mei al je aandelen moet verkopen? Beleggers die vorig jaar gehoor gaven aan de lokroep van Sell-in-May ontliepen daarmee in de maand mei een verlies van zegge en schrijve van zes procent, zowel in Europa als op Wall Street. In 2012 baarde de winstontwikkeling van bedrijven beleggers zorgen, maar ze waren vooral bezorgd om het voortbestaan van de eurozone.

Hoe staan de aandelenmarkten nu ervoor? Het imminente gevaar voor een uiteenvallen van de Europese muntunie is inmiddels geweken. Vanuit fundamenteel opzicht is er echter weinig veranderd. Ook dit jaar zijn beleggers bezorgd om de winstontwikkeling van beursgenoteerde bedrijven. Het goede nieuws is echter dat de financiële markten volop profiteren van de ruimhartige geldpolitiek van centrale banken, met voorop het monetaire beleid van de Federal Reserve.

Daartegenover staat dat de maand mei qua rendement doorsnee is. Het gemiddelde maandrendement strandt naar gelang de terugblikperiode op de 6de, dan wel 7de plaats. Wat uit een gemiddelde niet naar voren komt, is het gegeven dat een sterk begin doorzindert in de maand mei. Wanneer Wall Street zoals dit jaar in januari en februari sterk uit de startblokken schiet, dan volgt hierop zoals in 1993, ’95, ’96, ’97 of in 2004 een goede meimaand, waaraan de Europese aandelenmarkten zich aan optrekken.

Zoals altijd, bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Als de voortekenen niet bedriegen, dan wacht beleggers een mooie meimaand. Al is het maar omdat het gros van de bedrijven in de maand mei dividend uitkeren. @ Ivan Snurer

Volgens de beurswijsheid Sell in May and go away doen beleggers er goed aan om in mei hun aandelen te verkopen. In de zomer is het rendement van aandelen beduidend lager dan in de wintermaanden.

Al wordt het adagium graag afgesloten met but remember be back in September, luidt het tweede deel but buy back on Saint Leger day. Het tweede deel van de beursspreuk berust op ware feiten en houdt verband met een klassieke paardenkoers voor de Britse elite. Sinds de 18de eeuw wordt er in Doncaster elk jaar in het tweede weekend van september een belangrijke paardenkoers gehouden. Naar verluidt, was dit de gelegenheid waar adellijken en industriëlen elkaar na een lange zomer weer voor het eerst ontmoetten en werden er plannen gesmeed en overeenkomsten beklonken, die de economie een nieuwe impuls gaven.

Ondanks het statistische bewijs is bij de beurswijsheid wel enige nuancering op zijn plaats. Het zomer-winterpatroon in aandelenrendementen komt veelvuldig voor, maar dat wil nog niet zeggen dat je met aandelen in de zomermaanden geen geld kunt verdienen. Zolang de transactiekosten lager uitvallen dan 0,6 procent per verrichting dan ben je in Europa al spekkoper. Op Wall Street mogen de kosten zelfs oplopen tot 1,09 procent. Als je rekening houdt met renteopbrengsten, dan mogen de gebeurlijke transactiekosten nog hoger oplopen, maar dat terzijde.

De hamvraag is echter of je dit jaar in mei al je aandelen moet verkopen? Beleggers die vorig jaar gehoor gaven aan de lokroep van Sell-in-May ontliepen daarmee in de maand mei een verlies van zegge en schrijve van zes procent, zowel in Europa als op Wall Street. In 2012 baarde de winstontwikkeling van bedrijven beleggers zorgen, maar ze waren vooral bezorgd om het voortbestaan van de eurozone.

Hoe staan de aandelenmarkten nu ervoor? Het imminente gevaar voor een uiteenvallen van de Europese muntunie is inmiddels geweken. Vanuit fundamenteel opzicht is er echter weinig veranderd. Ook dit jaar zijn beleggers bezorgd om de winstontwikkeling van beursgenoteerde bedrijven. Het goede nieuws is echter dat de financiële markten volop profiteren van de ruimhartige geldpolitiek van centrale banken, met voorop het monetaire beleid van de Federal Reserve.

Daartegenover staat dat de maand mei qua rendement doorsnee is. Het gemiddelde maandrendement strandt naar gelang de terugblikperiode op de 6de, dan wel 7de plaats. Wat uit een gemiddelde niet naar voren komt, is het gegeven dat een sterk begin doorzindert in de maand mei. Wanneer Wall Street zoals dit jaar in januari en februari sterk uit de startblokken schiet, dan volgt hierop zoals in 1993, ’95, ’96, ’97 of in 2004 een goede meimaand, waaraan de Europese aandelenmarkten zich aan optrekken.

Zoals altijd, bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Als de voortekenen niet bedriegen, dan wacht beleggers een mooie meimaand. Al is het maar omdat het gros van de bedrijven in de maand mei dividend uitkeren. @ Ivan Snurer