Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Edin Mujagic, 1 mei 2013 14:47

EUR/USD een nutteloze indicator

0 0 Leestijd ongeveer

De eurozone was nog nooit zo dicht bij het verlies van een van de leden als onlangs met Cyprus. Op het allerlaatste moment hebben de beleidsmakers uit de eurozone dat voorkomen.

De stand van zaken is dat we te maken hebben met een euroland waar mensen maximaal enkele honderden euros per dag kunnen opnemen, het spaargeld boven 100.000 euro weg is, de spaarsaldi daaronder zeker niet zeker zijn zoals tot voor kort werd gedacht en kapitaalverkeer aan stevige banden is gelegd.

Wie echter naar dé indicator op de markten kijkt, de wisselkoers van EUR/USD, zou dat zeker niet zeggen. Sterker nog, op basis van het gedrag van EUR/USD de afgelopen dagen of weken, zou een belegger eerder opgelucht zijn dan zich grote zorgen gaan maken. De koers van EUR/USD daalde de laatste weken van ca. 1,37 en schommelt nu tussen 1,295 en 1,31.

Onveilig
Het vertrek van een euroland uit de muntunie – jarenlang als absurd bestempeld door de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en alles en iedereen in Europa – was nog nooit zo dicht bij geweest. Hetzelfde geldt voor besmettingsgevaar:  een ruime meerderheid van de Spanjaarden acht zijn spaargeld niet veilig en ook in andere eurolanden maken mensen zich zorgen erover.

Ondanks deze uiterst precaire situatie is EUR/USD lichtjaren verwijderd van het dieptepunt op ca. 0,82. Het hoogtepunt, ca. 1,60, is veel dichter bij.

Ernstig
Gegeven de ernst van de situatie – ter illustratie kredietbeoordelaar Moody’s zegt dat ook na de last minute deal vertrek van Cyprus uit de euro zeker niet van tafel is – is mijn conclusie dat EUR/USD als indicator nutteloos is.

Persoonlijk kijk ik liever naar bijvoorbeeld de koers van EUR/SEK. Die bedraagt momenteel ongeveer 8,25. En dat is het dieptepunt voor EUR/SEK. Hetzelfde zie ik als ik naar EUR/NKK kijk of de waarde van de euro ten opzichte van de Australische dollar bijvoorbeeld.

Fabeltje
Wat dit mij vertelt is dat de euro wel degelijk onder stevige neerwaartse druk staat. Het ‘verhaal’ dat NKK, SEK en AUD mij vertellen over de euro komt daarmee mijns inziens veel beter overeen met de werkelijkheid dan het fabeltje van EUR/USD, namelijk dat er niet veel aan de hand is.

Voor mij is dit een extra bevestiging om met posities in EUR/USD op wat langere termijn belegt, lees in deze context met horizon ‘eind 2013 en verder’, short te zitten. De kans dat EUR/USD veel verder zakt is vele malen groter dan dat we nieuwe hoogtepunten zullen beleven. Minder gangbaar maar in toenemende mate relevanter lijken mij ook short posities in EUR/SEK of EUR/NKK c.q. AUD.

De stand van zaken is dat we te maken hebben met een euroland waar mensen maximaal enkele honderden euros per dag kunnen opnemen, het spaargeld boven 100.000 euro weg is, de spaarsaldi daaronder zeker niet zeker zijn zoals tot voor kort werd gedacht en kapitaalverkeer aan stevige banden is gelegd.

Wie echter naar dé indicator op de markten kijkt, de wisselkoers van EUR/USD, zou dat zeker niet zeggen. Sterker nog, op basis van het gedrag van EUR/USD de afgelopen dagen of weken, zou een belegger eerder opgelucht zijn dan zich grote zorgen gaan maken. De koers van EUR/USD daalde de laatste weken van ca. 1,37 en schommelt nu tussen 1,295 en 1,31.

Onveilig
Het vertrek van een euroland uit de muntunie – jarenlang als absurd bestempeld door de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en alles en iedereen in Europa – was nog nooit zo dicht bij geweest. Hetzelfde geldt voor besmettingsgevaar:  een ruime meerderheid van de Spanjaarden acht zijn spaargeld niet veilig en ook in andere eurolanden maken mensen zich zorgen erover.

Ondanks deze uiterst precaire situatie is EUR/USD lichtjaren verwijderd van het dieptepunt op ca. 0,82. Het hoogtepunt, ca. 1,60, is veel dichter bij.

Ernstig
Gegeven de ernst van de situatie – ter illustratie kredietbeoordelaar Moody’s zegt dat ook na de last minute deal vertrek van Cyprus uit de euro zeker niet van tafel is – is mijn conclusie dat EUR/USD als indicator nutteloos is.

Persoonlijk kijk ik liever naar bijvoorbeeld de koers van EUR/SEK. Die bedraagt momenteel ongeveer 8,25. En dat is het dieptepunt voor EUR/SEK. Hetzelfde zie ik als ik naar EUR/NKK kijk of de waarde van de euro ten opzichte van de Australische dollar bijvoorbeeld.

Fabeltje
Wat dit mij vertelt is dat de euro wel degelijk onder stevige neerwaartse druk staat. Het ‘verhaal’ dat NKK, SEK en AUD mij vertellen over de euro komt daarmee mijns inziens veel beter overeen met de werkelijkheid dan het fabeltje van EUR/USD, namelijk dat er niet veel aan de hand is.

Voor mij is dit een extra bevestiging om met posities in EUR/USD op wat langere termijn belegt, lees in deze context met horizon ‘eind 2013 en verder’, short te zitten. De kans dat EUR/USD veel verder zakt is vele malen groter dan dat we nieuwe hoogtepunten zullen beleven. Minder gangbaar maar in toenemende mate relevanter lijken mij ook short posities in EUR/SEK of EUR/NKK c.q. AUD.