Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 29 apr 2013 09:15

Adel verplicht

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelen met het predikaat Koninklijk zijn het aan hun stand verplicht om morgen winst te realiseren. Noblesse oblige geldt voortaan niet alleen op Koninginnedag, maar het hele jaar door. Euronext Amsterdam introduceert ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander de AEX-Koningsindex.

Al wordt dit jaar op 30 april Koninginnedag voor het laatst gevierd, het blijft vreemd klinken dat de beurs morgen open is. Tot aan de start van Euronext vierden beleggers en beurshandelaren uitgebreid Koninginnedag, maar sinds de fusie van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs is 30 april een gewone handelsdag.

Voor beleggers en beurshandelaren die Koninginnedag uitgebreid willen vieren, zit er niets anders op dan een dag vrij te nemen of te hopen dat 30 april in het weekend valt. Maar hoe toepasselijk is het om juist op deze dag in koninklijke aandelen te handelen? Sinds de start van Euronext in maart 2000 leverden aandelen met het predikaat Koninklijk slechts twee keer in. In 2004 was het verlies 0,8 procent groot en vorig jaar zelfs 0,9 procent. Per saldo boekten de koninklijke aandelen op 30 april echter 1,4 procent winst. Dit is haast twee keer zo veel als de AEX, die op Koninginnedag vier keer rood kleurde.

Morgen wordt voor de laatste keer op 30 april Koninginnedag gevierd en vindt de inhuldiging van koning Willem-Alexander plaats. Aandelen met het predikaat Koninklijk zijn het aan hun stand verplicht om morgen winst te realiseren. Volgend jaar verhuist Koninginnedag naar 27 april, de dag waarop Willem-Alexander jarig is, en wordt het Koningsdag.

Om dat te vieren, lanceerde Euronext Amsterdam de AEX-Koningsindex. De nieuwe index bestaat uit alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die het predikaat Koninklijk mogen dragen. De historie van de Koningsindex reikt terug tot de inhuldiging van koningin Beatrix, 33 jaar geleden. Sinds ze in 1980 de troon besteeg, zagen de koninklijke aandelen hun beurskoersen gemiddeld met 6,3 procent per jaar aantrekken. Dat is een 1,2 procentpunt minder goed dan de AEX, die dit jaar zijn dertigste verjaardag vierde.

Uit de koersontwikkeling van de AEX-Koningsindex kan echter wel worden opgemaakt dat sinds het ontstaan van de fusiebeurs Euronext de koninklijke aandelen beter presteren dan de AEX. Noblesse oblige geldt ook voor aandelen van beursgenoteerde bedrijven met het predikaat Koninklijk. @ Ivan Snurer

Al wordt dit jaar op 30 april Koninginnedag voor het laatst gevierd, het blijft vreemd klinken dat de beurs morgen open is. Tot aan de start van Euronext vierden beleggers en beurshandelaren uitgebreid Koninginnedag, maar sinds de fusie van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs is 30 april een gewone handelsdag.

Voor beleggers en beurshandelaren die Koninginnedag uitgebreid willen vieren, zit er niets anders op dan een dag vrij te nemen of te hopen dat 30 april in het weekend valt. Maar hoe toepasselijk is het om juist op deze dag in koninklijke aandelen te handelen? Sinds de start van Euronext in maart 2000 leverden aandelen met het predikaat Koninklijk slechts twee keer in. In 2004 was het verlies 0,8 procent groot en vorig jaar zelfs 0,9 procent. Per saldo boekten de koninklijke aandelen op 30 april echter 1,4 procent winst. Dit is haast twee keer zo veel als de AEX, die op Koninginnedag vier keer rood kleurde.

Morgen wordt voor de laatste keer op 30 april Koninginnedag gevierd en vindt de inhuldiging van koning Willem-Alexander plaats. Aandelen met het predikaat Koninklijk zijn het aan hun stand verplicht om morgen winst te realiseren. Volgend jaar verhuist Koninginnedag naar 27 april, de dag waarop Willem-Alexander jarig is, en wordt het Koningsdag.

Om dat te vieren, lanceerde Euronext Amsterdam de AEX-Koningsindex. De nieuwe index bestaat uit alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die het predikaat Koninklijk mogen dragen. De historie van de Koningsindex reikt terug tot de inhuldiging van koningin Beatrix, 33 jaar geleden. Sinds ze in 1980 de troon besteeg, zagen de koninklijke aandelen hun beurskoersen gemiddeld met 6,3 procent per jaar aantrekken. Dat is een 1,2 procentpunt minder goed dan de AEX, die dit jaar zijn dertigste verjaardag vierde.

Uit de koersontwikkeling van de AEX-Koningsindex kan echter wel worden opgemaakt dat sinds het ontstaan van de fusiebeurs Euronext de koninklijke aandelen beter presteren dan de AEX. Noblesse oblige geldt ook voor aandelen van beursgenoteerde bedrijven met het predikaat Koninklijk. @ Ivan Snurer