Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 26 apr 2013 14:57

Liever dividendgroei dan hoog dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Bij de selectie van sterke dividendaandelen is het veel belangrijker om te kijken naar de groei (potentie) dan de hoogte van het dividend. We kijken naar een aantal van de grootste stijgers in de dividendportefeuille, die gekenmerkt worden door een forse dividendgroei de laatste jaren.

Veel beleggers kijken als het om dividend gaat in eerste instantie naar de hoogte van dat dividend, en dat kan erg gevaarlijk zijn.

Zelf krijg ik vaak de opmerking dat aandelen in de dividendportefeuille niet interessant genoeg zijn omdat het dividendrendement te laag is.

Meestal gaat het dan om yields van minder dan 2%. Wie zo naar dividendaandelen kijkt vergeet vaak het plaatje op de langere termijn.

Toch zijn het over het algemeen de aandelen met het laagste dividendrendement die beter presteren op de beurs. In de dividendportefeuille zijn Parker Hannifin, PPG Industries, Mondelez en Abbott Laboratories daar uitstekende voorbeelden van.

Stuk voor stuk verhoogden deze aandelen de laatste jaren (Mondelez en Abbott pre-split) hun dividend, met gisteren zelfs de tweede verhoging op rij dit jaar voor Parker Hannifin.

PPG Industries is nu goed voor een totaalrendement van 112% in de dividendportefeuille en biedt nu met 1,7% het op twee na laagste dividendrendement, voor Abbott Laboratories (1,5%) en Mondelez (1,6%).

Wie echter kijkt naar het dividendrendement op de originele investering ziet iets heel anders. Dan is PPG Industries namelijk goed voor een yield van 3,4%. Zie de tabel hieronder voor de dividendrendementen voor de grootste stijgers van dit jaar, inclusief het dividendrendement gemeten vanaf de start.

Bovendien zullen low yielders als Mondelez en Abbott hun dividend de komende jaren procentueel veel sterker verhogen dan de meeste aandelen die een hoger dividendrendement bieden.

KPN ALS TREURIG VOORBEELD
Ook verwijs ik beleggers altijd naar trieste Nederlandse voorbeelden als KPN. Bij de start van de dividendportefeuille werd mij de vraag gesteld waarom ik KPN niet opnam, aangezien ze voor de komende jaren (dus toen 2012 en 2013) een jaarlijks stijgend dividend in het vooruitzicht stelden.

Het dividendrendement van KPN lag toen rond de 10%, en het aandeel deed ruim €10. Wie echter de laatste cijfers goed bestudeerd had, zou kunnen zien dat KPN op dat moment al meer cash uitkeerde aan dividend dan er overbleef na de investeringen, die bovendien terugliepen wat al een teken aan de wand was. Tel daarbij op de flinke schuldenlast en het was voor mij duidelijk dat ik dat aandeel niet in mijn dividendportefeuille wilde. Daarbij was KPN natuurlijk in het verleden ook al eens in de fout gegaan.

STERKE TRACKRECORDS EN GOEDE VOORUITZICHTEN
Hoe anders is het met vier van de grooste uitblinkers dit jaar in de dividendportefeuille, Walgreen, CSX, General Mills en Becton Dickinson, stuk voor stuk goed voor koerswinsten van minstens 20%, met Walgreen (+34,3%) als absolute uitblinker onder de Amerikaanse aandelen in 2013.

Behalve het feit dat deze aandelen hun dividend inmiddels al jarenlang op rij elk jaar fors verhogen is ook groei voor de komende jaren normaal gesproken zeer aannemelijk. Dat geldt natuurlijk voor alle aandelen in de dividendportefeuille: een dividendverlaging betekent onherroepelijk exit.

De bovengenoemde aandelen hebben twee dingen gemeen: een ijzersterke performance in 2013 en een dividend dat met grote sprongen werd verhoogd de laatste jaren.

Zo verhoogde General Mills (dat in augustus vorig jaar werd gekocht) sinds 2004 liefst 14 keer het dividend, vorige maand nog voor het laatst met een fraaie 15%. Inmiddels wordt er al ruim 100 jaar, 114 om exact te zijn, onafgebroken dividend betaald.

Dividend Aristocrat Becton Dickinson verhoogde in december zijn dividend nog met 10%, goed voor het 41ste jaar op rij van onafgebroken dividendverhogingen. De laatste 10 jaar werd het dividend gemiddeld met liefst 16,8% verhoogd. In 2003 keerde Becton nog 10 cent per kwartaal uit, nu is dat 49,5 cent.

Railroad aandeel CSX is nog een mooi voorbeeld van een extreme dividendgroei de laatste jaren. In 2003 werd er per kwartaal nog ‘slechts’ $0,01667 (dus minder dan 2 cent!) betaald. Vorige week liet CSX weten het kwartaaldividend wederom te verhogen, ditmaal met 7% tot 15 cent. Dat volgt op een verhoging van 17% een jaar geleden.

Net als General Mills verhoogde CSX zijn dividend de laatste jaren soms meerdere keren per jaar, wat resulteert in 11 dividendverhogingen sinds 2004, met een jaarlijkse verhoging van gemiddeld 29% (!). Ook is het aardig om te weten dat CSX eveneens over een prima historie beschikt met een dividend dat al sinds 1922 onafgebroken keurig netjes elk jaar wordt betaald.

UITBLINKER WALGREEN
Tot slot de grote uitblinker in 2013 Walgreen, de apothekersketen die lang één van de grootste dalers was in de dividendportefeuille en na een stijging van 34,2% dit jaar goed is voor een totaalrendement van ruim 50%.

Tijdens het congres Grip op je Vermogen liet ik de bovenstaande tabel zien, waarin de jaarlijkse dividendverhogingen van Walgreen sinds 2003 getoond worden. De cijfers spreken voor zich met een jaarlijkse gemiddelde groei van ruim 21% in tien jaar tijd.

Wat ook helpt is dat Walgreen als Dividend Aristocrat nu al 37 jaar op rij elk jaar het dividend verhoogd en inmiddels 80 jaar op rij elk jaar dividend betaalt.

Ook de komende jaren heeft Walgreen net als de bovengenoemde overige aandelen normaal gesproken nog genoeg ruimte om het dividend geleidelijk verder op te blijven schroeven.

REGEN AAN DIVIDENDVERHOGINGEN
Voor de dividendportefeuille waren het dan ook drukke weken met het ene na het andere aandeel in portefeuille dat een verhoging aankondigde. Gisteren waren het drie aandelen: Unilever, Johnson&Johnson en Parker Hannifin (dat het vorige kwartaal ook al het dividend verhoogde!: lees ook Het ultieme dividendaandeel), de dagen daarvoor voorafgegaan door onder meer GlaxoSmithKline, CSX, PPG Industries en Procter&Gamble.

Dit jaar verhoogden al 14 van de 35 aandelen in de dividendportefeuille hun dividend, en veel andere posities gaan de komende maanden nog volgen.

Het leuke van al die verhogingen is dat totale dividendbedrag op jaarbasis voor de dividendportefeuille steeds verder blijft oplopen. Zo is er momenteel al sprake van een groei van 7% t.o.v. het totale bedrag aan dividend dat in 2012 werd ontvangen.

VEEL SALARIS OF JAARLIJKS FORSE VERHOGING?
Zie het als een voorlopige salarisverhoging van 7% in 2013, die de komende maanden enkel nog hoger zal uitvallen. Wie daarentegen vanaf het begin kiest voor een hoog salaris, ofwel aandelen die een hoog dividend uitkeren, maar dit nauwelijks of niet verhogen, zal er met het verstrijken van de jaren steeds slechter uitspringen.

Overigens sloot de dividendportefeuille bij de slotkoersen van donderdag op een nieuwe hoogste stand ooit met een totaalrendement van 54% en een YTD resultaat van 17%.

Tekst: Menno van Hoven, 26 april 2013

Heeft u een vraag? Stuur een email naar: menno.van.hoven@reedbusiness.nl of via Twitter @mennovanhoven

Veel beleggers kijken als het om dividend gaat in eerste instantie naar de hoogte van dat dividend, en dat kan erg gevaarlijk zijn.

Zelf krijg ik vaak de opmerking dat aandelen in de dividendportefeuille niet interessant genoeg zijn omdat het dividendrendement te laag is.

Meestal gaat het dan om yields van minder dan 2%. Wie zo naar dividendaandelen kijkt vergeet vaak het plaatje op de langere termijn.

Toch zijn het over het algemeen de aandelen met het laagste dividendrendement die beter presteren op de beurs. In de dividendportefeuille zijn Parker Hannifin, PPG Industries, Mondelez en Abbott Laboratories daar uitstekende voorbeelden van.

Stuk voor stuk verhoogden deze aandelen de laatste jaren (Mondelez en Abbott pre-split) hun dividend, met gisteren zelfs de tweede verhoging op rij dit jaar voor Parker Hannifin.

PPG Industries is nu goed voor een totaalrendement van 112% in de dividendportefeuille en biedt nu met 1,7% het op twee na laagste dividendrendement, voor Abbott Laboratories (1,5%) en Mondelez (1,6%).

Wie echter kijkt naar het dividendrendement op de originele investering ziet iets heel anders. Dan is PPG Industries namelijk goed voor een yield van 3,4%. Zie de tabel hieronder voor de dividendrendementen voor de grootste stijgers van dit jaar, inclusief het dividendrendement gemeten vanaf de start.

Bovendien zullen low yielders als Mondelez en Abbott hun dividend de komende jaren procentueel veel sterker verhogen dan de meeste aandelen die een hoger dividendrendement bieden.

KPN ALS TREURIG VOORBEELD
Ook verwijs ik beleggers altijd naar trieste Nederlandse voorbeelden als KPN. Bij de start van de dividendportefeuille werd mij de vraag gesteld waarom ik KPN niet opnam, aangezien ze voor de komende jaren (dus toen 2012 en 2013) een jaarlijks stijgend dividend in het vooruitzicht stelden.

Het dividendrendement van KPN lag toen rond de 10%, en het aandeel deed ruim €10. Wie echter de laatste cijfers goed bestudeerd had, zou kunnen zien dat KPN op dat moment al meer cash uitkeerde aan dividend dan er overbleef na de investeringen, die bovendien terugliepen wat al een teken aan de wand was. Tel daarbij op de flinke schuldenlast en het was voor mij duidelijk dat ik dat aandeel niet in mijn dividendportefeuille wilde. Daarbij was KPN natuurlijk in het verleden ook al eens in de fout gegaan.

STERKE TRACKRECORDS EN GOEDE VOORUITZICHTEN
Hoe anders is het met vier van de grooste uitblinkers dit jaar in de dividendportefeuille, Walgreen, CSX, General Mills en Becton Dickinson, stuk voor stuk goed voor koerswinsten van minstens 20%, met Walgreen (+34,3%) als absolute uitblinker onder de Amerikaanse aandelen in 2013.

Behalve het feit dat deze aandelen hun dividend inmiddels al jarenlang op rij elk jaar fors verhogen is ook groei voor de komende jaren normaal gesproken zeer aannemelijk. Dat geldt natuurlijk voor alle aandelen in de dividendportefeuille: een dividendverlaging betekent onherroepelijk exit.

De bovengenoemde aandelen hebben twee dingen gemeen: een ijzersterke performance in 2013 en een dividend dat met grote sprongen werd verhoogd de laatste jaren.

Zo verhoogde General Mills (dat in augustus vorig jaar werd gekocht) sinds 2004 liefst 14 keer het dividend, vorige maand nog voor het laatst met een fraaie 15%. Inmiddels wordt er al ruim 100 jaar, 114 om exact te zijn, onafgebroken dividend betaald.

Dividend Aristocrat Becton Dickinson verhoogde in december zijn dividend nog met 10%, goed voor het 41ste jaar op rij van onafgebroken dividendverhogingen. De laatste 10 jaar werd het dividend gemiddeld met liefst 16,8% verhoogd. In 2003 keerde Becton nog 10 cent per kwartaal uit, nu is dat 49,5 cent.

Railroad aandeel CSX is nog een mooi voorbeeld van een extreme dividendgroei de laatste jaren. In 2003 werd er per kwartaal nog ‘slechts’ $0,01667 (dus minder dan 2 cent!) betaald. Vorige week liet CSX weten het kwartaaldividend wederom te verhogen, ditmaal met 7% tot 15 cent. Dat volgt op een verhoging van 17% een jaar geleden.

Net als General Mills verhoogde CSX zijn dividend de laatste jaren soms meerdere keren per jaar, wat resulteert in 11 dividendverhogingen sinds 2004, met een jaarlijkse verhoging van gemiddeld 29% (!). Ook is het aardig om te weten dat CSX eveneens over een prima historie beschikt met een dividend dat al sinds 1922 onafgebroken keurig netjes elk jaar wordt betaald.

UITBLINKER WALGREEN
Tot slot de grote uitblinker in 2013 Walgreen, de apothekersketen die lang één van de grootste dalers was in de dividendportefeuille en na een stijging van 34,2% dit jaar goed is voor een totaalrendement van ruim 50%.

Tijdens het congres Grip op je Vermogen liet ik de bovenstaande tabel zien, waarin de jaarlijkse dividendverhogingen van Walgreen sinds 2003 getoond worden. De cijfers spreken voor zich met een jaarlijkse gemiddelde groei van ruim 21% in tien jaar tijd.

Wat ook helpt is dat Walgreen als Dividend Aristocrat nu al 37 jaar op rij elk jaar het dividend verhoogd en inmiddels 80 jaar op rij elk jaar dividend betaalt.

Ook de komende jaren heeft Walgreen net als de bovengenoemde overige aandelen normaal gesproken nog genoeg ruimte om het dividend geleidelijk verder op te blijven schroeven.

REGEN AAN DIVIDENDVERHOGINGEN
Voor de dividendportefeuille waren het dan ook drukke weken met het ene na het andere aandeel in portefeuille dat een verhoging aankondigde. Gisteren waren het drie aandelen: Unilever, Johnson&Johnson en Parker Hannifin (dat het vorige kwartaal ook al het dividend verhoogde!: lees ook Het ultieme dividendaandeel), de dagen daarvoor voorafgegaan door onder meer GlaxoSmithKline, CSX, PPG Industries en Procter&Gamble.

Dit jaar verhoogden al 14 van de 35 aandelen in de dividendportefeuille hun dividend, en veel andere posities gaan de komende maanden nog volgen.

Het leuke van al die verhogingen is dat totale dividendbedrag op jaarbasis voor de dividendportefeuille steeds verder blijft oplopen. Zo is er momenteel al sprake van een groei van 7% t.o.v. het totale bedrag aan dividend dat in 2012 werd ontvangen.

VEEL SALARIS OF JAARLIJKS FORSE VERHOGING?
Zie het als een voorlopige salarisverhoging van 7% in 2013, die de komende maanden enkel nog hoger zal uitvallen. Wie daarentegen vanaf het begin kiest voor een hoog salaris, ofwel aandelen die een hoog dividend uitkeren, maar dit nauwelijks of niet verhogen, zal er met het verstrijken van de jaren steeds slechter uitspringen.

Overigens sloot de dividendportefeuille bij de slotkoersen van donderdag op een nieuwe hoogste stand ooit met een totaalrendement van 54% en een YTD resultaat van 17%.

Tekst: Menno van Hoven, 26 april 2013

Heeft u een vraag? Stuur een email naar: menno.van.hoven@reedbusiness.nl of via Twitter @mennovanhoven

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.