Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 25 apr 2013 14:43

Wereldeconomie verliest terrein

0 0 Leestijd ongeveer

Het IMF mag zich dan zorgen maken over het beeld dat de mondiale economie met drie snelheden groeit, de feiten laten zien dat de economische groei overal in de wereld onder druk staat.

 

Vrijwel alle macro-economische data uit de hele wereld die de laatste weken naar buiten zijn gekomen, wijzen op een teruggang. Vooral inkoopmanagersindices en andere vertrouwensindicatoren, waaronder de bekende Duitse ZEW-index, staan onder druk en dat is toch wel zorgelijk. Japan weet alleen zijn economie op peil te houden met kunstgrepen. En zelfs dan wordt het groeipotentieel van Japan beperkt geacht vanwege de omvangrijke vergrijzing waar het land mee te maken heeft.

Bedrijfsleven geraakt

Deze breed gedragen teruggang is een probleem voor multinationals. Tot voorkort wisten veel van dit soort bedrijven zich nog wel aan de malaise in een specifiek werelddeel te onttrekken door groei elders, maar dat wordt steeds moeilijker realiseerbaar. De cijfers van het Amerikaanse Caterpillar, actief met grondverzetmachines, spreken wat dat betreft boekdelen.

Groeiprognose IMF

Het IMF verlaagde onlangs haar prognose voor de groei van de wereldeconomie naar 3,3%, maar veel economen vinden dat nog veel te optimistisch. De vraag die iedereen bezighoudt is of we te maken hebben met een tijdelijke groeivertraging of dat dit het begin is van een langdurige neerwaartse trend.

Als we naar de Verenigde Staten kijken, dan zien we dat de arbeidsmarkt nog maar weinig verbetering laat zien en dat bij de huizenmarkt het beste er al weer af lijkt te zijn. Amerikaanse fabrieken draaien momenteel op het laagste niveau in de afgelopen zes maanden.

Economen vragen zich af of de automatische bezuinigingen in de Verenigde Staten al hun tol beginnen te eisen. Of heeft het koude voorjaarsweer voor een economische hapering gezorgd?

Besmettelijk

De hardnekkige recessie in Europa lijkt het gezwel van de wereldeconomie te zijn die andere regio's mee naar beneden trekt. Zelfs in Duitsland is sprake van een behoorlijke terugval. Dit zorgt voor een terugval van de wereldhandel, waardoor ook vooral China, de motor van de wereldeconomie, wordt geraakt. Van de totale Chinese export gaat normaliter 20% naar Europa.

Schuldenprobleem

Afgezien van de groeivertraging speelt een mondiaal schuldenprobleem. Landen en regionale overheden alsmede private partijen zijn wel druk doende schulden af te lossen, maar dat zet tevens een rem op de economie. De te hoge schulden in de wereld zorgen er tevens voor dat een land als China terughoudend is met stimuleringsmaatregelen, bevreesd voor een nieuwe kredietgolf en luchtbellen in de vastgoed- en aandelenmarkten.

Het is deze kwestie, het langzaam aan ontbreken van stimuleringsmogelijkheden, die de mondiale economie waarschijnlijk voor langere tijd in zijn greep zal houden. Toch iets wat beleggers in hun beslissingen moeten meewegen.

 

Vrijwel alle macro-economische data uit de hele wereld die de laatste weken naar buiten zijn gekomen, wijzen op een teruggang. Vooral inkoopmanagersindices en andere vertrouwensindicatoren, waaronder de bekende Duitse ZEW-index, staan onder druk en dat is toch wel zorgelijk. Japan weet alleen zijn economie op peil te houden met kunstgrepen. En zelfs dan wordt het groeipotentieel van Japan beperkt geacht vanwege de omvangrijke vergrijzing waar het land mee te maken heeft.

Bedrijfsleven geraakt

Deze breed gedragen teruggang is een probleem voor multinationals. Tot voorkort wisten veel van dit soort bedrijven zich nog wel aan de malaise in een specifiek werelddeel te onttrekken door groei elders, maar dat wordt steeds moeilijker realiseerbaar. De cijfers van het Amerikaanse Caterpillar, actief met grondverzetmachines, spreken wat dat betreft boekdelen.

Groeiprognose IMF

Het IMF verlaagde onlangs haar prognose voor de groei van de wereldeconomie naar 3,3%, maar veel economen vinden dat nog veel te optimistisch. De vraag die iedereen bezighoudt is of we te maken hebben met een tijdelijke groeivertraging of dat dit het begin is van een langdurige neerwaartse trend.

Als we naar de Verenigde Staten kijken, dan zien we dat de arbeidsmarkt nog maar weinig verbetering laat zien en dat bij de huizenmarkt het beste er al weer af lijkt te zijn. Amerikaanse fabrieken draaien momenteel op het laagste niveau in de afgelopen zes maanden.

Economen vragen zich af of de automatische bezuinigingen in de Verenigde Staten al hun tol beginnen te eisen. Of heeft het koude voorjaarsweer voor een economische hapering gezorgd?

Besmettelijk

De hardnekkige recessie in Europa lijkt het gezwel van de wereldeconomie te zijn die andere regio's mee naar beneden trekt. Zelfs in Duitsland is sprake van een behoorlijke terugval. Dit zorgt voor een terugval van de wereldhandel, waardoor ook vooral China, de motor van de wereldeconomie, wordt geraakt. Van de totale Chinese export gaat normaliter 20% naar Europa.

Schuldenprobleem

Afgezien van de groeivertraging speelt een mondiaal schuldenprobleem. Landen en regionale overheden alsmede private partijen zijn wel druk doende schulden af te lossen, maar dat zet tevens een rem op de economie. De te hoge schulden in de wereld zorgen er tevens voor dat een land als China terughoudend is met stimuleringsmaatregelen, bevreesd voor een nieuwe kredietgolf en luchtbellen in de vastgoed- en aandelenmarkten.

Het is deze kwestie, het langzaam aan ontbreken van stimuleringsmogelijkheden, die de mondiale economie waarschijnlijk voor langere tijd in zijn greep zal houden. Toch iets wat beleggers in hun beslissingen moeten meewegen.