Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 24 apr 2013 17:49

Dividendportefeuille niet te stoppen

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille bereikte vandaag wederom een nieuwe recordstand met inmiddels een totaalrendement van 53,7%. Dit jaar is er alweer sprake van een winst van bijna 17%, waarmee de AEX compleet weggeblazen wordt.

Met een YTD rendement van 16,75% doet de dividendportefeuille het wederom uitstekend, en zal er waarschijnlijk voor het derde jaar op rij sprake zijn van een rendement van minstens 10%.

De voorbije twee weken was er voor ruim de helft van de aandelen in portefeuille wel sprake van een stevige koerssprong na kwartaalcijfers of andere positieve berichtgeving. Het aantal grote stijgers in 2013 is dan ook ongekend (zie de grijze  kolom YTD hieronder in het overzicht).

Het huidige dividendrendement van de portefeuille bedraagt 3,2%. Wie vanaf het begin meedoet ontvangt nu 5% op zijn originele investering.

De afgelopen weken verhoogden veel aandelen in portefeuille hun dividend, waaronder CSX, PPG Industries, Procter & Gamble en vandaag GlaxoSmithKline.

Zoals ik al eerder heb aangegeven zijn het met name de Amerikaanse aandelen die over uitstekende trackrecords beschikken en soms al ruim honderd jaar op rij elk jaar keurig dividend betalen.

Inmiddels is er ruim 7000 euro aan dividend ontvangen en is er in 2013 alweer sprake van een dividendgroei van 6,5% vergeleken met het bedrag dat in 2012 werd ontvangen. Behalve de vele verhogingen komt dat natuurlijk ook door de wijzigingen die doorgevoerd zijn. Aandelen met een hoger dividendrendement, zoals Merck en Dow Chemical, trekken het gemiddele ook omhoog.

GROTE UITBLINKERS 
Met name de Amerikaanse aandelen doen het weer uitstekend in 2013 met liefst 8 aandelen die goed zijn voor een koerswinst van minstens 20%, aangevuld met een flink aantal aandelen dat ruim 15% plust. In Europa zijn drie aandelen dit jaar goed voor 20% of meer koerswinst.

Grote uitblinker in 2013 is vooralsnog apothekersketen Walgreen met 34,1% koerswinst. Het leuke is dat juist dit aandeel, dat al 80 jaar dividend betaalt en het dividend de laatste 37 jaar op rij verhoogde, vorig jaar nog de grootste verliezer in portefeuille was.

Walgreen verhoogde zijn dividend de laatste 10 jaar met gemiddeld ruim 20% per jaar. Ik hield vertrouwen in deze Dividend Aristocrat en nu wordt dat beloond met een totaalrendement van meer dan 50%. En dat is dividendbeleggen: goed je huiswerk doen en geduldig afwachten.

WEER EEN NIEUWE POSITIE
De oplettende volgers van mijn Twitter account @mennovanhoven zagen dat ik op 16 april afscheid nam van de positie in RPM International. Dat aandeel zat pas sinds eind vorig jaar in portefeuille en werd in twee plukken in februari en dus vorige week verkocht. Op de eerste verkoop pakte ik een totaalrendement van 23,8%, de vorige week verkochte stukken waren goed voor een rendement van 17,1%.

Die laatste verkoop leverde $3964 aan cash op, wat ik direct heb herbelegd in nieuwkomer Dow Chemical. Dow was met een dividendrendement van 4,2% aantrekkelijker dan RPM dat 2,9% deed. Belangrijker is dat ik meer opwaarts potentieel zie voor Dow Chemical, dat wel een volatieler aandeel is. Dow is veel beter vertegenwoordigd in opkomende markten dan RPM, dat dan wel weer over een veel beter dividendtrackrecord beschikt met 39 jaar op rij aan onafgebroken verhogingen.

De switch pakte tot dusverre goed uit met alweer bijna 5% koerswinst voor nieuwkomer Dow Chemical.

Momenteel staat er nog één aandeel op verlies en dat is, hoe kan het ook anders, Goldcorp. De onverwacht snel gedaalde goudprijs trok alle goudmijnbouwers mee omlaag, waarbij gezegd moet worden dat Goldcorp veel beter bleef liggen dan grote concurrenten als Barrick Gold, die een aanzienlijk minder sterke balans hebben en bovendien nog volop bezig zijn met grote projecten.

Zolang Goldcorp het maandelijkse dividend van 5 cent blijft betalen is er niks aan de hand en hou ik vast aan het aandeel. Bovendien is de weging van 1,3% bewust heel klein, zodat een eventuele verdere koersdaling nauwelijks impact heeft op het totaalrendement van de dividendportefeuille.

Bekijk hieronder het verloop van de dividendportefeuille, die het aanmerkelijk beter doet dan de AEX en S&P.

De komende weken ben ik voornemens om nog zeker twee nieuwe Amerikaanse pareltjes toe te voegen. Dat wordt gefinancierd door winst te nemen op enkele uitblinkers.

Zoals altijd worden de nieuwe posities eerst via Twitter aangekondigd (zie hieronder). Heeft u vragen of opmerkingen, stuur dan een mail naar menno.van.hoven@reedbusiness.nl

@mennovanhoven

Met een YTD rendement van 16,75% doet de dividendportefeuille het wederom uitstekend, en zal er waarschijnlijk voor het derde jaar op rij sprake zijn van een rendement van minstens 10%.

De voorbije twee weken was er voor ruim de helft van de aandelen in portefeuille wel sprake van een stevige koerssprong na kwartaalcijfers of andere positieve berichtgeving. Het aantal grote stijgers in 2013 is dan ook ongekend (zie de grijze  kolom YTD hieronder in het overzicht).

Het huidige dividendrendement van de portefeuille bedraagt 3,2%. Wie vanaf het begin meedoet ontvangt nu 5% op zijn originele investering.

De afgelopen weken verhoogden veel aandelen in portefeuille hun dividend, waaronder CSX, PPG Industries, Procter & Gamble en vandaag GlaxoSmithKline.

Zoals ik al eerder heb aangegeven zijn het met name de Amerikaanse aandelen die over uitstekende trackrecords beschikken en soms al ruim honderd jaar op rij elk jaar keurig dividend betalen.

Inmiddels is er ruim 7000 euro aan dividend ontvangen en is er in 2013 alweer sprake van een dividendgroei van 6,5% vergeleken met het bedrag dat in 2012 werd ontvangen. Behalve de vele verhogingen komt dat natuurlijk ook door de wijzigingen die doorgevoerd zijn. Aandelen met een hoger dividendrendement, zoals Merck en Dow Chemical, trekken het gemiddele ook omhoog.

GROTE UITBLINKERS 
Met name de Amerikaanse aandelen doen het weer uitstekend in 2013 met liefst 8 aandelen die goed zijn voor een koerswinst van minstens 20%, aangevuld met een flink aantal aandelen dat ruim 15% plust. In Europa zijn drie aandelen dit jaar goed voor 20% of meer koerswinst.

Grote uitblinker in 2013 is vooralsnog apothekersketen Walgreen met 34,1% koerswinst. Het leuke is dat juist dit aandeel, dat al 80 jaar dividend betaalt en het dividend de laatste 37 jaar op rij verhoogde, vorig jaar nog de grootste verliezer in portefeuille was.

Walgreen verhoogde zijn dividend de laatste 10 jaar met gemiddeld ruim 20% per jaar. Ik hield vertrouwen in deze Dividend Aristocrat en nu wordt dat beloond met een totaalrendement van meer dan 50%. En dat is dividendbeleggen: goed je huiswerk doen en geduldig afwachten.

WEER EEN NIEUWE POSITIE
De oplettende volgers van mijn Twitter account @mennovanhoven zagen dat ik op 16 april afscheid nam van de positie in RPM International. Dat aandeel zat pas sinds eind vorig jaar in portefeuille en werd in twee plukken in februari en dus vorige week verkocht. Op de eerste verkoop pakte ik een totaalrendement van 23,8%, de vorige week verkochte stukken waren goed voor een rendement van 17,1%.

Die laatste verkoop leverde $3964 aan cash op, wat ik direct heb herbelegd in nieuwkomer Dow Chemical. Dow was met een dividendrendement van 4,2% aantrekkelijker dan RPM dat 2,9% deed. Belangrijker is dat ik meer opwaarts potentieel zie voor Dow Chemical, dat wel een volatieler aandeel is. Dow is veel beter vertegenwoordigd in opkomende markten dan RPM, dat dan wel weer over een veel beter dividendtrackrecord beschikt met 39 jaar op rij aan onafgebroken verhogingen.

De switch pakte tot dusverre goed uit met alweer bijna 5% koerswinst voor nieuwkomer Dow Chemical.

Momenteel staat er nog één aandeel op verlies en dat is, hoe kan het ook anders, Goldcorp. De onverwacht snel gedaalde goudprijs trok alle goudmijnbouwers mee omlaag, waarbij gezegd moet worden dat Goldcorp veel beter bleef liggen dan grote concurrenten als Barrick Gold, die een aanzienlijk minder sterke balans hebben en bovendien nog volop bezig zijn met grote projecten.

Zolang Goldcorp het maandelijkse dividend van 5 cent blijft betalen is er niks aan de hand en hou ik vast aan het aandeel. Bovendien is de weging van 1,3% bewust heel klein, zodat een eventuele verdere koersdaling nauwelijks impact heeft op het totaalrendement van de dividendportefeuille.

Bekijk hieronder het verloop van de dividendportefeuille, die het aanmerkelijk beter doet dan de AEX en S&P.

De komende weken ben ik voornemens om nog zeker twee nieuwe Amerikaanse pareltjes toe te voegen. Dat wordt gefinancierd door winst te nemen op enkele uitblinkers.

Zoals altijd worden de nieuwe posities eerst via Twitter aangekondigd (zie hieronder). Heeft u vragen of opmerkingen, stuur dan een mail naar menno.van.hoven@reedbusiness.nl

@mennovanhoven

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.