Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 23 apr 2013 13:17

Zwemmen tegen de stroom in

0 0 Leestijd ongeveer

Het seizoen van de dividenduitkeringen is losgebarsten. Normaliter een tijd waarin dividendstrippers hun slag slaan. Maar met het momenteel zwakke beursklimaat is het geen lucratief beroep.

Bij aandelen valt de dividenduitkering in één keer van de koers af. Dit gebeurt op de ex-dividenddatum. In theorie is het dividend langzaam in de koers aangegroeid, maar bij aandelen is het spelletje niet zo duidelijk als op de obligatiemarkt.

Wie de aandelen na het slot van de dag voor de ex-uitkering in bezit heeft, strijkt het dividend op. Vaak zien we dat de koers op de ex-datum het dividend weer deels inloopt. Is dat het geval, dan is het rendabel de stukken één dag van te voren te kopen en ze op de ex-datum weer van de hand te doen. We spreken hier over dividendstrippen, een truck die de afgelopen jaren aardig heeft gewerkt, maar dit jaar tot op heden geen succesvolle strategie blijkt te zijn.

Beursklimaat zwak

Het feit dat dividendstripper momenteel geen lucratief beroep is, hangt vooral samen met het feit dat het beursklimaat momenteel bijzonder zwak is. In andere jaren was dat beter rond deze tijd. Beurskoersen staan onder druk en aandelen die ex-dividend noteren, dalen vaak met het volle dividendbedrag. Beleggers zijn eerder blij met de uitkering en nemen vervolgens afscheid van de stukken, dan dat zij het aandeel ineens als goedkoop beoordelen.

Bedrijfsresultaten onder druk

Dat de beurs het niet goed doet, is niet zo vreemd. De kern van wat aandelen draagt, de bedrijfswinsten, staan onder druk. De meeste bedrijven vallen tegen en dan is er weinig reden om ineens na de dividenduitkering alsnog de aandelen te kopen. Veel ondernemingen zijn immers ook terughoudend naar de toekomst toe.

En dan wil het ook nog zo zijn dat er bedrijven zijn die vlak voor of op de ex-datum nog even met een update over het eerste kwartaal komen. Valt dat tegen dan is het voor de dividendstripper zwemmen tegen de stroom in.

BinckBank drama

Een aardig voorbeeld hiervan is BinckBank. Op een koers van €7,30 leek het aandeel goedkoop, temeer omdat er nog een slotdividend van 28 cent over 2012 in de koers zit. Dat was gelijk aan 3,8%. En dan hebben we het dus over een slotuitkering. De totale uitkering over 2012 bedraagt daarmee 45 cent, wat goed is voor een dividendrendement van 6,2%.

Twee dagen voor de ex-datum kwam BinckBank met de cijfers over het eerste kwartaal en de koers duikelde met 15% in elkaar. De strakke dividendstripper koopt de aandelen pas vandaag, één dag voor de ex-datum, en heeft daar dus geen last van, maar meestal wordt het aandeel al enkele dagen voor de dividendbetaling in huis gehaald.

In deze tijd is dat dus geen slimme tactiek en worden dividendstrippers lastig gevallen worden door bedrijfsresultaten die veelal tegenvallen.

Volgend jaar?

Dividendstrippers moeten wellicht een jaartje wachten. Het is alleen dan wel te hopen dat er wat te strippen valt en de dividenden niet zwaar onder druk staan door tegenvallende bedrijfscijfers. Dat beleggers ook na vaak stevige dividenduitkering nog altijd niet met kopersogen naar bepaalde aandelen kijken, zegt wel iets over het beursklimaat en de gevaren die het in zich bergt.

Bij aandelen valt de dividenduitkering in één keer van de koers af. Dit gebeurt op de ex-dividenddatum. In theorie is het dividend langzaam in de koers aangegroeid, maar bij aandelen is het spelletje niet zo duidelijk als op de obligatiemarkt.

Wie de aandelen na het slot van de dag voor de ex-uitkering in bezit heeft, strijkt het dividend op. Vaak zien we dat de koers op de ex-datum het dividend weer deels inloopt. Is dat het geval, dan is het rendabel de stukken één dag van te voren te kopen en ze op de ex-datum weer van de hand te doen. We spreken hier over dividendstrippen, een truck die de afgelopen jaren aardig heeft gewerkt, maar dit jaar tot op heden geen succesvolle strategie blijkt te zijn.

Beursklimaat zwak

Het feit dat dividendstripper momenteel geen lucratief beroep is, hangt vooral samen met het feit dat het beursklimaat momenteel bijzonder zwak is. In andere jaren was dat beter rond deze tijd. Beurskoersen staan onder druk en aandelen die ex-dividend noteren, dalen vaak met het volle dividendbedrag. Beleggers zijn eerder blij met de uitkering en nemen vervolgens afscheid van de stukken, dan dat zij het aandeel ineens als goedkoop beoordelen.

Bedrijfsresultaten onder druk

Dat de beurs het niet goed doet, is niet zo vreemd. De kern van wat aandelen draagt, de bedrijfswinsten, staan onder druk. De meeste bedrijven vallen tegen en dan is er weinig reden om ineens na de dividenduitkering alsnog de aandelen te kopen. Veel ondernemingen zijn immers ook terughoudend naar de toekomst toe.

En dan wil het ook nog zo zijn dat er bedrijven zijn die vlak voor of op de ex-datum nog even met een update over het eerste kwartaal komen. Valt dat tegen dan is het voor de dividendstripper zwemmen tegen de stroom in.

BinckBank drama

Een aardig voorbeeld hiervan is BinckBank. Op een koers van €7,30 leek het aandeel goedkoop, temeer omdat er nog een slotdividend van 28 cent over 2012 in de koers zit. Dat was gelijk aan 3,8%. En dan hebben we het dus over een slotuitkering. De totale uitkering over 2012 bedraagt daarmee 45 cent, wat goed is voor een dividendrendement van 6,2%.

Twee dagen voor de ex-datum kwam BinckBank met de cijfers over het eerste kwartaal en de koers duikelde met 15% in elkaar. De strakke dividendstripper koopt de aandelen pas vandaag, één dag voor de ex-datum, en heeft daar dus geen last van, maar meestal wordt het aandeel al enkele dagen voor de dividendbetaling in huis gehaald.

In deze tijd is dat dus geen slimme tactiek en worden dividendstrippers lastig gevallen worden door bedrijfsresultaten die veelal tegenvallen.

Volgend jaar?

Dividendstrippers moeten wellicht een jaartje wachten. Het is alleen dan wel te hopen dat er wat te strippen valt en de dividenden niet zwaar onder druk staan door tegenvallende bedrijfscijfers. Dat beleggers ook na vaak stevige dividenduitkering nog altijd niet met kopersogen naar bepaalde aandelen kijken, zegt wel iets over het beursklimaat en de gevaren die het in zich bergt.