Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 22 apr 2013 16:21

Buy and hold werkt wel degelijk

0 0 Leestijd ongeveer

De reeks hoogste koersen ooit voor veel dividendaandelen bewijst maar weer eens dat kopen en wegleggen prima werkt. Het is natuurlijk wel zaak de juiste aandelen te kiezen en geduldig te wachten, want de serieuze belegger kijkt vooral naar de lange termijn.

Dat buy and hold wel degelijk werkt werd de laatste jaren nog maar eens dubbel en dwars bewezen met een reeks all time highs voor veel aandelen.

Met name in de Verenigde Staten, maar ook in Europa sneuvelde menigeen record.

Amsterdam bleef zoals gebruikelijk achter met slechts enkele aandelen op een hoogste koers ooit, waarvan Unilever natuurlijk de meest aansprekende naam is.

Natuurlijk geldt kopen en wegleggen niet voor elk aandeel.

Sterker nog: slechts een select gezelschap komt in aanmerking voor deze manier van beleggen, die vooral succesvol is bij dividendbeleggen.

Het is dan ook niet voor niets dat het vooral gekende dividendbetalers zijn die op een hoogste koers ooit staan.

Tijdens mijn presentatie afgelopen vrijdag op het Grip op je Vermogen congres in Utrecht toonde ik een lijst met All Time Highs (zie hieronder).

Veel van deze aandelen zitten in de dividendportefeuille die ik voor Beleggers Belangen beheer: PepsiCo, Reckitt-Benckiser, Roche, United Technologies, Kellogg, Abbott Laboratories, PPG Industries, Becton Dickinson, General Mills, Johnson&Johnson, 3M, Sanofi, Unilever en Procter & Gamble. 

Bovendien staan nog een aantal niet hierboven getoonde aandelen uit de dividendportefeuille op een All Time High.

RUIM 100 JAAR OP RIJ DIVIDEND
Stuk voor stuk gaat het om prachtige dividendaandelen die de laatste jaren hun dividend consequent stevig hebben verhoogd. Enkele aandelen betalen al ruim 100 jaar onafgebroken dividend, en die vinden we eigenlijk alleen in de Verenigde Staten. Zo betaalt Procter & Gamble nu al 123 jaar op rij een dividend, dat de laatste 57 jaar op rij werd verhoogd.

General Mills, dat net als Procter & Gamble is opgenomen in de dividendportefeuille die ik voor Beleggers Belangen beheer, keert al 114 jaar op rij dividend uit en verhoogde zijn uitkering sinds 2004 liefst 14 keer, in maart nog met 15%.

Het is dan ook totaal geen verrassing dat zulke dividendmachines momenteel op een hoogste koers ooit staan. Buy and hold werkt hier dan ook prima, en het grote voordeel in het geval van herbeleggen is dat je profiteert van lagere koersen aangezien je dan je dividend gunstiger herbelegd en zodoende meer stukken verkrijgt.

BUY AND HOLD
Het feit dat veel van de mooiste dividendaandelen (zie hierboven voor het overzicht uit mijn presentatie) nu op of rond een all time high staan strookt ook volledig met een gekende uitspraak van niemand minder dan Warren Buffett, die ooit te kennen gaf dat hij de aandelen die hij koopt het liefst voor altijd in portefeuille houdt.

WARREN BUFFETT: "Our favorite holding period is forever".

En gelijk heeft Buffett, want immers maakt het niet uit wanneer je de bovenstaande aandelen gekocht had, je zou altijd winst hebben gemaakt, nog los van het jaarlijks groeiende dividend voor alle bovenstaande aandelen, waarvan er zoals gezegd een groot aantal zijn opgenomen in de dividendportefeuille.

Het belangrijkste is misschien wel om vooral geduldig te wachten. Verwacht geen wonderen op 12-maandsbasis, want dan heeft het meer met speculeren dan met beleggen te maken. Een slecht kwartaal, een negatief analistenrapport, het zijn korte termijn factoren die de koers van een aandeel, ook al is het met het oog op de lange termijn nog zo'n goede belegging, vaak ten onrechte negatief beïnvloeden. Het is zaak om dan juist bij de les te blijven. 

Wie slim is profiteert dan ook dankbaar van de buitenkansjes die zich regelmatig voordoen. Zo kreeg Procter & Gamble vorig jaar zomer nog een enorme dreun op de beurs na een teleurstellend kwartaal (zie grafiek hierboven).

Wie toen alert was kon instappen op minder dan $58, inmiddels noteert Procter rond een hoogste koers ooit van bijna $82.

En we hebben het dan wel over het bedrijf dat al 123 jaar dividend betaalt en vorige week voor het 57e jaar op rij zijn dividend verhoogde (ditmaal met 7%). Probeer een dergelijk aandeel maar eens te vinden in Amsterdam of Europa......

Zoals gezegd werkt buy and hold niet voor elk aandeel, en zijn vooral veel Europese en Nederlandse aandelen minder geschikt, vaak vanwege een onvoorspelbaar en zwak dividendbeleid.

ALLEEN UNILEVER EN SHELL SERIEUZE DIVIDENDAANDELEN
Van eigen bodem zijn eigenlijk alleen Unilever en Shell serieuze dividendaandelen, vanwege de sterke dividendhistorie, geografische spreiding en vooral omdat het de enige twee fondsen zijn die per kwartaal dividend uitkeren. Dat is essentieel in het geval van herbeleggen, zoals ik afgelopen vrijdag met enkele praktijkvoorbeelden heb toegelicht tijdens Grip op je Vermogen.

De dividendportefeuille bestaat op enkele uitzonderingen na uit aandelen die met het oog op de zeer lange termijn uitstekend vastgehouden kunnen worden. Af en toe winstnemen op te hard opgelopen aandelen volstaat, zeker wanneer de vrijgekomen middelen herbelegd kunnen worden in achterblijvers met meer koerspotentieel. 

Eerder al gaf ik aan dat wisselende analistenadviezen voor een aandeel als Unilever onzinnig zijn. Er geldt maar één advies voor de serieuze belegger: Buy and Hold. Overigens noteerde Unilever destijds nog ruim onder €30.

De komende weken zal ik nog meer voorbeelden uit mijn presentatie van vrijdag uitwerken op de website. Bekijk hier de laatste stand van zaken omtrent de dividendportefeuille van Beleggers Belangen.

Tekst: Menno van Hoven
menno.van.hoven@reedbusiness.nl

Dat buy and hold wel degelijk werkt werd de laatste jaren nog maar eens dubbel en dwars bewezen met een reeks all time highs voor veel aandelen.

Met name in de Verenigde Staten, maar ook in Europa sneuvelde menigeen record.

Amsterdam bleef zoals gebruikelijk achter met slechts enkele aandelen op een hoogste koers ooit, waarvan Unilever natuurlijk de meest aansprekende naam is.

Natuurlijk geldt kopen en wegleggen niet voor elk aandeel.

Sterker nog: slechts een select gezelschap komt in aanmerking voor deze manier van beleggen, die vooral succesvol is bij dividendbeleggen.

Het is dan ook niet voor niets dat het vooral gekende dividendbetalers zijn die op een hoogste koers ooit staan.

Tijdens mijn presentatie afgelopen vrijdag op het Grip op je Vermogen congres in Utrecht toonde ik een lijst met All Time Highs (zie hieronder).

Veel van deze aandelen zitten in de dividendportefeuille die ik voor Beleggers Belangen beheer: PepsiCo, Reckitt-Benckiser, Roche, United Technologies, Kellogg, Abbott Laboratories, PPG Industries, Becton Dickinson, General Mills, Johnson&Johnson, 3M, Sanofi, Unilever en Procter & Gamble. 

Bovendien staan nog een aantal niet hierboven getoonde aandelen uit de dividendportefeuille op een All Time High.

RUIM 100 JAAR OP RIJ DIVIDEND
Stuk voor stuk gaat het om prachtige dividendaandelen die de laatste jaren hun dividend consequent stevig hebben verhoogd. Enkele aandelen betalen al ruim 100 jaar onafgebroken dividend, en die vinden we eigenlijk alleen in de Verenigde Staten. Zo betaalt Procter & Gamble nu al 123 jaar op rij een dividend, dat de laatste 57 jaar op rij werd verhoogd.

General Mills, dat net als Procter & Gamble is opgenomen in de dividendportefeuille die ik voor Beleggers Belangen beheer, keert al 114 jaar op rij dividend uit en verhoogde zijn uitkering sinds 2004 liefst 14 keer, in maart nog met 15%.

Het is dan ook totaal geen verrassing dat zulke dividendmachines momenteel op een hoogste koers ooit staan. Buy and hold werkt hier dan ook prima, en het grote voordeel in het geval van herbeleggen is dat je profiteert van lagere koersen aangezien je dan je dividend gunstiger herbelegd en zodoende meer stukken verkrijgt.

BUY AND HOLD
Het feit dat veel van de mooiste dividendaandelen (zie hierboven voor het overzicht uit mijn presentatie) nu op of rond een all time high staan strookt ook volledig met een gekende uitspraak van niemand minder dan Warren Buffett, die ooit te kennen gaf dat hij de aandelen die hij koopt het liefst voor altijd in portefeuille houdt.

WARREN BUFFETT: "Our favorite holding period is forever".

En gelijk heeft Buffett, want immers maakt het niet uit wanneer je de bovenstaande aandelen gekocht had, je zou altijd winst hebben gemaakt, nog los van het jaarlijks groeiende dividend voor alle bovenstaande aandelen, waarvan er zoals gezegd een groot aantal zijn opgenomen in de dividendportefeuille.

Het belangrijkste is misschien wel om vooral geduldig te wachten. Verwacht geen wonderen op 12-maandsbasis, want dan heeft het meer met speculeren dan met beleggen te maken. Een slecht kwartaal, een negatief analistenrapport, het zijn korte termijn factoren die de koers van een aandeel, ook al is het met het oog op de lange termijn nog zo'n goede belegging, vaak ten onrechte negatief beïnvloeden. Het is zaak om dan juist bij de les te blijven. 

Wie slim is profiteert dan ook dankbaar van de buitenkansjes die zich regelmatig voordoen. Zo kreeg Procter & Gamble vorig jaar zomer nog een enorme dreun op de beurs na een teleurstellend kwartaal (zie grafiek hierboven).

Wie toen alert was kon instappen op minder dan $58, inmiddels noteert Procter rond een hoogste koers ooit van bijna $82.

En we hebben het dan wel over het bedrijf dat al 123 jaar dividend betaalt en vorige week voor het 57e jaar op rij zijn dividend verhoogde (ditmaal met 7%). Probeer een dergelijk aandeel maar eens te vinden in Amsterdam of Europa……

Zoals gezegd werkt buy and hold niet voor elk aandeel, en zijn vooral veel Europese en Nederlandse aandelen minder geschikt, vaak vanwege een onvoorspelbaar en zwak dividendbeleid.

ALLEEN UNILEVER EN SHELL SERIEUZE DIVIDENDAANDELEN
Van eigen bodem zijn eigenlijk alleen Unilever en Shell serieuze dividendaandelen, vanwege de sterke dividendhistorie, geografische spreiding en vooral omdat het de enige twee fondsen zijn die per kwartaal dividend uitkeren. Dat is essentieel in het geval van herbeleggen, zoals ik afgelopen vrijdag met enkele praktijkvoorbeelden heb toegelicht tijdens Grip op je Vermogen.

De dividendportefeuille bestaat op enkele uitzonderingen na uit aandelen die met het oog op de zeer lange termijn uitstekend vastgehouden kunnen worden. Af en toe winstnemen op te hard opgelopen aandelen volstaat, zeker wanneer de vrijgekomen middelen herbelegd kunnen worden in achterblijvers met meer koerspotentieel. 

Eerder al gaf ik aan dat wisselende analistenadviezen voor een aandeel als Unilever onzinnig zijn. Er geldt maar één advies voor de serieuze belegger: Buy and Hold. Overigens noteerde Unilever destijds nog ruim onder €30.

De komende weken zal ik nog meer voorbeelden uit mijn presentatie van vrijdag uitwerken op de website. Bekijk hier de laatste stand van zaken omtrent de dividendportefeuille van Beleggers Belangen.

Tekst: Menno van Hoven
menno.van.hoven@reedbusiness.nl