Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 19 apr 2013 08:54

Timing is alles

0 0 Leestijd ongeveer

Op tijd verkopen is net zo belangrijk als het kopen van goede aandelen. Voor beleggers met een langetermijnvisie is het bepalen van het juiste tijdstip van kopen en verkopen pure tijdverspilling. Door tijdig uit te stappen, dien je geen koersverliezen in te lopen.

Timing is een oeverloze discussie. Critici stellen dat het rendement van beleggers die de beste dagen mislopen, behoorlijk achterblijft op het beursgemiddelde. Voorstanders stellen daartegenover dat beleggers die de slechtste beursdagen weten te mijden, juist beduidend hogere rendementen behalen.

Timing is money

De pechvogel die sinds de jaren negentig elk jaar de beste beursweek van de AEX misliep, kijkt tegen een gemiddeld verlies aan van -2,5 procent, op jaarbasis wel te verstaan. De gelukzak die elk jaar op Beursplein 5 de slechtste handelsweek kon ontwijken, zag zijn gemiddelde rendement stijgen tot 12,3 procent. Wie jaar in jaar uit zowel de beste als de slechtste week misgelopen heeft, harkte een jaarwinst van 5,2 procent bijeen. Dit is 1,1 procentpunt beter dan de AEX.

Niemand kan met zekerheid zeggen of de beurs volgende week hoger of lager zal staan dan nu. Het lijkt erop dat het tij op de aandelenmarkten aan het keren is. De koersdalingen zijn mogelijk het begin van een nieuwe dalende trend, maar de correctie kan net zo goed een rimpeling zijn in de hausse.

39 weken

Er bestaat een techniek die ervoor zorgt dat beleggers grote koersdalingen kunnen vermijden. Met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde of om in weken te blijven met het 39-weeks gemiddelde kun je op een eenvoudige wijze achterhalen of het klimaat op de beurs vriendelijk dan wel guur is. Als de index hoger noteert dan het gemiddelde, dan wijst de trend omhoog en is de kans groot dat de koersen blijven stijgen. Als de index lager noteert, dan duidt dit op een neerwaartse trend met wellicht nog lagere koersen.

Helaas stijgen of dalen beurskoersen nooit in een rechte lijn. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat je in een stijgende trend te laat instapt en andersom. Ondanks deze tekortkoming kun je met het 39-weeks voortschrijdend gemiddelde het rendement behoorlijk opkrikken. Gemeten vanaf 1990 stijgt het jaarrendement naar 7,0 procent. Natuurlijk kun je stellen dat er door het in- en uitstappen, rendement verloren gaat aan transactiekosten, maar de tijd dat je uit de markt bent, kun je het geld ook parkeren op een rentedragende rekening.

Terugval in kapitaal

Doordat je met een voortschrijdend gemiddelde een groot deel van de koersdaling misloopt, wordt ook de terugval in kapitaal, beter bekend als de maximum draw down, kleiner. De terugval in kapitaal beschrijft het maximale verlies als je op het slechtst mogelijke moment was ingestapt en later weer op het absoluut verkeerde moment was uitgestapt.

Als het hoogteverschil tussen de piek en de bodem groot is, bestaat de kans dat bij een maximale neerwaartse beweging je emoties aanleiding zijn om de stekker eruit te trekken en dat je de beurs met een fors verlies verlaat. Ook al weet je dat de beurs of een strategie op termijn  een flinke winst oplevert. In het specifieke geval van de AEX verklein je met het 39-weeks gemiddelde de draw down tot -27,6 procent. Zonder timing bedroeg voor beleggers die begin 1990 de index kochten in maart 2009 de terugval in kapitaal zelfs -71,3 procent.

In concreto

Stel dat je net in het slechtste jaar in de geschiedenis van de AEX begon met beleggen. In 2008 verloor de Amsterdamse hoofdindex ruim de helft van zijn pluimen. Een verlies dat de AEX nog steeds niet te boven is. De schade op jaarbasis bedraagt 7,1 procent. Als je echter vertrouwde op de signalen van het 39-weeks gemiddelde, dan kijk je nu tegen een verlies van 3,4 procent aan. Wat neerkomt op een gemiddelde van -0,6 procent per jaar. Bij de AEX liep evenwel het maximale verlies op tot wel 64,4 procent, tegenover een draw down van 27,6 procent bij de timingmethode.

Omdat weinig beleggers met hun aandelen de AEX 1-op-1 nabootsen en eerder kiezen voor een bepaalde methode of beleggingsstijl, somt onderstaande tabel de prestaties van populaire beleggingsstrategieën op. Ook al heeft de lijst betrekking op Wall Street, de rode draad is duidelijk: timen kan. Het verkleint aanzienlijk de terugval in kapitaal.

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk: alle indices noteren thans boven het 39-weeks gemiddelde. Al is het erg nipt voor de AEX. Als de hoofdindex de week uitgaat onder de 339,41 punten, kruist het zijn gemiddelde neerwaarts en volgt er een verkoopsignaal. De kritische waarde van de S&P 500 ligt op 1462,44 punten, een marge van 5,1 procent.

@ Ivan Snurer

Timing is een oeverloze discussie. Critici stellen dat het rendement van beleggers die de beste dagen mislopen, behoorlijk achterblijft op het beursgemiddelde. Voorstanders stellen daartegenover dat beleggers die de slechtste beursdagen weten te mijden, juist beduidend hogere rendementen behalen.

Timing is money

De pechvogel die sinds de jaren negentig elk jaar de beste beursweek van de AEX misliep, kijkt tegen een gemiddeld verlies aan van -2,5 procent, op jaarbasis wel te verstaan. De gelukzak die elk jaar op Beursplein 5 de slechtste handelsweek kon ontwijken, zag zijn gemiddelde rendement stijgen tot 12,3 procent. Wie jaar in jaar uit zowel de beste als de slechtste week misgelopen heeft, harkte een jaarwinst van 5,2 procent bijeen. Dit is 1,1 procentpunt beter dan de AEX.

Niemand kan met zekerheid zeggen of de beurs volgende week hoger of lager zal staan dan nu. Het lijkt erop dat het tij op de aandelenmarkten aan het keren is. De koersdalingen zijn mogelijk het begin van een nieuwe dalende trend, maar de correctie kan net zo goed een rimpeling zijn in de hausse.

39 weken

Er bestaat een techniek die ervoor zorgt dat beleggers grote koersdalingen kunnen vermijden. Met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde of om in weken te blijven met het 39-weeks gemiddelde kun je op een eenvoudige wijze achterhalen of het klimaat op de beurs vriendelijk dan wel guur is. Als de index hoger noteert dan het gemiddelde, dan wijst de trend omhoog en is de kans groot dat de koersen blijven stijgen. Als de index lager noteert, dan duidt dit op een neerwaartse trend met wellicht nog lagere koersen.

Helaas stijgen of dalen beurskoersen nooit in een rechte lijn. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat je in een stijgende trend te laat instapt en andersom. Ondanks deze tekortkoming kun je met het 39-weeks voortschrijdend gemiddelde het rendement behoorlijk opkrikken. Gemeten vanaf 1990 stijgt het jaarrendement naar 7,0 procent. Natuurlijk kun je stellen dat er door het in- en uitstappen, rendement verloren gaat aan transactiekosten, maar de tijd dat je uit de markt bent, kun je het geld ook parkeren op een rentedragende rekening.

Terugval in kapitaal

Doordat je met een voortschrijdend gemiddelde een groot deel van de koersdaling misloopt, wordt ook de terugval in kapitaal, beter bekend als de maximum draw down, kleiner. De terugval in kapitaal beschrijft het maximale verlies als je op het slechtst mogelijke moment was ingestapt en later weer op het absoluut verkeerde moment was uitgestapt.

Als het hoogteverschil tussen de piek en de bodem groot is, bestaat de kans dat bij een maximale neerwaartse beweging je emoties aanleiding zijn om de stekker eruit te trekken en dat je de beurs met een fors verlies verlaat. Ook al weet je dat de beurs of een strategie op termijn  een flinke winst oplevert. In het specifieke geval van de AEX verklein je met het 39-weeks gemiddelde de draw down tot -27,6 procent. Zonder timing bedroeg voor beleggers die begin 1990 de index kochten in maart 2009 de terugval in kapitaal zelfs -71,3 procent.

In concreto

Stel dat je net in het slechtste jaar in de geschiedenis van de AEX begon met beleggen. In 2008 verloor de Amsterdamse hoofdindex ruim de helft van zijn pluimen. Een verlies dat de AEX nog steeds niet te boven is. De schade op jaarbasis bedraagt 7,1 procent. Als je echter vertrouwde op de signalen van het 39-weeks gemiddelde, dan kijk je nu tegen een verlies van 3,4 procent aan. Wat neerkomt op een gemiddelde van -0,6 procent per jaar. Bij de AEX liep evenwel het maximale verlies op tot wel 64,4 procent, tegenover een draw down van 27,6 procent bij de timingmethode.

Omdat weinig beleggers met hun aandelen de AEX 1-op-1 nabootsen en eerder kiezen voor een bepaalde methode of beleggingsstijl, somt onderstaande tabel de prestaties van populaire beleggingsstrategieën op. Ook al heeft de lijst betrekking op Wall Street, de rode draad is duidelijk: timen kan. Het verkleint aanzienlijk de terugval in kapitaal.

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk: alle indices noteren thans boven het 39-weeks gemiddelde. Al is het erg nipt voor de AEX. Als de hoofdindex de week uitgaat onder de 339,41 punten, kruist het zijn gemiddelde neerwaarts en volgt er een verkoopsignaal. De kritische waarde van de S&P 500 ligt op 1462,44 punten, een marge van 5,1 procent.

@ Ivan Snurer