Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 18 apr 2013 11:15

Waarom daalt de beurs?

0 0 Leestijd ongeveer

Het leek de goede kant op te gaan met de aandelenmarkten, maar opeens zitten we weer in een neergaande lijn. Meerdere factoren spelen hierbij een rol, maar het blijft sentiment gedreven.

Aandelenmarkten dalen wereldwijd. Beleggers weten tegenwoordig vaak niet goed meer wat de beurzen precies doet besluiten een bepaalde kant te kiezen. Een overzicht om door de bomen het bos weer te zien.

VS-beurzen te duur

De Amerikaanse markten zaten op recordniveau, op zich
opvallend omdat het herstel van de Amerikaanse economie nogal wat valt af te dingen. Vooral de arbeids- en huizenmarkt vertonen haperingen.

Wel profiteren Amerikaanse bedrijven steeds meer van groei in opkomende markten, maar nu blijken de eerstekwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven tot op heden toch wat tegen te vallen. Of moeten we zeggen dat de analistenverwachtingen te hoog gespannen zijn? Hoe dit ook zij, Amerikaanse aandelen worden over het algemeen als duur betiteld wat aandelen gevoelig maakt voor tegenvallers.

Oorlogsdreiging

Een tweede reden voor de zwakte op de mondiale aandelenmarkten zijn de politieke spanningen in de wereld. Noord- en Zuid-Korea dreigen elkaar met oorlog, terwijl de ellende in het Midden-Oosten  met de dag erger wordt.

Politieke spanningen, oorlogen en terroristische acties zijn lastig te duiden voor beleggers, maar de dreiging op zich werkt toch altijd wat verlammend op markten.

China

China leek op de weg terug naar hoge groeicijfers, maar in het eerste kwartaal bleek de groei lager te zijn uitgekomen dan een jaar terug. Een tegenvaller die vooral impact had op grondstofgerelateerde aandelen. China blijft van grote importantie voor de wereldeconomie, zeker nu Europa zwak blijft en de Verenigde Staten ook niet overtuigen. Veel grote bedrijven zullen de groeivertraging in China gaan merken, omdat het land een steeds groter deel van hun afzet vertegenwoordigt.

Europa zorgenkind

Over het algemeen worden Europese aandelen en ook zeker Nederlandse aandelen als goedkoop betiteld. Echter, de economische groeivooruitzichten voor het continent zijn somber en onlangs door het IMF nog neerwaarts bijgesteld. De analyse van het IMF liegt er niet om. Het instituut stelt dat de zwakte van de periferie in toenemende mate van negatieve invloed is op de kernlanden als Nederland, Frankrijk en Duitsland. Volgens het IMF zal de eurozone dit jaar krimp vertonen om volgend jaar weer te groeien. Wel moet Europa flink doorpakken met hervormingen en het bankwezen moeten versterken. Zorgen nemen toe dat Europese banken sinds Cyprus moeilijk aan deposito funding kunnen komen.

Rol centrale banken

Zorgwekkend blijft toch ook de rol van de centrale banken. De Amerikaanse Fed neigt de kwantitatieve verruiming eerder dan verwacht terug te draaien. Onzekerheid hieromtrent vinden beleggers niet fijn. Toch zal de markt moeten toegeven dat alle inkoopprogramma's niet het gewenste effect hebben gehad.

Inmiddels vaart Japan dezelfde koers en heeft het land de geldkraan flink open gedraaid. De ECB stelt zich nog bescheiden op, maar acties van de Europese centrale bank lijkt een kwestie van tijd gezien de stroperige financiële kredietkanalen.

Hetzelfde IMF waarschuwt voor al te ruim monetair beleid en vreest nieuwe bubbels die mogelijk tot een nieuwe financiële crisis kunnen leiden. Het instituut is wel voorstander van monetaire ondersteuning, maar vreest in toenemende mate dat rendement en risico niet synchroon gaan lopen.

Wat te doen?

Grote vraag is wat te doen in een dalende markt. Waarschijnlijk is momenteel het beste advies de donkere wolken serieus te nemen en de beurs de komende tijd met de nodige voorzichtigheid te betreden. Traders kunnen wellicht wat verdienen op dagbasis, maar momenteel is het glas even half leeg en dan is geld verliezen niet zo moeilijk. Selecteer aandelen met een goed, stabiel dividend en mijd al te cyclische fondsen.