Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 16 apr 2013 11:30

Daling goudprijs toont onvoorspelbaarheid

0 0 Leestijd ongeveer

Economische onzekerheid en een ruim monetair beleid, twee ingrediënten die de goudprijs recent naar grote hoogte dreven. Hoewel beide factoren nog steeds van kracht zijn, zakt de goudprijs alleen maar verder.

Beleggers in goud hebben het momenteel zwaar. In een bijna rechte lijn omlaag zakte de prijs van goud deze week naar het laagste niveau in twee jaar. Zwakke Chinese groeicijfers lagen ten grondslag aan een nieuwe verkoopgolf, maar al sinds september vorig jaar is het edelmetaal aan een glijvlucht bezig.

Geldpersen draaien volop

Goud gedijt normaliter goed in tijden dat de geldpersen flink draaien. De Amerikaanse Fed is al bezig met een derde ronde monetaire verruiming en ook de Bank of Japan heeft de drukmachines onlangs op volle toeren aangezet.

Meer geld in omloop zorgt voor inflatiegevaar en dat is goed nieuws voor het edelmetaal dat als waardevast wordt gezien. Goud kun je immers niet zo maar bijdrukken.

Het is echter de economische zwakte die er voor zorgt dat de inflatie beperkt blijft. Steeds meer mensen zitten zonder werk, waardoor van loondruk geen sprake is. Prijzen van grondstoffen staan onder druk en fabrieken zijn onderbezet.

Onvoorspelbaar

Hoewel goud de laatste jaren fors in waarde is gestegen onder een klimaat van geringe inflatie, zakt de prijs nu weer snel naar beneden. Doordat steeds meer beleggers via allerlei producten als trackers en turbo's de weg naar goud hebben gevonden, is hierdoor ook de volatiliteit en de onvoorspelbaarheid enorm gestegen.

Goud is altijd al een lastig in te schatten beleggingsobject geweest, maar dat is alleen maar erger geworden. Zo waren er ineens berichten dat Cyprus goud wil verkopen om schulden te financieren. De angst dat meerdere landen Cyprus zullen volgen zorgde ervoor dat iedereen het relatief kleine gouddeurtje wil verlaten, waardoor de prijs van het goud een stevige dreun heeft gekregen.

Ook geluiden dat de Fed eerder dan verwacht zal stoppen met kwantitatieve verruiming deed de goudprijs geen goed.

Geen goede belegging

Goud blijkt geen gedegen belegging in mindere tijden. Natuurlijk zijn er wel fundamentele factoren die de prijs beïnvloeden, zoals toenemende welvaart en de vraag naar juwelen, maar het gedrag van centrale banken is een factor die beleggers nauwelijks kunnen inschatten.

Op zoek naar kasstromen

Beleggers moeten zich realiseren dat de enige echte hedge tegen onzekerheid keiharde kasstromen uit hun beleggingen zijn. Rente- en dividend uit obligaties en aandelen. Op basis van die kasstromen kan een waardeoordeel over het onderliggende beleggingsobject worden gevormd, iets wat bij goud volstrekt onmogelijk is.

Als belegger moet je heel goed weten wat je in handen hebt en inzicht hebben in de kwaliteit van die kasstroom. Het recente verleden heeft geleerd dat dividend ook zeker geen garantie is voor succes.

Goede beleggers trappen daar niet in en stoppen ook slechts een zeer gering bedrag in goud of zelfs helemaal niets, want met beleggen heeft het niets te maken.

Beleggers in goud hebben het momenteel zwaar. In een bijna rechte lijn omlaag zakte de prijs van goud deze week naar het laagste niveau in twee jaar. Zwakke Chinese groeicijfers lagen ten grondslag aan een nieuwe verkoopgolf, maar al sinds september vorig jaar is het edelmetaal aan een glijvlucht bezig.

Geldpersen draaien volop

Goud gedijt normaliter goed in tijden dat de geldpersen flink draaien. De Amerikaanse Fed is al bezig met een derde ronde monetaire verruiming en ook de Bank of Japan heeft de drukmachines onlangs op volle toeren aangezet.

Meer geld in omloop zorgt voor inflatiegevaar en dat is goed nieuws voor het edelmetaal dat als waardevast wordt gezien. Goud kun je immers niet zo maar bijdrukken.

Het is echter de economische zwakte die er voor zorgt dat de inflatie beperkt blijft. Steeds meer mensen zitten zonder werk, waardoor van loondruk geen sprake is. Prijzen van grondstoffen staan onder druk en fabrieken zijn onderbezet.

Onvoorspelbaar

Hoewel goud de laatste jaren fors in waarde is gestegen onder een klimaat van geringe inflatie, zakt de prijs nu weer snel naar beneden. Doordat steeds meer beleggers via allerlei producten als trackers en turbo's de weg naar goud hebben gevonden, is hierdoor ook de volatiliteit en de onvoorspelbaarheid enorm gestegen.

Goud is altijd al een lastig in te schatten beleggingsobject geweest, maar dat is alleen maar erger geworden. Zo waren er ineens berichten dat Cyprus goud wil verkopen om schulden te financieren. De angst dat meerdere landen Cyprus zullen volgen zorgde ervoor dat iedereen het relatief kleine gouddeurtje wil verlaten, waardoor de prijs van het goud een stevige dreun heeft gekregen.

Ook geluiden dat de Fed eerder dan verwacht zal stoppen met kwantitatieve verruiming deed de goudprijs geen goed.

Geen goede belegging

Goud blijkt geen gedegen belegging in mindere tijden. Natuurlijk zijn er wel fundamentele factoren die de prijs beïnvloeden, zoals toenemende welvaart en de vraag naar juwelen, maar het gedrag van centrale banken is een factor die beleggers nauwelijks kunnen inschatten.

Op zoek naar kasstromen

Beleggers moeten zich realiseren dat de enige echte hedge tegen onzekerheid keiharde kasstromen uit hun beleggingen zijn. Rente- en dividend uit obligaties en aandelen. Op basis van die kasstromen kan een waardeoordeel over het onderliggende beleggingsobject worden gevormd, iets wat bij goud volstrekt onmogelijk is.

Als belegger moet je heel goed weten wat je in handen hebt en inzicht hebben in de kwaliteit van die kasstroom. Het recente verleden heeft geleerd dat dividend ook zeker geen garantie is voor succes.

Goede beleggers trappen daar niet in en stoppen ook slechts een zeer gering bedrag in goud of zelfs helemaal niets, want met beleggen heeft het niets te maken.