Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 12 apr 2013 09:33

Koop zo snel als u kunt

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks een klim van 55 procent zijn Japanse aandelen nog altijd een koopje. Volgens het Japanse beurshuis Nomura noteren ze dicht tegen hun boekwaarde aan. Het is maar hoe je het bekijkt: Nederlandse aandelen zijn spotgoedkoop.

Sinds medio november van vorig jaar noteert de Nikkei 54,7 procent hoger. De hausse wordt ondersteund door het beleid van de Bank of Japan. Het land van de rijzende zon kampt al jaren met lage groei en deflatie.

Shinzo Abe, de nieuwe premier van Japan, presenteerde een maand na de parlementsverkiezingen een ambitieus stimuleringsplan. Het doel is om het bruto binnenlands product structureel met twee procentpunt op te schroeven, om 600.000 nieuwe banen te scheppen en om de deflatie weg te werken. Het streefdoel is twee procent inflatie. De nieuwe premier kondigde al voor 87 miljard euro maatregelen aan en slaagde er ook in om de yen omlaag te praten. Sinds medio november daalde yen al 25 procent in waarde ten opzichte van de euro en noteert de munt een 18 procent lager tegenover de dollar.

Exit voor deflatie

Prompt gaat het ook beter met de economie. Door de lage yen verbetert de concurrentiepositie van Japanse exportreuzen. In het vierde kwartaal van 2012 groeide de Japanse economie met 0,2 procent. Voordat de nieuwe regering aantrad werd gerekend op een krimp van 0,4 procent. Het monetaire beleid werpt dus zijn vruchten af, maar de hoeksteen van de Japanse economie is consumptie. Als premier Abe en Haruhiko Kuroda, de nieuwe gouverneur van de Bank of Japan, er daadwerkelijk in slagen om de negatieve spiraal met deflatie te doorbreken, dan komt het ook goed met de binnenlandse consumptie. De Japanse economie lijdt al twee decennia onder de prijsdalingen. Consumenten worden in een deflatoire omgeving beloond met nog lagere prijzen als zij hun aankopen zo lang mogelijk uitstellen.

Zakenbank Nomura en de beleggers op de beurs van Tokio hebben er schijnbaar alle vertrouwen in. De koersen van Japanse aandelen schieten loodrecht omhoog, maar is zoveel optimisme wel terecht? De Liberaal Democratische Partij van Abe zit (afgezien van een 3-jarige pauze in de oppositie) al 50 jaar in de regering en de genereuze geldpolitiek van zijn partij leverde voor de economie nauwelijks winst op. Ook is het maar de vraag of het monetaire beleid van Kuroda (de Bank of Japan verdubbelde vorige week de omvang van het obligatie-opkoopprogramma) de inflatie kan aanwakkeren. Aandelen varen er alleszins wel bij, maar wat als de inflatie te ver doorschiet? Dan wacht Japan mogelijk een scenario van lage, stagnerende groei en hoge inflatie. Met stagflatie is de economie nog verder van huis. Inflatie tast de koopkracht aan en als consumenten met hun geld minder goederen kunnen kopen, dan is ook de laagste versnelling voor de Japanse economie te hoog gegrepen.

Beursfestijn

Hoewel de hausse in de voorbije vier maanden de Nikkei met bijna 55 procent hoger stuwde, zijn de aandelen volgens Nomura nog altijd goedkoop. Met een gemiddelde koers/boekwaarde van 1,6 is de Nikkei in vergelijking met andere beurzen inderdaad goedkoop, maar als je kijkt naar de koers-winstverhouding (k/w = 27,3) dan is ze in vergelijking met de Amerikaanse S&P 500 (k/w = 15,7) stevig geprijsd. Ten aanzien van de AEX (k/b = 1,2 en k/w = 12,4) en is de Nikkei in dubbel opzicht duur, zowel qua boekwaarde als qua koers-winstverhouding. Bovendien betalen Nederlandse bedrijven meer dividend (4,5 procent) dan hun Japanse collega’s (1,5 procent) en is het rendement op eigen vermogen van Nederlandse hoofdfondsen (9,6 procent tegenover zes procent voor de Nikkei) op de koop toe ook nog eens hoger.

Nochtans adviseert Nomura nadrukkelijk om aandelen te kopen. Volgens de Japanse zakenbank verruilen beleggers massaal hun obligaties voor aandelen. De grote rotatie naar aandelen zou de drijvende kracht achter de hausse van de Nikkei zijn en de Japanse hoofdindex naar het niveau van 15.000 punten tillen, ofwel een additionele stijging van elf procent.

De belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen vier maanden voor de Japanse economie is zonder meer de depreciatie van de yen. Voor de Japanse exportreuzen is dit zonder meer goed nieuws. Ook voor de Japanse belegger is dit goed nieuws. Maar wat als we de beursstijging (55 procent) verrekenen met de waardedaling (25 procent) van de yen, dan blijft onder de streep amper een winst van twaalf procent over. Als je dat vergelijkt met de winst van de AEX, dan liep je als Nederlandse belegger één procentpunt mis.

We hebben het dan nog niet over het risico. Gemeten naar omvang van de economie is het obligatieprogramma van de Bank of Japan ruim twee keer zo groot als dat van de Federal Reserve in de Verenigde Staten. Maar ja, op zich is het logisch dat beurshuis Nomura beleggers oproept zo snel mogelijk Japanse aandelen te kopen. De zakenbank met hoofdkantoor in Osaka verdient goed aan de aandelentransacties op de Japanse beurs.

@ Ivan Snurer

Sinds medio november van vorig jaar noteert de Nikkei 54,7 procent hoger. De hausse wordt ondersteund door het beleid van de Bank of Japan. Het land van de rijzende zon kampt al jaren met lage groei en deflatie.

Shinzo Abe, de nieuwe premier van Japan, presenteerde een maand na de parlementsverkiezingen een ambitieus stimuleringsplan. Het doel is om het bruto binnenlands product structureel met twee procentpunt op te schroeven, om 600.000 nieuwe banen te scheppen en om de deflatie weg te werken. Het streefdoel is twee procent inflatie. De nieuwe premier kondigde al voor 87 miljard euro maatregelen aan en slaagde er ook in om de yen omlaag te praten. Sinds medio november daalde yen al 25 procent in waarde ten opzichte van de euro en noteert de munt een 18 procent lager tegenover de dollar.

Exit voor deflatie

Prompt gaat het ook beter met de economie. Door de lage yen verbetert de concurrentiepositie van Japanse exportreuzen. In het vierde kwartaal van 2012 groeide de Japanse economie met 0,2 procent. Voordat de nieuwe regering aantrad werd gerekend op een krimp van 0,4 procent. Het monetaire beleid werpt dus zijn vruchten af, maar de hoeksteen van de Japanse economie is consumptie. Als premier Abe en Haruhiko Kuroda, de nieuwe gouverneur van de Bank of Japan, er daadwerkelijk in slagen om de negatieve spiraal met deflatie te doorbreken, dan komt het ook goed met de binnenlandse consumptie. De Japanse economie lijdt al twee decennia onder de prijsdalingen. Consumenten worden in een deflatoire omgeving beloond met nog lagere prijzen als zij hun aankopen zo lang mogelijk uitstellen.

Zakenbank Nomura en de beleggers op de beurs van Tokio hebben er schijnbaar alle vertrouwen in. De koersen van Japanse aandelen schieten loodrecht omhoog, maar is zoveel optimisme wel terecht? De Liberaal Democratische Partij van Abe zit (afgezien van een 3-jarige pauze in de oppositie) al 50 jaar in de regering en de genereuze geldpolitiek van zijn partij leverde voor de economie nauwelijks winst op. Ook is het maar de vraag of het monetaire beleid van Kuroda (de Bank of Japan verdubbelde vorige week de omvang van het obligatie-opkoopprogramma) de inflatie kan aanwakkeren. Aandelen varen er alleszins wel bij, maar wat als de inflatie te ver doorschiet? Dan wacht Japan mogelijk een scenario van lage, stagnerende groei en hoge inflatie. Met stagflatie is de economie nog verder van huis. Inflatie tast de koopkracht aan en als consumenten met hun geld minder goederen kunnen kopen, dan is ook de laagste versnelling voor de Japanse economie te hoog gegrepen.

Beursfestijn

Hoewel de hausse in de voorbije vier maanden de Nikkei met bijna 55 procent hoger stuwde, zijn de aandelen volgens Nomura nog altijd goedkoop. Met een gemiddelde koers/boekwaarde van 1,6 is de Nikkei in vergelijking met andere beurzen inderdaad goedkoop, maar als je kijkt naar de koers-winstverhouding (k/w = 27,3) dan is ze in vergelijking met de Amerikaanse S&P 500 (k/w = 15,7) stevig geprijsd. Ten aanzien van de AEX (k/b = 1,2 en k/w = 12,4) en is de Nikkei in dubbel opzicht duur, zowel qua boekwaarde als qua koers-winstverhouding. Bovendien betalen Nederlandse bedrijven meer dividend (4,5 procent) dan hun Japanse collega’s (1,5 procent) en is het rendement op eigen vermogen van Nederlandse hoofdfondsen (9,6 procent tegenover zes procent voor de Nikkei) op de koop toe ook nog eens hoger.

Nochtans adviseert Nomura nadrukkelijk om aandelen te kopen. Volgens de Japanse zakenbank verruilen beleggers massaal hun obligaties voor aandelen. De grote rotatie naar aandelen zou de drijvende kracht achter de hausse van de Nikkei zijn en de Japanse hoofdindex naar het niveau van 15.000 punten tillen, ofwel een additionele stijging van elf procent.

De belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen vier maanden voor de Japanse economie is zonder meer de depreciatie van de yen. Voor de Japanse exportreuzen is dit zonder meer goed nieuws. Ook voor de Japanse belegger is dit goed nieuws. Maar wat als we de beursstijging (55 procent) verrekenen met de waardedaling (25 procent) van de yen, dan blijft onder de streep amper een winst van twaalf procent over. Als je dat vergelijkt met de winst van de AEX, dan liep je als Nederlandse belegger één procentpunt mis.

We hebben het dan nog niet over het risico. Gemeten naar omvang van de economie is het obligatieprogramma van de Bank of Japan ruim twee keer zo groot als dat van de Federal Reserve in de Verenigde Staten. Maar ja, op zich is het logisch dat beurshuis Nomura beleggers oproept zo snel mogelijk Japanse aandelen te kopen. De zakenbank met hoofdkantoor in Osaka verdient goed aan de aandelentransacties op de Japanse beurs.

@ Ivan Snurer