Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 9 apr 2013 11:28

Investeren in de beste familiebedrijven

0 0 Leestijd ongeveer

Slimme beleggers zetten hun kaarten op familiebedrijven. In zowel Nederland als Duitsland steken beursgenoteerde familiebedrijven met kop en schouders boven het gemiddelde uit.

 

Het gemak waarmee bedrijven op het Damrak onder druk van de banken tot fors verwaterende claimemissies overgaan is angstwekkend. Dit jaar zijn de aandeelhouders van KPN en Imtech de klos, na eerdere claimemissies van Heijmans, Wavin en Ordina. Het is de vraag of in alle bestuurskamers wel goed wordt opgekomen voor de belangen van de aandeelhouders.

Dat het ook anders kan, bewees Aalberts Industries in 2009 toen het bedrijf ondanks een schending van de bankconvenanten en druk van de huisbankiers een claimemissie wist te voorkomen. Door te sturen op de cashflow is de leverage inmiddels fors verlaagd. Niet toevallig is Aalberts Industries een familiebedrijf, waarin de familie Aalberts nog een belang houdt van 13% en waar oprichter Jan Aalberts nog in de directie zit.

Outperformance familiebedrijven

Vergeleken bij niet-familiebedrijven liggen de belangen van het management en de aandeelhouders bij familiebedrijven als Aalberts Industries meer in lijn met elkaar. Bovendien voelen familiebedrijven niet de hete adem van externe aandeelhouders in hun nek, waardoor de blik op de lange termijn is gericht in plaats van op de eerstvolgende kwartaalcijfers. Dit zijn de belangrijkste verklaringen waarom familiebedrijven bovengemiddeld goed presteren, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, zeker als de oprichter nog vertegenwoordigd is in de directie.

In Duitsland staan relatief veel bedrijven genoteerd waar de oprichtersfamilie het nog voor het zeggen heeft. De Duitse beurs heeft zelfs twee aparte indices gemaakt die het rendement van beursgenoteerde familiebedrijven weerspiegelen: de DAXplus Family en de DAXplus Family Firm 30. In laatstgenoemde index zitten alleen de dertig grootste en meest liquide familiebedrijven. Als criterium geldt dat de oprichtersfamilie minstens 25% van het stemrecht in handen heeft of minstens 5% wanneer zij ook deel uitmaakt van het bestuur dan wel de raad van commissarissen.

De DAXplus Family Firm 30 index blijft de afgelopen jaren wat achter bij de DAX, maar over de afgelopen tien jaar is de outperformance indrukwekkend met een totaalrendement van 277% versus 173% voor de DAX. De volatiliteit – een risicomaatstaf - is vergelijkbaar. Bekende kwaliteitsbedrijven in de index zijn SAP, Fielmann en Henkel.

Familie Henkel

Henkel, gecontroleerd door de gelijknamige familie, hebben we begin vorig jaar in het blad aanbevolen en staat sindsdien 60% hoger. Hoewel het fonds met een k/w van 17,5 voor 2013 nu geen koopje meer is, blijft Henkel gegeven de uitstekende groeivooruitzichten wel interessant als langetermijnbelegging. Henkel wil in vier jaar tijd de omzet met 20% opvoeren en streeft naar een groei van de winst per aandeel van 10% per jaar. Het schuldenvrije familiebedrijf heeft een portefeuille van sterke merken als Pritt, Fa, Persil, Pattex en Schwarzkopf en presteert sterk in opkomende markten (43% van de omzet).

Een ander interessant – speculatiever - fonds in de Duitse familie-index is telecombedrijf Drillisch, dat als mobile virtual operator (MVNO) niet over een eigen netwerk beschikt maar gebruikmaakt van de netwerken van Vodafone en Telefonica. De onderneming richt zich de laatste tijd met succes op de verkoop van abonnementen en bouwt de verkoop van de minder rendabele pre-paid kaarten af. Het bedrijf is praktisch schuldenvrij en heeft zowel over 2012 als over 2013 en 2014 een dividend in het vooruitzicht gesteld van €1,30 per aandeel. Op de huidige koers levert dat een niet te versmaden dividendrendement op van 9%.

Maar ook op het Damrak staat een aantal aardige familiebedrijven genoteerd. Buiten Aalberts Industries kan gedacht worden aan Heineken, Sligro, Unit 4, TKH en HAL Holding. Grote kans dat deze bedrijven hun bijzonder sterke outperformance over de afgelopen tien jaar ten opzichte van de AEX op de lange termijn kunnen voortzetten.


De auteur heeft een positie in Aalberts Industries en Unit 4.

 

Het gemak waarmee bedrijven op het Damrak onder druk van de banken tot fors verwaterende claimemissies overgaan is angstwekkend. Dit jaar zijn de aandeelhouders van KPN en Imtech de klos, na eerdere claimemissies van Heijmans, Wavin en Ordina. Het is de vraag of in alle bestuurskamers wel goed wordt opgekomen voor de belangen van de aandeelhouders.

Dat het ook anders kan, bewees Aalberts Industries in 2009 toen het bedrijf ondanks een schending van de bankconvenanten en druk van de huisbankiers een claimemissie wist te voorkomen. Door te sturen op de cashflow is de leverage inmiddels fors verlaagd. Niet toevallig is Aalberts Industries een familiebedrijf, waarin de familie Aalberts nog een belang houdt van 13% en waar oprichter Jan Aalberts nog in de directie zit.

Outperformance familiebedrijven

Vergeleken bij niet-familiebedrijven liggen de belangen van het management en de aandeelhouders bij familiebedrijven als Aalberts Industries meer in lijn met elkaar. Bovendien voelen familiebedrijven niet de hete adem van externe aandeelhouders in hun nek, waardoor de blik op de lange termijn is gericht in plaats van op de eerstvolgende kwartaalcijfers. Dit zijn de belangrijkste verklaringen waarom familiebedrijven bovengemiddeld goed presteren, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, zeker als de oprichter nog vertegenwoordigd is in de directie.

In Duitsland staan relatief veel bedrijven genoteerd waar de oprichtersfamilie het nog voor het zeggen heeft. De Duitse beurs heeft zelfs twee aparte indices gemaakt die het rendement van beursgenoteerde familiebedrijven weerspiegelen: de DAXplus Family en de DAXplus Family Firm 30. In laatstgenoemde index zitten alleen de dertig grootste en meest liquide familiebedrijven. Als criterium geldt dat de oprichtersfamilie minstens 25% van het stemrecht in handen heeft of minstens 5% wanneer zij ook deel uitmaakt van het bestuur dan wel de raad van commissarissen.

De DAXplus Family Firm 30 index blijft de afgelopen jaren wat achter bij de DAX, maar over de afgelopen tien jaar is de outperformance indrukwekkend met een totaalrendement van 277% versus 173% voor de DAX. De volatiliteit – een risicomaatstaf – is vergelijkbaar. Bekende kwaliteitsbedrijven in de index zijn SAP, Fielmann en Henkel.

Familie Henkel

Henkel, gecontroleerd door de gelijknamige familie, hebben we begin vorig jaar in het blad aanbevolen en staat sindsdien 60% hoger. Hoewel het fonds met een k/w van 17,5 voor 2013 nu geen koopje meer is, blijft Henkel gegeven de uitstekende groeivooruitzichten wel interessant als langetermijnbelegging. Henkel wil in vier jaar tijd de omzet met 20% opvoeren en streeft naar een groei van de winst per aandeel van 10% per jaar. Het schuldenvrije familiebedrijf heeft een portefeuille van sterke merken als Pritt, Fa, Persil, Pattex en Schwarzkopf en presteert sterk in opkomende markten (43% van de omzet).

Een ander interessant – speculatiever – fonds in de Duitse familie-index is telecombedrijf Drillisch, dat als mobile virtual operator (MVNO) niet over een eigen netwerk beschikt maar gebruikmaakt van de netwerken van Vodafone en Telefonica. De onderneming richt zich de laatste tijd met succes op de verkoop van abonnementen en bouwt de verkoop van de minder rendabele pre-paid kaarten af. Het bedrijf is praktisch schuldenvrij en heeft zowel over 2012 als over 2013 en 2014 een dividend in het vooruitzicht gesteld van €1,30 per aandeel. Op de huidige koers levert dat een niet te versmaden dividendrendement op van 9%.

Maar ook op het Damrak staat een aantal aardige familiebedrijven genoteerd. Buiten Aalberts Industries kan gedacht worden aan Heineken, Sligro, Unit 4, TKH en HAL Holding. Grote kans dat deze bedrijven hun bijzonder sterke outperformance over de afgelopen tien jaar ten opzichte van de AEX op de lange termijn kunnen voortzetten.


De auteur heeft een positie in Aalberts Industries en Unit 4.