Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Opinie Beleggers Belangen, 8 apr 2013 14:49

Dichtdraaien geldkraan

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers moeten zich voorbereiden op het moment dat de Amerikaanse kredietkraan dichtgaat.

De sterkste ééndaagse daling die de aandelenkoersen dit jaar lieten zien, werd niet veroorzaakt door de ontwikkelingen in de Italiaanse politiek, ook niet door Cyprus of het vraagstuk van de Amerikaanse bezuinigingen en belastingverlagingen.

Nee, deze daling werd veroorzaakt door de notulen van een vergadering van de FOMC (het Amerikaanse beleidsorgaan inzake het monetaire beleid) waaruit bleek dat er binnen dit comité een discussie gaande is over de vraag wanneer de Fed moet beginnen met het dichtdraaien van de geldkraan, die nu nog wijd open staat om de economie te stimuleren.

De storm op de financiële markten over dit debat ging vrij snel liggen en het kan nog wel even duren totdat de stimulering daadwerkelijk verminderd wordt. Ooit zal het echter zo ver zijn, en volgens HSBC zal dit dan zeker effect op de markten hebben. Het valt echter nauwelijks te voorspellen wat er op dat moment precies gaat gebeuren, omdat de huidige situatie niet eerder is voorgekomen.

Alles hangt ervan af hoe sterk de economie is op het moment dat de kunstmatige stimuleringsmaatregelen worden verminderd. In de afgelopen jaren hebben aandelen van hoge kwaliteit en met relatief lage gevoeligheid voor veranderingen in de rentestand, het uitstekend gedaan.

Deze aandelen zouden wel eens hard geraakt kunnen worden wanneer als gevolg van de afnemende stimulering de rente gaat stijgen. Ze bevinden zich in de sectoren Consumentengoederen en Gezondheid. Cyclische en financiële waarden zijn de aandelen die het best presteren wanneer de rente oploopt.

Kijk op de dag dat er in de markt onrust begint te ontstaat over het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen ook eens naar de koersen in de grondstofsector, adviseert HSBC. Het kon voor die aandelen wel eens een goed koopmoment zijn, want ook zij hebben het altijd prima gedaan in perioden van een oplopende rente als gevolg van economische groei. 

De sterkste ééndaagse daling die de aandelenkoersen dit jaar lieten zien, werd niet veroorzaakt door de ontwikkelingen in de Italiaanse politiek, ook niet door Cyprus of het vraagstuk van de Amerikaanse bezuinigingen en belastingverlagingen.

Nee, deze daling werd veroorzaakt door de notulen van een vergadering van de FOMC (het Amerikaanse beleidsorgaan inzake het monetaire beleid) waaruit bleek dat er binnen dit comité een discussie gaande is over de vraag wanneer de Fed moet beginnen met het dichtdraaien van de geldkraan, die nu nog wijd open staat om de economie te stimuleren.

De storm op de financiële markten over dit debat ging vrij snel liggen en het kan nog wel even duren totdat de stimulering daadwerkelijk verminderd wordt. Ooit zal het echter zo ver zijn, en volgens HSBC zal dit dan zeker effect op de markten hebben. Het valt echter nauwelijks te voorspellen wat er op dat moment precies gaat gebeuren, omdat de huidige situatie niet eerder is voorgekomen.

Alles hangt ervan af hoe sterk de economie is op het moment dat de kunstmatige stimuleringsmaatregelen worden verminderd. In de afgelopen jaren hebben aandelen van hoge kwaliteit en met relatief lage gevoeligheid voor veranderingen in de rentestand, het uitstekend gedaan.

Deze aandelen zouden wel eens hard geraakt kunnen worden wanneer als gevolg van de afnemende stimulering de rente gaat stijgen. Ze bevinden zich in de sectoren Consumentengoederen en Gezondheid. Cyclische en financiële waarden zijn de aandelen die het best presteren wanneer de rente oploopt.

Kijk op de dag dat er in de markt onrust begint te ontstaat over het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen ook eens naar de koersen in de grondstofsector, adviseert HSBC. Het kon voor die aandelen wel eens een goed koopmoment zijn, want ook zij hebben het altijd prima gedaan in perioden van een oplopende rente als gevolg van economische groei.