Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Dichtdraaien geldkraan

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers moeten zich voorbereiden op het moment dat de Amerikaanse kredietkraan dichtgaat.

De sterkste ééndaagse daling die de aandelenkoersen dit jaar lieten zien, werd niet veroorzaakt door de ontwikkelingen in de Italiaanse politiek, ook niet door Cyprus of het vraagstuk van de Amerikaanse bezuinigingen en belastingverlagingen.

Nee, deze daling werd veroorzaakt door de notulen van een vergadering van de FOMC (het Amerikaanse beleidsorgaan inzake het monetaire beleid) waaruit bleek dat er binnen dit comité een discussie gaande is over de vraag wanneer de Fed moet beginnen met het dichtdraaien van de geldkraan, die nu nog wijd open staat om de economie te stimuleren.

De storm op de financiële markten over dit debat ging vrij snel liggen en het kan nog wel even duren totdat de stimulering daadwerkelijk verminderd wordt. Ooit zal het echter zo ver zijn, en volgens HSBC zal dit dan zeker effect op de markten hebben. Het valt echter nauwelijks te voorspellen wat er op dat moment precies gaat gebeuren, omdat de huidige situatie niet eerder is voorgekomen.

Alles hangt ervan af hoe sterk de economie is op het moment dat de kunstmatige stimuleringsmaatregelen worden verminderd. In de afgelopen jaren hebben aandelen van hoge kwaliteit en met relatief lage gevoeligheid voor veranderingen in de rentestand, het uitstekend gedaan.

Deze aandelen zouden wel eens hard geraakt kunnen worden wanneer als gevolg van de afnemende stimulering de rente gaat stijgen. Ze bevinden zich in de sectoren Consumentengoederen en Gezondheid. Cyclische en financiële waarden zijn de aandelen die het best presteren wanneer de rente oploopt.

Kijk op de dag dat er in de markt onrust begint te ontstaat over het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen ook eens naar de koersen in de grondstofsector, adviseert HSBC. Het kon voor die aandelen wel eens een goed koopmoment zijn, want ook zij hebben het altijd prima gedaan in perioden van een oplopende rente als gevolg van economische groei. 

De sterkste ééndaagse daling die de aandelenkoersen dit jaar lieten zien, werd niet veroorzaakt door de ontwikkelingen in de Italiaanse politiek, ook niet door Cyprus of het vraagstuk van de Amerikaanse bezuinigingen en belastingverlagingen.

Nee, deze daling werd veroorzaakt door de notulen van een vergadering van de FOMC (het Amerikaanse beleidsorgaan inzake het monetaire beleid) waaruit bleek dat er binnen dit comité een discussie gaande is over de vraag wanneer de Fed moet beginnen met het dichtdraaien van de geldkraan, die nu nog wijd open staat om de economie te stimuleren.

De storm op de financiële markten over dit debat ging vrij snel liggen en het kan nog wel even duren totdat de stimulering daadwerkelijk verminderd wordt. Ooit zal het echter zo ver zijn, en volgens HSBC zal dit dan zeker effect op de markten hebben. Het valt echter nauwelijks te voorspellen wat er op dat moment precies gaat gebeuren, omdat de huidige situatie niet eerder is voorgekomen.

Alles hangt ervan af hoe sterk de economie is op het moment dat de kunstmatige stimuleringsmaatregelen worden verminderd. In de afgelopen jaren hebben aandelen van hoge kwaliteit en met relatief lage gevoeligheid voor veranderingen in de rentestand, het uitstekend gedaan.

Deze aandelen zouden wel eens hard geraakt kunnen worden wanneer als gevolg van de afnemende stimulering de rente gaat stijgen. Ze bevinden zich in de sectoren Consumentengoederen en Gezondheid. Cyclische en financiële waarden zijn de aandelen die het best presteren wanneer de rente oploopt.

Kijk op de dag dat er in de markt onrust begint te ontstaat over het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen ook eens naar de koersen in de grondstofsector, adviseert HSBC. Het kon voor die aandelen wel eens een goed koopmoment zijn, want ook zij hebben het altijd prima gedaan in perioden van een oplopende rente als gevolg van economische groei.