Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 3 apr 2013 09:16

Hoe nu verder?

0 0 Leestijd ongeveer

Na een ijzersterk eerste kwartaal op Wall Street rijst de vraag hoe nu verder. Van oudsher is april voor de Dow een bijzonder goede maand, maar wat gebeurde er eerder na een ijzersterke start?

Volgens het Engelstalige beursadagium So goes January, so goes the year zet het rendement in januari de toon voor de rest van het jaar. De Dow Jones Industrial Average, ook kortweg Dow geheten, boekte in januari 5,8 procent winst, maar in de voorbije vijftig jaar zijn slechts negen gevallen bekend waarin de oudste beursindex ter wereld een vervolg weet te breien aan zijn vliegende start in de eerste maand van het jaar.

Terugblikkend op de laatste vijftig jaar blijkt dat de afloop in de louwmaand het resultaat voor het jaar als geheel behoorlijk goed voorspelt. Zo steeg de Dow in de eerste maand van het jaar 33 keer en daarvan eindigden maar liefst 29 jaren in de plus. Omgekeerd in de jaren dat de Dow in januari een verlies liet optekenen, eindigden effectief tien beursjaren in mineur. In ruim drie kwart van de gevallen zette het rendement van de maand januari dus de toon voor de rest van het jaar.

In de (vier) jaren dat de winst in januari beleggers op het verkeerde been zette, steeg de Dow hooguit anderhalf procent. In de jaren dat de Dow wel voortvarend uit de startblokken schoot (januarimaanden van vijf procent of meer) noteerde de index aan het einde van het eerste kwartaal ruim tien procent hoger en aan het einde van het beursjaar haast 20 procent.

Historisch gezien correleert een sterke eerste maand en een sterk eerste kwartaal sterk met winst voor het jaar, maar dat wil niet zeggen dat het parcours van de Dow in 2013 een uitgemaakte zaak is. Het pad is met de Chinese groeiperikelen, de eurocrisis en de sluimerende fiscal cliff vol met hobbels, kuilen en stenen. Het is afwachten wat 2013 uiteindelijk brengt. Totnogtoe slaagt de Dow er zeer wel in die zorgen naast zich neer te leggen, getuige de recordregen van de afgelopen weken.

Ook de S&P 500 maakt aanstalten komaf te maken met zijn hoogte stand ooit. Het is van oktober 2007 geleden dat de index een nieuw record neerzette. Dit punt baart veel marktwaarnemers zorgen. De Dow telt slechts 30 bedrijven terwijl de S&P 500 opgebouwd is uit de 500 belangrijkste bedrijven uit de Amerikaanse economie. Op zich wijst dit op een fragiele beursstijging, ware het niet dat de Dow Jones US Total Market, de index waarin alle aandelen opgenomen zijn die dagelijks verhandeld worden, ook al wekenlang de records aan elkaar rijgt.

Dichter bij huis blijkt dat de AEX nog mijlenver verwijderd is van zijn hoogste stand ooit. Dat wil geenszins zeggen dat aandelen op Beursplein 5 niet kunnen stijgen of gedoemd zijn tot dalen. Het is hooguit een brevet van onvermogen om een zelfstandige koers te varen. Heel wat bedrijven binnen de AEX zijn wereldspelers van formaat, maar op de financiële markten zitten zij gevangen in het keurslijf van de europolemiek.

De positieve stemming op de Amerikaanse aandelenbeurzen steekt alleszins een hart onder de riem van Nederlandse beleggers. Het beursgeweld op Wall Street bepaalt veelal de richting en het sentiment op de internationale markten. @ Ivan Snurer

Volgens het Engelstalige beursadagium So goes January, so goes the year zet het rendement in januari de toon voor de rest van het jaar. De Dow Jones Industrial Average, ook kortweg Dow geheten, boekte in januari 5,8 procent winst, maar in de voorbije vijftig jaar zijn slechts negen gevallen bekend waarin de oudste beursindex ter wereld een vervolg weet te breien aan zijn vliegende start in de eerste maand van het jaar.

Terugblikkend op de laatste vijftig jaar blijkt dat de afloop in de louwmaand het resultaat voor het jaar als geheel behoorlijk goed voorspelt. Zo steeg de Dow in de eerste maand van het jaar 33 keer en daarvan eindigden maar liefst 29 jaren in de plus. Omgekeerd in de jaren dat de Dow in januari een verlies liet optekenen, eindigden effectief tien beursjaren in mineur. In ruim drie kwart van de gevallen zette het rendement van de maand januari dus de toon voor de rest van het jaar.

In de (vier) jaren dat de winst in januari beleggers op het verkeerde been zette, steeg de Dow hooguit anderhalf procent. In de jaren dat de Dow wel voortvarend uit de startblokken schoot (januarimaanden van vijf procent of meer) noteerde de index aan het einde van het eerste kwartaal ruim tien procent hoger en aan het einde van het beursjaar haast 20 procent.

Historisch gezien correleert een sterke eerste maand en een sterk eerste kwartaal sterk met winst voor het jaar, maar dat wil niet zeggen dat het parcours van de Dow in 2013 een uitgemaakte zaak is. Het pad is met de Chinese groeiperikelen, de eurocrisis en de sluimerende fiscal cliff vol met hobbels, kuilen en stenen. Het is afwachten wat 2013 uiteindelijk brengt. Totnogtoe slaagt de Dow er zeer wel in die zorgen naast zich neer te leggen, getuige de recordregen van de afgelopen weken.

Ook de S&P 500 maakt aanstalten komaf te maken met zijn hoogte stand ooit. Het is van oktober 2007 geleden dat de index een nieuw record neerzette. Dit punt baart veel marktwaarnemers zorgen. De Dow telt slechts 30 bedrijven terwijl de S&P 500 opgebouwd is uit de 500 belangrijkste bedrijven uit de Amerikaanse economie. Op zich wijst dit op een fragiele beursstijging, ware het niet dat de Dow Jones US Total Market, de index waarin alle aandelen opgenomen zijn die dagelijks verhandeld worden, ook al wekenlang de records aan elkaar rijgt.

Dichter bij huis blijkt dat de AEX nog mijlenver verwijderd is van zijn hoogste stand ooit. Dat wil geenszins zeggen dat aandelen op Beursplein 5 niet kunnen stijgen of gedoemd zijn tot dalen. Het is hooguit een brevet van onvermogen om een zelfstandige koers te varen. Heel wat bedrijven binnen de AEX zijn wereldspelers van formaat, maar op de financiële markten zitten zij gevangen in het keurslijf van de europolemiek.

De positieve stemming op de Amerikaanse aandelenbeurzen steekt alleszins een hart onder de riem van Nederlandse beleggers. Het beursgeweld op Wall Street bepaalt veelal de richting en het sentiment op de internationale markten. @ Ivan Snurer