Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 26 mrt 2013 17:39

Nog meer focus op groei en dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Het zwaarwegende aandelengedeelte binnen de offensieve portefeuille is dit jaar met afstand goed voor de belangrijkste bijdrage aan het totaalrendement. De komende tijd zullen we de bezem door de portefeuille halen en, waarbij de nadruk nog meer komt te liggen op dividend en groei.

De offensieve portefeuille is in 2013 inmiddels goed voor een rendement van 2,84%, waarmee er gemeten vanaf de start nu sprake is van een totaalrendement van 4,5%.

Dit jaar wordt de portefeuille geremd door een aantal achterblijvende categoriën en dan met name opkomende markten en grondstoffen, die in 2013 beide goed zijn voor 1,5% verlies. Met een gezamelijke weging van ruim 30% wordt een groot deel van de sterke performance van de aandelen in portefeuille (rendement 6,8%) teniet gedaan.

Los van grondstoffen en emerging markets er voor alle overige assetcategoriën sprake van ruime winsten. Fraai is bijvoorbeeld het rendement op twee ETFs die we pas recent toevoegden. Zo is de Semiconductor ETF die we eind januari kochten, nu krap twee maanden verder goed voor een plus van 6,3%, terwijl de Telecom ETF van Ishares in 2013 op ruim 7% winst staat, vooral dankzij de koerssprong van zwaargewicht Vodafone.

De grootste uitschieters treffen we wederom aan bij de individuele aandelen en dan met name onder de aandelen die in een later stadium werden toegevoegd. Denk aan nieuwkomers CSX, Dollar Tree, Lyondell Basell, Chevron, Home Depot, General Electric, Wabco, Warnaco, Schneider  Electric en ook Nedap.

Deze aandelen worden stuk voor stuk gekenmerkt door goede groeivooruitzichten, en in de meeste gevallen ook door een stabiel en jaarlijks groeiend dividend. Dat is ook precies de richting die we (nog nadrukkelijker) in willen slaan voor de offensieve portefeuille, waarin met name veel aandelen van het eerste uur zitten die niet aan de bovengenoemde criteria voldoen en in veel gevallen dood geld zijn gebleken.

Helaas gaat het daarbij in de meeste gevallen om aandelen van eigen bodem, die sinds eind 2010 nog steeds op verlies staan zoals Accell, Fugro, Ten Cate en TKH. De komende weken zullen we schoon schip maken en maken we dus nog meer een draai naar de combinatie groei en/of dividend.

In het tijdschrift van vrijdag is er uitgebreid aandacht voor onze offensieve portefeuille. 

@mennovanhoven

 

De offensieve portefeuille is in 2013 inmiddels goed voor een rendement van 2,84%, waarmee er gemeten vanaf de start nu sprake is van een totaalrendement van 4,5%.

Dit jaar wordt de portefeuille geremd door een aantal achterblijvende categoriën en dan met name opkomende markten en grondstoffen, die in 2013 beide goed zijn voor 1,5% verlies. Met een gezamelijke weging van ruim 30% wordt een groot deel van de sterke performance van de aandelen in portefeuille (rendement 6,8%) teniet gedaan.

Los van grondstoffen en emerging markets er voor alle overige assetcategoriën sprake van ruime winsten. Fraai is bijvoorbeeld het rendement op twee ETFs die we pas recent toevoegden. Zo is de Semiconductor ETF die we eind januari kochten, nu krap twee maanden verder goed voor een plus van 6,3%, terwijl de Telecom ETF van Ishares in 2013 op ruim 7% winst staat, vooral dankzij de koerssprong van zwaargewicht Vodafone.

De grootste uitschieters treffen we wederom aan bij de individuele aandelen en dan met name onder de aandelen die in een later stadium werden toegevoegd. Denk aan nieuwkomers CSX, Dollar Tree, Lyondell Basell, Chevron, Home Depot, General Electric, Wabco, Warnaco, Schneider  Electric en ook Nedap.

Deze aandelen worden stuk voor stuk gekenmerkt door goede groeivooruitzichten, en in de meeste gevallen ook door een stabiel en jaarlijks groeiend dividend. Dat is ook precies de richting die we (nog nadrukkelijker) in willen slaan voor de offensieve portefeuille, waarin met name veel aandelen van het eerste uur zitten die niet aan de bovengenoemde criteria voldoen en in veel gevallen dood geld zijn gebleken.

Helaas gaat het daarbij in de meeste gevallen om aandelen van eigen bodem, die sinds eind 2010 nog steeds op verlies staan zoals Accell, Fugro, Ten Cate en TKH. De komende weken zullen we schoon schip maken en maken we dus nog meer een draai naar de combinatie groei en/of dividend.

In het tijdschrift van vrijdag is er uitgebreid aandacht voor onze offensieve portefeuille. 

@mennovanhoven