Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 25 mrt 2013 07:50

Risk on op Wall Street

0 0 Leestijd ongeveer

Cyprus deert Wall Street niet. Nochtans werd Europa opgeschrikt door een nieuwe episode in de eurocrisis. Amerika liet zich hierdoor niet van de wijs brengen. Economisch stelt Cyprus weinig voor, maar het zet wel de Europese schuldencrisis terug op de kaart.

Cyprus is op twee na de kleinste economie binnen de eurozone. De problemen waarmee het land kampt, zijn een uitvloeisel van de economische situatie in Griekenland. Cyprus is het vijfde euroland na Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje dat in Brussel en het Internationaal Monetair Fonds aanklopt voor financiële steun.

Verzoek noodsteun

Al vorig jaar juni liet Cyprus aan Brussel en het IMF weten dat noodsteun op termijn onvermijdelijk zal zijn, maar het duurde tot vorige week vooraleer de Cypriotische overheid een officieel verzoek zou indienen. Het gevraagde steunbedrag van tien miljard euro staat echter in schril contrast met de honderden miljarden die Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje leenden. Binnen de eurozone is Cyprus op twee na de kleinste economie en het bruto binnenlands product levert een bijdrage van 0,2 procent aan de Europese Unie.

Omdat het economisch belang weinig voorstelt, nam Wall Street vorige week slechts nota van de situatie in Cyprus. Een faillissement, zelfs een exit uit de eurozone zal nauwelijks gevolgen hebben voor de internationale handel, maar de polemiek rond het reddingsplan stelt wel het onvermogen van Europese politici aan de kaak. Met dit in het achterhoofd is het opmerkelijk dat beleggers de Cypriotische problemen naast zich neerlegden. Vorige week was Wall Street vooral in de ban van bedrijven die goed nieuws meldden en de recordjacht van de S&P 500, nadat de Dow Jones andermaal een nieuw hoogterecord neerzette.

Opwaartse trend

De S&P 500 noteert amper 1,2 procent onder het niveau van 1576,09 punten, zijn hoogste stand ooit uit 2007, terwijl de Dow Jones de voorbije weken de record na record opstapelde, maar dat terzijde. Een blik op de grafiek van de S&P 500 leert dat de opwaartse trend nog niet ten einde is, waardoor een nieuw hoogterecord best mogelijk is.

Om een beter beeld te krijgen wat de index te wachten staat, verdient het de aanbeveling om ook een blik te werpen op de zwaargewichten van de S&P 500. Apple waarvan de koers in de voorbije zes maanden 40 procent omlaag denderde, maakt aanstalten om de opwaartse trend te herpakken. Wanneer dit daadwerkelijk het geval is, dan zal dit in combinatie met de positieve koersontwikkeling van andere zwaargewichten als General Electric, Chevron, Johnson & Johnson, IBM, Google, Procter & Gamble, Pfizer er zeker toe bijdragen dat de S&P 500 binnen afzienbare tijd een eindelijk een nieuw hoogterecord zal neerzetten.

Dichter bij huis geeft de AEX eveneens blijk van een positieve trend, maar in tegenstelling tot de S&P 500 ligt het hoogterecord van 703,18 punten uit september 2000 ver buiten handbereik. De Amsterdamse beursgraadmeter zou hiertoe in waarde moeten verdubbelen.

Een blik op de vijf zwaargewichten van de AEX leert dat de stijging van de hoofdindex nog niet ten einde is. Al dient hierbij te worden opgemerkt dat de positieve koersontwikkeling van Unilever teniet wordt gedaan door de dalende trend van Royal Dutch Shell. Ook ING laat een negatieve trend zien, terwijl aandelen als Philips en Unibail-Rodamco nog steeds hogere regionen opzoeken.

Ondanks de Cypriotische problemen is op Wall Street de modus nog steeds risk on. Dat blijkt ook uit de VIX. De angstbarometer van de S&P 500 koerst ruim onder de 15 punten. Hetgeen duidt op een kalme markt en er zijn geen aanwijzingen dat hierin op korte termijn verandering komt.

De volgende financiële crisis komt uit onverwachte hoek. Dat kan nog dit voorjaar zijn, maar is waarschijnlijk iets voor het tweede semester. Dat neemt niet weg dat aandelenmarkten in de komende maanden onderwerp zullen zijn van een milde correctie. @ Ivan Snurer

Cyprus is op twee na de kleinste economie binnen de eurozone. De problemen waarmee het land kampt, zijn een uitvloeisel van de economische situatie in Griekenland. Cyprus is het vijfde euroland na Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje dat in Brussel en het Internationaal Monetair Fonds aanklopt voor financiële steun.

Verzoek noodsteun

Al vorig jaar juni liet Cyprus aan Brussel en het IMF weten dat noodsteun op termijn onvermijdelijk zal zijn, maar het duurde tot vorige week vooraleer de Cypriotische overheid een officieel verzoek zou indienen. Het gevraagde steunbedrag van tien miljard euro staat echter in schril contrast met de honderden miljarden die Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje leenden. Binnen de eurozone is Cyprus op twee na de kleinste economie en het bruto binnenlands product levert een bijdrage van 0,2 procent aan de Europese Unie.

Omdat het economisch belang weinig voorstelt, nam Wall Street vorige week slechts nota van de situatie in Cyprus. Een faillissement, zelfs een exit uit de eurozone zal nauwelijks gevolgen hebben voor de internationale handel, maar de polemiek rond het reddingsplan stelt wel het onvermogen van Europese politici aan de kaak. Met dit in het achterhoofd is het opmerkelijk dat beleggers de Cypriotische problemen naast zich neerlegden. Vorige week was Wall Street vooral in de ban van bedrijven die goed nieuws meldden en de recordjacht van de S&P 500, nadat de Dow Jones andermaal een nieuw hoogterecord neerzette.

Opwaartse trend

De S&P 500 noteert amper 1,2 procent onder het niveau van 1576,09 punten, zijn hoogste stand ooit uit 2007, terwijl de Dow Jones de voorbije weken de record na record opstapelde, maar dat terzijde. Een blik op de grafiek van de S&P 500 leert dat de opwaartse trend nog niet ten einde is, waardoor een nieuw hoogterecord best mogelijk is.

Om een beter beeld te krijgen wat de index te wachten staat, verdient het de aanbeveling om ook een blik te werpen op de zwaargewichten van de S&P 500. Apple waarvan de koers in de voorbije zes maanden 40 procent omlaag denderde, maakt aanstalten om de opwaartse trend te herpakken. Wanneer dit daadwerkelijk het geval is, dan zal dit in combinatie met de positieve koersontwikkeling van andere zwaargewichten als General Electric, Chevron, Johnson & Johnson, IBM, Google, Procter & Gamble, Pfizer er zeker toe bijdragen dat de S&P 500 binnen afzienbare tijd een eindelijk een nieuw hoogterecord zal neerzetten.

Dichter bij huis geeft de AEX eveneens blijk van een positieve trend, maar in tegenstelling tot de S&P 500 ligt het hoogterecord van 703,18 punten uit september 2000 ver buiten handbereik. De Amsterdamse beursgraadmeter zou hiertoe in waarde moeten verdubbelen.

Een blik op de vijf zwaargewichten van de AEX leert dat de stijging van de hoofdindex nog niet ten einde is. Al dient hierbij te worden opgemerkt dat de positieve koersontwikkeling van Unilever teniet wordt gedaan door de dalende trend van Royal Dutch Shell. Ook ING laat een negatieve trend zien, terwijl aandelen als Philips en Unibail-Rodamco nog steeds hogere regionen opzoeken.

Ondanks de Cypriotische problemen is op Wall Street de modus nog steeds risk on. Dat blijkt ook uit de VIX. De angstbarometer van de S&P 500 koerst ruim onder de 15 punten. Hetgeen duidt op een kalme markt en er zijn geen aanwijzingen dat hierin op korte termijn verandering komt.

De volgende financiële crisis komt uit onverwachte hoek. Dat kan nog dit voorjaar zijn, maar is waarschijnlijk iets voor het tweede semester. Dat neemt niet weg dat aandelenmarkten in de komende maanden onderwerp zullen zijn van een milde correctie. @ Ivan Snurer