Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 18 mrt 2013 09:06

Nieuwkomers zijn zelden een aanwinst

0 0 Leestijd ongeveer

Vanaf vandaag is Imtech een hoofdfonds. Indexnieuwkomers zijn zelden een aanwinst voor de AEX. Drie maanden na hun promotie underperformen zij de hoofdindex met 10 procentpunt. Imtech wordt wellicht de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt.

Imtech promoveerde vanmorgen naar aanleiding van de zogenaamde jaarlijkse herweging naar de AEX, ten nadele van baggeraar Boskalis dat naar de AMX degradeerde.

Tot 2008 werd op Beursplein 5 de indexsamenstelling van de AEX een keer per jaar herzien, na de expiratie van de optieseries van de maand maart. In het voorjaar van 2008 besloot Euronext Amsterdam als antwoord op de leegloop van de hoofdindex over te gaan tot interim herzieningen. In de jaren ervoor was het eerder regel dan uitzondering dat de AEX een groot deel van het jaar minder dan 25 fondsen telde, vooral door overnames. Aanvankelijk vonden de interim herzieningen halfjaarlijks plaats, inmiddels is dit op kwartaalbasis.

Indexopname

De algemene opvatting is dat wanneer een aandeel in een toonaangevende index wordt opgenomen, de koers ervan oploopt. Vooral tijdens de kandidatuur is sprake van een bovengemiddelde koersontwikkeling. Eens het aandeel deel uitmaakt van de index blijft de koers achter op de rest. De ondermaatse prestatie is terug te voeren op het feit dat na de effectieve toetreding het prijsopdrijvende effect van indexvolgers volledig is uitgewerkt. En aangezien de bovengemiddelde koersontwikkeling niet werd ingeleid door fundamentele ontwikkelingen, zoekt het aandeel terug zijn oude evenwichtsprijs op.

Degradatie

Andersom wordt verwacht dat de koers van een aandeel dat uit de index verdwijnt, onder druk zal komen te staan. Op zich is dat ook zo. Het aandeel dat zijn indexlidmaatschap verliest, presteert ondermaats, maar eenmaal de degradatie een feit is, outperformt het gemiddeld genomen zijn oude referentiegraadmeter. Het koersverloop rondom de indexverwijdering zou dus ook hier goed verklaard kunnen worden met de prijsdrukhypothese, maar het koersherstel na de expulsie wordt ook gevoed door koopjesjagers en speculanten. Aandelen die uit de index worden verwijderd ondergaan vaak grote koersdalingen als gevolg van bedrijfsspecifieke problemen. Om het vertrouwen van de markt terug te winnen, communiceert het bedrijf gretig de ophanden zijnde positieve ontwikkelingen, waarop het aandeel in een gunstig daglicht komt te staan en fors kan herstellen.

In tegenstelling tot het vrij gemakkelijk herkenbare koerspatroon van de nieuwkomers is de koersontwikkeling van de indexafvallers nogal wisselvallig. Aandelen worden ook gewipt omdat andere bij beleggers bijzonder populair zijn. Een fonds dat uit de index verdwijnt, zit niet per definitie in slechte papieren, dat blijkt ook uit het koersverloop. Als de probleemgevallen uit het gemiddelde worden gehaald, blijkt dat ze beter presteren dan hun oude referentiegraadmeter. De kans is groot dat Boskalis eveneens positieve koersontwikkeling wacht. De baggeraar moest zijn indexlidmaatschap afstaan aan Imtech, terwijl de orderportefeuille van de onderneming historisch hoog is.

Nieuw in de AEX

Imtech daarentegen kampt met grote problemen. De verliezen met Adventure World Warschau die het bedrijf begin vorige maand meldde zijn groter dan gedacht. Op 4 februari maakte de directie van Imtech bekend dat het bedrijf met problemen kampt in Polen en daarop minimaal 100 miljoen euro moet afschrijven. Op die schokkende aankondiging halveerde prompt de koers tot 9,83 euro. Op het nieuws dat de totale schadepost op 300 miljoen euro wordt geraamd en er een claimemissie van 500 miljoen euro zal plaatsvinden, zakte de koers zelfs naar een dieptepunt van 7,91 euro. Inmiddels gaat het aandeel voor 9,79 euro over de beursvloer.

De technische dienstverlener was tot voor kort het lievelingsaandeel van analisten. Het fonds werd door overladen met koopadviezen. De consensus luidt nu houden. Als de schikking tussen Imtech en het pretpark in Warschau daadwerkelijk met alle problemen komaf maakt, dan vindt de koers gewis terug de weg omhoog en wordt Imtech een aanwinst voor de AEX.

@ Ivan Snurer

Imtech promoveerde vanmorgen naar aanleiding van de zogenaamde jaarlijkse herweging naar de AEX, ten nadele van baggeraar Boskalis dat naar de AMX degradeerde.

Tot 2008 werd op Beursplein 5 de indexsamenstelling van de AEX een keer per jaar herzien, na de expiratie van de optieseries van de maand maart. In het voorjaar van 2008 besloot Euronext Amsterdam als antwoord op de leegloop van de hoofdindex over te gaan tot interim herzieningen. In de jaren ervoor was het eerder regel dan uitzondering dat de AEX een groot deel van het jaar minder dan 25 fondsen telde, vooral door overnames. Aanvankelijk vonden de interim herzieningen halfjaarlijks plaats, inmiddels is dit op kwartaalbasis.

Indexopname

De algemene opvatting is dat wanneer een aandeel in een toonaangevende index wordt opgenomen, de koers ervan oploopt. Vooral tijdens de kandidatuur is sprake van een bovengemiddelde koersontwikkeling. Eens het aandeel deel uitmaakt van de index blijft de koers achter op de rest. De ondermaatse prestatie is terug te voeren op het feit dat na de effectieve toetreding het prijsopdrijvende effect van indexvolgers volledig is uitgewerkt. En aangezien de bovengemiddelde koersontwikkeling niet werd ingeleid door fundamentele ontwikkelingen, zoekt het aandeel terug zijn oude evenwichtsprijs op.

Degradatie

Andersom wordt verwacht dat de koers van een aandeel dat uit de index verdwijnt, onder druk zal komen te staan. Op zich is dat ook zo. Het aandeel dat zijn indexlidmaatschap verliest, presteert ondermaats, maar eenmaal de degradatie een feit is, outperformt het gemiddeld genomen zijn oude referentiegraadmeter. Het koersverloop rondom de indexverwijdering zou dus ook hier goed verklaard kunnen worden met de prijsdrukhypothese, maar het koersherstel na de expulsie wordt ook gevoed door koopjesjagers en speculanten. Aandelen die uit de index worden verwijderd ondergaan vaak grote koersdalingen als gevolg van bedrijfsspecifieke problemen. Om het vertrouwen van de markt terug te winnen, communiceert het bedrijf gretig de ophanden zijnde positieve ontwikkelingen, waarop het aandeel in een gunstig daglicht komt te staan en fors kan herstellen.

In tegenstelling tot het vrij gemakkelijk herkenbare koerspatroon van de nieuwkomers is de koersontwikkeling van de indexafvallers nogal wisselvallig. Aandelen worden ook gewipt omdat andere bij beleggers bijzonder populair zijn. Een fonds dat uit de index verdwijnt, zit niet per definitie in slechte papieren, dat blijkt ook uit het koersverloop. Als de probleemgevallen uit het gemiddelde worden gehaald, blijkt dat ze beter presteren dan hun oude referentiegraadmeter. De kans is groot dat Boskalis eveneens positieve koersontwikkeling wacht. De baggeraar moest zijn indexlidmaatschap afstaan aan Imtech, terwijl de orderportefeuille van de onderneming historisch hoog is.

Nieuw in de AEX

Imtech daarentegen kampt met grote problemen. De verliezen met Adventure World Warschau die het bedrijf begin vorige maand meldde zijn groter dan gedacht. Op 4 februari maakte de directie van Imtech bekend dat het bedrijf met problemen kampt in Polen en daarop minimaal 100 miljoen euro moet afschrijven. Op die schokkende aankondiging halveerde prompt de koers tot 9,83 euro. Op het nieuws dat de totale schadepost op 300 miljoen euro wordt geraamd en er een claimemissie van 500 miljoen euro zal plaatsvinden, zakte de koers zelfs naar een dieptepunt van 7,91 euro. Inmiddels gaat het aandeel voor 9,79 euro over de beursvloer.

De technische dienstverlener was tot voor kort het lievelingsaandeel van analisten. Het fonds werd door overladen met koopadviezen. De consensus luidt nu houden. Als de schikking tussen Imtech en het pretpark in Warschau daadwerkelijk met alle problemen komaf maakt, dan vindt de koers gewis terug de weg omhoog en wordt Imtech een aanwinst voor de AEX.

@ Ivan Snurer