Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 13 mrt 2013 09:06

Zien kopen, doet kopen

0 0 Leestijd ongeveer

De Dow Jones rijgt de records aaneen, de S&P 500 flirt met zijn hoogste stand ooit en ook Europese beurzen winnen aan momentum. Ze trekken zich op aan de recordjacht op Wall Street. Mag je nog of moet je juist nu aandelen kopen?

In Europa koersen de aandelenmarkten immer nog een kwart onder het absolute hoogtepunt uit 2000. Hierbij is echter wel een kanttekening op zijn plaats. In de eurozone noteren de effectenbeurzen grosso modo 40 procent lager, terwijl de aandelenbeurzen in de non-eurolanden op 15 procent verlies staan.

De beurzen van Kopenhagen, Oslo en Londen hebben minder dan 10 procent te gaan, in Milaan, Helsinki en in Dublin 150 procent en meer. De beurs van Athene zelfs 575 procent, maar ja, de problemen in Griekenland zijn een geval apart en het verhaal daarachter is genoegzaam bekend. Ook de AEX moet nagenoeg in waarde verdubbelen vooraleer het aansluiting vindt met zijn oude record. Op 5 september 2000 piekte de beursgraadmeter op 703,18 punten en noteert nu op 352,06 punten. De AEX heeft nog een lange weg te gaan.

Als je meet vanaf het dieptepunt van november 2012 dan zie je dat de meeste aandelenmarkten een stevige klim achter de rug hebben. De Nikkei 225 veerde zelfs meer dan 40 procent op. De markten profiteren vooralsnog van het momentum, maar is de huidige opmars van de aandelenmarkten niet gebouwd op los zand? De cijfers over de Amerikaanse economie verbeteren weliswaar, maar de traditionele industrielanden zitten nog steeds gevangen in een neerwaartse schuldspiraal en uit China komen gemengde macro-economische cijfers.

Op de markten is stemming opperbest, waardoor de beurzen almaar duurder worden. Als belegger koop je aandelen van bedrijven en investeer je niet in economieën. Het gaat niet om de economie, noch de beurs, het gaat om de aandelen. Welke aandelen je nu nog mag of juist wel moet kopen, daar bestaat geen eenduidig recept voor. Dat is functie van je beleggingsstrategie. De aandelenmarkten zijn momenteel behoorlijk overkocht, waardoor een correctie voor de hand ligt. Die zal wellicht geen al te grote vormen aannemen.

Als belegger ben je natuurlijk in de eerste plaats geïnteresseerd in aandelen die (verder) zullen stijgen. Het punt is wel: hoe herken je ze? Zowel academisch onderzoek als de ervaring uit de praktijk leert dat aandelen met het momentum aan hun zijde de neiging hebben om door te stijgen. Het verdient hierbij de aanbeveling dat je verder kijkt dan de prijsstijging, de relatieve sterkte, alleen. Dat kan het best geïllustreerd worden aan hand van een grafisch voorbeeld. 

Zoals je uit de visualisatie kunt opmaken, is de koersverandering van de vier imaginaire aandelen even groot, doch volgens de ratiomethode bezit aandeel D het grootste momentum. De ratiomethode is niets anders dan het quotiënt van de huidige koers en het gemiddelde van de voorbije 26 weken. Het is een momentumtechniek die in vergetelheid is geraakt. Bij de mate van koersverandering geschiedt de ijking met slechts twee referentiewaarden, terwijl een voortschrijdend gemiddelde ook de tussenliggende data incorporeert. De ratiomethode biedt hierdoor inzage in de verborgen kracht, het momentum van aandelen. Ceteris paribus geldt: hoe hoger, hoe beter.

Idealiter wil je aandelen hebben die voldoen aan het profiel van aandeel A. De aandelen die je nu zeker niet moet hebben, zijn: Aperam, ASML, Beter Bed, Boskalis, Brunel, Imtech, ING, PostNL, RD Shell, TNT Express, TomTom, VastNed Retail en Vopak. De ratiomethode laat uitschijnen dat zij over hun hoogtepunt heen zijn. Ook KPN wil je niet hebben. Al meer dan een jaar koersen de aandelen onder het 26-weeks gemiddelde.

De koersontwikkeling van Aalberts, Acomo, BAM, CSM, Heineken, Nutreco, Philips, Reed Elsevier, Unilever en Wolters Kluwer voldoet aan profiel A en laat uitschijnen dat ze het in de nabije toekomst ook goed zullen doen. Andere kanshebbers zijn: Ahold, Akzo Nobel, AMG, Arcadis, ASM, BESI, BinckBank, Corio, DSM, Grontmij, KAS Bank, Kendrion, SBM Offshore, USG People en Wereldhave. De koersontwikkeling komt overeen met profiel D. Dat geldt voor Aegon, Accel, Delta Lloyd, Heijmans, Randstad en TKH. Zij voldoen aan profiel C. Ook ArcelorMittal, ECP, Fugro en Nieuwe Steen, ware het niet dat de actuele koers van dit viertal inmiddels onder het 26-weeks gemiddelde gedoken is.

@ Ivan Snurer

In Europa koersen de aandelenmarkten immer nog een kwart onder het absolute hoogtepunt uit 2000. Hierbij is echter wel een kanttekening op zijn plaats. In de eurozone noteren de effectenbeurzen grosso modo 40 procent lager, terwijl de aandelenbeurzen in de non-eurolanden op 15 procent verlies staan.

De beurzen van Kopenhagen, Oslo en Londen hebben minder dan 10 procent te gaan, in Milaan, Helsinki en in Dublin 150 procent en meer. De beurs van Athene zelfs 575 procent, maar ja, de problemen in Griekenland zijn een geval apart en het verhaal daarachter is genoegzaam bekend. Ook de AEX moet nagenoeg in waarde verdubbelen vooraleer het aansluiting vindt met zijn oude record. Op 5 september 2000 piekte de beursgraadmeter op 703,18 punten en noteert nu op 352,06 punten. De AEX heeft nog een lange weg te gaan.

Als je meet vanaf het dieptepunt van november 2012 dan zie je dat de meeste aandelenmarkten een stevige klim achter de rug hebben. De Nikkei 225 veerde zelfs meer dan 40 procent op. De markten profiteren vooralsnog van het momentum, maar is de huidige opmars van de aandelenmarkten niet gebouwd op los zand? De cijfers over de Amerikaanse economie verbeteren weliswaar, maar de traditionele industrielanden zitten nog steeds gevangen in een neerwaartse schuldspiraal en uit China komen gemengde macro-economische cijfers.

Op de markten is stemming opperbest, waardoor de beurzen almaar duurder worden. Als belegger koop je aandelen van bedrijven en investeer je niet in economieën. Het gaat niet om de economie, noch de beurs, het gaat om de aandelen. Welke aandelen je nu nog mag of juist wel moet kopen, daar bestaat geen eenduidig recept voor. Dat is functie van je beleggingsstrategie. De aandelenmarkten zijn momenteel behoorlijk overkocht, waardoor een correctie voor de hand ligt. Die zal wellicht geen al te grote vormen aannemen.

Als belegger ben je natuurlijk in de eerste plaats geïnteresseerd in aandelen die (verder) zullen stijgen. Het punt is wel: hoe herken je ze? Zowel academisch onderzoek als de ervaring uit de praktijk leert dat aandelen met het momentum aan hun zijde de neiging hebben om door te stijgen. Het verdient hierbij de aanbeveling dat je verder kijkt dan de prijsstijging, de relatieve sterkte, alleen. Dat kan het best geïllustreerd worden aan hand van een grafisch voorbeeld. 

Zoals je uit de visualisatie kunt opmaken, is de koersverandering van de vier imaginaire aandelen even groot, doch volgens de ratiomethode bezit aandeel D het grootste momentum. De ratiomethode is niets anders dan het quotiënt van de huidige koers en het gemiddelde van de voorbije 26 weken. Het is een momentumtechniek die in vergetelheid is geraakt. Bij de mate van koersverandering geschiedt de ijking met slechts twee referentiewaarden, terwijl een voortschrijdend gemiddelde ook de tussenliggende data incorporeert. De ratiomethode biedt hierdoor inzage in de verborgen kracht, het momentum van aandelen. Ceteris paribus geldt: hoe hoger, hoe beter.

Idealiter wil je aandelen hebben die voldoen aan het profiel van aandeel A. De aandelen die je nu zeker niet moet hebben, zijn: Aperam, ASML, Beter Bed, Boskalis, Brunel, Imtech, ING, PostNL, RD Shell, TNT Express, TomTom, VastNed Retail en Vopak. De ratiomethode laat uitschijnen dat zij over hun hoogtepunt heen zijn. Ook KPN wil je niet hebben. Al meer dan een jaar koersen de aandelen onder het 26-weeks gemiddelde.

De koersontwikkeling van Aalberts, Acomo, BAM, CSM, Heineken, Nutreco, Philips, Reed Elsevier, Unilever en Wolters Kluwer voldoet aan profiel A en laat uitschijnen dat ze het in de nabije toekomst ook goed zullen doen. Andere kanshebbers zijn: Ahold, Akzo Nobel, AMG, Arcadis, ASM, BESI, BinckBank, Corio, DSM, Grontmij, KAS Bank, Kendrion, SBM Offshore, USG People en Wereldhave. De koersontwikkeling komt overeen met profiel D. Dat geldt voor Aegon, Accel, Delta Lloyd, Heijmans, Randstad en TKH. Zij voldoen aan profiel C. Ook ArcelorMittal, ECP, Fugro en Nieuwe Steen, ware het niet dat de actuele koers van dit viertal inmiddels onder het 26-weeks gemiddelde gedoken is.

@ Ivan Snurer