Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 13 mrt 2013 15:39

72% rendement in tien maanden

0 0 Leestijd ongeveer

De offensieve portefeuille blijft langzaam verder omhoog klimmen. De kar wordt getrokken door de individuele aandelen in portefeuille, en dan met name de nieuwe posities die we het afgelopen jaar toevoegden. LyondellBasell is na tien maanden goed voor ruim 72% rendement.

De offensieve portefeuille van Beleggers Belangen krabbelt langzaam aan verder omhoog en bereikte deze week een hoogste niveau in minstens een jaar tijd.

Van het huidige totaalrendement van 5,15% werd een belangrijk deel dit jaar behaald. Vooral de individuele aandelen zijn belangrijk en dragen bij aan het grootste deel van het rendement met een gemiddelde winst van 6,2% in 2013. De andere zwaarwegende categorie opkomende markten doet het slecht met slechts 1% winst, waarmee het rendement van de portefeuille flink wordt gedrukt.

Grootste stijger onder de individuele aandelen dit jaar is railroader CSX, inmiddels goed voor ruim 20% winst in 2013. Kort daarop volgt bleeder van vorig jaar SBM Offshore, met ruim 19% winst dit jaar.

Gemeten vanaf de start zien we nu steeds meer fraaie aandelen verschijnen met grote koersuitslagen. Het leuke daarvan is dat de meeste aandelen die bij de grootste stijgers staan minder dan een jaar geleden werden toegevoegd.

Denk bijvoorbeeld aan Wabco (een aandeel waar ook Buffett's Berkshire Hathaway eind vorig jaar een positie nam), dat nu goed is voor een totaalrendement van ruim 41% na de toevoeging een jaar geleden. Hetzelfde geldt voor veel andere Amerikaanse aandelen die we vorig jaar kochten: Chevron, General Electric, Home Depot, Deere en Warnaco, stuk voor stuk prachtige aandelen met fraaie rendementen. In eigen land waren we vorig jaar succesvol met Nedap, dat in minder dan een jaar tijd goed is voor bijna 50% totaalrendement.

Grootste uitschieter is en blijft echter LyondellBasell Industries. Het in Rotterdam gevestigde chemiebedrijf werd eind april 2012 door mij als koopje bestempeld, en kort daarop opgenomen in de offensieve portefeuille. Wie nog een maand had gewacht had het aandeel zelfs kunnen oppakken op minder dan $35, waarmee er bij de huidige koers, zeker inclusief het vele dividend dat uitgekeerd werd, sprake is van een verdubbeling.

Sinds de opname in onze offensieve portefeuille is het hard gegaan met dit schitterende aandeel, dat qua dividendbeleid een voorbeeld is voor veel andere ondernemingen. Behalve de reguliere kwartaaldividenden werd er eind vorig jaar wederom een speciaal dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. En zo moet het natuurlijk ook: Alles wat je kunt missen nadat je al je noodzakelijke investeringen hebt gedaan kan terug naar de aandeelhouder. Oppotten van cash heeft weinig zin, zeker als je daar verder toch niets mee doet of kan doen.

Bij Apple zouden ze een voorbeeld kunnen nemen aan Lyondell, ook al betreft het natuurlijk een totaal andere business, waardoor het logisch is dat Apple wat meer geld achter de hand wil houden. Immers stond Apple al eens eerder op het randje van de afgrond en moest het dividend geschrapt worden.

Anyway, onderstaand treft u het meest recente overzicht van de offensieve portefeuille aan. Deze week voeren we geen wijzigingen door.

@mennovanhoven

 

De offensieve portefeuille van Beleggers Belangen krabbelt langzaam aan verder omhoog en bereikte deze week een hoogste niveau in minstens een jaar tijd.

Van het huidige totaalrendement van 5,15% werd een belangrijk deel dit jaar behaald. Vooral de individuele aandelen zijn belangrijk en dragen bij aan het grootste deel van het rendement met een gemiddelde winst van 6,2% in 2013. De andere zwaarwegende categorie opkomende markten doet het slecht met slechts 1% winst, waarmee het rendement van de portefeuille flink wordt gedrukt.

Grootste stijger onder de individuele aandelen dit jaar is railroader CSX, inmiddels goed voor ruim 20% winst in 2013. Kort daarop volgt bleeder van vorig jaar SBM Offshore, met ruim 19% winst dit jaar.

Gemeten vanaf de start zien we nu steeds meer fraaie aandelen verschijnen met grote koersuitslagen. Het leuke daarvan is dat de meeste aandelen die bij de grootste stijgers staan minder dan een jaar geleden werden toegevoegd.

Denk bijvoorbeeld aan Wabco (een aandeel waar ook Buffett's Berkshire Hathaway eind vorig jaar een positie nam), dat nu goed is voor een totaalrendement van ruim 41% na de toevoeging een jaar geleden. Hetzelfde geldt voor veel andere Amerikaanse aandelen die we vorig jaar kochten: Chevron, General Electric, Home Depot, Deere en Warnaco, stuk voor stuk prachtige aandelen met fraaie rendementen. In eigen land waren we vorig jaar succesvol met Nedap, dat in minder dan een jaar tijd goed is voor bijna 50% totaalrendement.

Grootste uitschieter is en blijft echter LyondellBasell Industries. Het in Rotterdam gevestigde chemiebedrijf werd eind april 2012 door mij als koopje bestempeld, en kort daarop opgenomen in de offensieve portefeuille. Wie nog een maand had gewacht had het aandeel zelfs kunnen oppakken op minder dan $35, waarmee er bij de huidige koers, zeker inclusief het vele dividend dat uitgekeerd werd, sprake is van een verdubbeling.

Sinds de opname in onze offensieve portefeuille is het hard gegaan met dit schitterende aandeel, dat qua dividendbeleid een voorbeeld is voor veel andere ondernemingen. Behalve de reguliere kwartaaldividenden werd er eind vorig jaar wederom een speciaal dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. En zo moet het natuurlijk ook: Alles wat je kunt missen nadat je al je noodzakelijke investeringen hebt gedaan kan terug naar de aandeelhouder. Oppotten van cash heeft weinig zin, zeker als je daar verder toch niets mee doet of kan doen.

Bij Apple zouden ze een voorbeeld kunnen nemen aan Lyondell, ook al betreft het natuurlijk een totaal andere business, waardoor het logisch is dat Apple wat meer geld achter de hand wil houden. Immers stond Apple al eens eerder op het randje van de afgrond en moest het dividend geschrapt worden.

Anyway, onderstaand treft u het meest recente overzicht van de offensieve portefeuille aan. Deze week voeren we geen wijzigingen door.

@mennovanhoven