Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 8 mrt 2013 09:01

Volg de trend

0 0 Leestijd ongeveer

De Dow Jones brak dinsdag het hoogterecord uit 2007 en knoopte gisteren met een nieuw record aan, nadat de Nikkei eerder op de ochtend de drempel van 12.000 punten had geslecht. Ook in Europa hebben de beurzen de weg omhoog gevonden.

Op 11 oktober 2007 piekte de Dow Jones op 14.198,10 punten om vervolgens helemaal terug te vallen tot een niveau van 6.469,95 punten, als gevolg van de financiële crisis. Wat ooit begon met problemen in een uithoek van de Amerikaanse hypotheekmarkt ontaardde in een diepe economische crisis waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn.

De Dow Jones moest vooral in 2008, het jaar dat banken wereldwijd in zwaar weer kwamen, fors inleveren. Desondanks staat het dieptepunt van 6 maart 2009 op Wall Street te boek als het ultieme dieptepunt van de financiële crisis.

Ook de S&P 500 flirt al enige dagen met zijn oude record. De index met de 500 belangrijkste Amerikaanse aandelen piekte eveneens op 11 oktober 2007 en heeft minder dan 32 punten te gaan, ofwel een stijging van nauwelijks twee procent. Sinds het dieptepunt van november 2012 (niet te verwarren met het ultieme dieptepunt van 666,79 punten op 6 maart 2009) heeft de S&P 500 een klim van 15 procent achter de rug, de Nikkei zelfs 40 procent. De Japanse beursgraadmeter passeerde gisteren de horde van 12.0000 punten en sloot vanmorgen op het hoogste niveau sinds 12 september 2008. Per saldo is het nog steeds 69 procent onder het recordniveau van 29 december 1989, te weten: 38957,44 punten.

De aandelenmarkten in Europa zijn eveneens bezig met een opmars, al stijgt de ene beurs harder dan de andere. Met een plus van 8,8 procent zit Nederland in de achterhoede. De winst varieert tussen de 7,3 en 20,5 procent, maar de indices van Italië noch Ierland komen in de buurt van hun oude records, ook de AEX niet. De koers van de Amsterdamse hoofdindex moet hiervoor verdubbelen, in Italië moet de index verdrievoudigen en de Griekse beursgraadmeter moet zelfs met 592 procent stijgen!

Niettemin schurken een aantal Europese aandelenmarkten dicht tegen hun hoogste stand ooit aan. De Deense hoofdindex is inmiddels 2,2 procent daarvan verwijderd, maar bereikte warempel afgelopen dinsdag zijn hoogste stand ooit. De Noorse beurs en de Footsie in Londen zijn daar nog 5,3 respectievelijk 7,4 procent van verwijderd. En de DAX dan? De Duitse hoofdindex is een returnindex. Dat wil zeggen dat het dividend wordt meegenomen in de berekening van de prijsindex. Exclusief dividend presteert de DAX nauwelijks beter dan de AEX.

De huidige rally op de aandelenmarkten wordt gedreven door cijfers over de Amerikaanse economie en lijkt aan momentum te winnen. Beleggers trekken zich op aan het feit dat de industrie opnieuw groei vertoont, al is die groei voorlopig beperkt. Velen wantrouwen de rally, maar tot op heden zijn er geen signalen dat het momentum snel uit de markt zal verdwijnen, al dient hierbij opgemerkt te worden dat topvorming over het algemeen een proces is en geen ad hoc gebeurtenis. Volg de trend tot aan zijn end; wellicht wacht ons in de tweede helft van 2013 een grotere correctie, maar dat terzijde. Aandelen hebben de neiging om mee te deinen op de golven van de beurs, maar koop aandelen waarvan de kans groot is dat ze verder zullen stijgen. @ Ivan Snurer

 

Op 11 oktober 2007 piekte de Dow Jones op 14.198,10 punten om vervolgens helemaal terug te vallen tot een niveau van 6.469,95 punten, als gevolg van de financiële crisis. Wat ooit begon met problemen in een uithoek van de Amerikaanse hypotheekmarkt ontaardde in een diepe economische crisis waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn.

De Dow Jones moest vooral in 2008, het jaar dat banken wereldwijd in zwaar weer kwamen, fors inleveren. Desondanks staat het dieptepunt van 6 maart 2009 op Wall Street te boek als het ultieme dieptepunt van de financiële crisis.

Ook de S&P 500 flirt al enige dagen met zijn oude record. De index met de 500 belangrijkste Amerikaanse aandelen piekte eveneens op 11 oktober 2007 en heeft minder dan 32 punten te gaan, ofwel een stijging van nauwelijks twee procent. Sinds het dieptepunt van november 2012 (niet te verwarren met het ultieme dieptepunt van 666,79 punten op 6 maart 2009) heeft de S&P 500 een klim van 15 procent achter de rug, de Nikkei zelfs 40 procent. De Japanse beursgraadmeter passeerde gisteren de horde van 12.0000 punten en sloot vanmorgen op het hoogste niveau sinds 12 september 2008. Per saldo is het nog steeds 69 procent onder het recordniveau van 29 december 1989, te weten: 38957,44 punten.

De aandelenmarkten in Europa zijn eveneens bezig met een opmars, al stijgt de ene beurs harder dan de andere. Met een plus van 8,8 procent zit Nederland in de achterhoede. De winst varieert tussen de 7,3 en 20,5 procent, maar de indices van Italië noch Ierland komen in de buurt van hun oude records, ook de AEX niet. De koers van de Amsterdamse hoofdindex moet hiervoor verdubbelen, in Italië moet de index verdrievoudigen en de Griekse beursgraadmeter moet zelfs met 592 procent stijgen!

Niettemin schurken een aantal Europese aandelenmarkten dicht tegen hun hoogste stand ooit aan. De Deense hoofdindex is inmiddels 2,2 procent daarvan verwijderd, maar bereikte warempel afgelopen dinsdag zijn hoogste stand ooit. De Noorse beurs en de Footsie in Londen zijn daar nog 5,3 respectievelijk 7,4 procent van verwijderd. En de DAX dan? De Duitse hoofdindex is een returnindex. Dat wil zeggen dat het dividend wordt meegenomen in de berekening van de prijsindex. Exclusief dividend presteert de DAX nauwelijks beter dan de AEX.

De huidige rally op de aandelenmarkten wordt gedreven door cijfers over de Amerikaanse economie en lijkt aan momentum te winnen. Beleggers trekken zich op aan het feit dat de industrie opnieuw groei vertoont, al is die groei voorlopig beperkt. Velen wantrouwen de rally, maar tot op heden zijn er geen signalen dat het momentum snel uit de markt zal verdwijnen, al dient hierbij opgemerkt te worden dat topvorming over het algemeen een proces is en geen ad hoc gebeurtenis. Volg de trend tot aan zijn end; wellicht wacht ons in de tweede helft van 2013 een grotere correctie, maar dat terzijde. Aandelen hebben de neiging om mee te deinen op de golven van de beurs, maar koop aandelen waarvan de kans groot is dat ze verder zullen stijgen. @ Ivan Snurer