Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 6 mrt 2013 08:50

De koopjes van analisten

0 0 Leestijd ongeveer

Welke Nederlandse aandelen staan bij analisten hoog in het vaandel en welke niet? Gemiddeld genomen, verwachten zij dat de AEX over een jaar bijna negen procent hoger staat.

Een jaar geleden gingen analisten ervan uit dat de AEX op termijn van 12 maanden zou aftikken op 357,54 punten. Vorig jaar maart noteerde de Amsterdamse hoofdindex rond de 325 punten. Het beoogde koersdoel werd op 28 januari jl. aangetikt en daarmee is de voorgespiegelde winst van 9,8 procent een feit.

Volgens de gegevens van dataleverancier Bloomberg verwachten beleggingsanalisten dat de AEX over een jaar op een niveau van 376,63 punten zal noteren. Dat komt overeen met een stijging van 9,5 procent. De aandelen die volgens hen de grootste koersstijgingen zullen laten zien (30 procent of meer) zijn: Aperam, Brunel, Imtech, Fugro, ING, PostNL, SBM Offshore en Ten Cate. Aan de andere kant van het spectrum duiken de namen op van Arcadis, ASML, Douwe Egberts, Heineken, Mediq, Nutreco en Randstand. Naar verluidt, noteren zij tegen maart 2014 licht lager dan nu.

Dat Imtech, KPN en PostNL ogenschijnlijk qua winstpotentieel zo goed scoren, houdt nauw verband met de desastreuze koersontwikkeling in de voorbije maanden. In een jaar tijd lezen ze een verlies van meer dan 60 procent als gevolg van bedrijfsspecifieke problemen. Dat wil nog niet zeggen dat analisten de aandelen massaal verbannen hebben naar de verkooplijst. Het merendeel der adviezen luidt nog steeds houden. Aalberts, ASM en Ahold zijn de fondsen die analisten in hoog aanzien staan, zij worden rijkelijk voorzien van koopadviezen. Nadat SNS Reaal is genationaliseerd, figureert geen enkel fonds uit de hoofdindex dan wel de midkap volgens de consensus van Bloomberg op de verkopenlijst.

Als het verleden het heden is, dan laat je als belegger je oog beter vallen op de aandelen waarvan de voorgespiegelde koerswinst zowat halfweg onder het stijgingspotentieel van de hoofdindex zit. Begin maart 2012 rekenden analisten erop dat de koersen van ASML, Boskalis, Nutreco, Philips, Randstad, TNT Express, Unibail-Rodamco, Unilever en Wolters Kluwer in de komende twaalf maanden vier tot zes procent zouden stijgen, ongeveer de helft van het winstpotentieel van de index. Een jaar na dato blijkt dat de aandelen die destijds voornamelijk voorzien waren van koopadviezen, te weten: ASML, Boskalis, Nutreco, Philips, Randstad en Unibail-Rodamco, door de bank genomen terugblikken op een gemiddelde winst van 28 procent.

Terug naar het heden, de geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt wel keer op keer. De omstandigheden bij Boskalis, BinckBank, Corio, Philips, Reed Elsevier, Wereldhave en Ziggo lijken op elkaar en de bijbehorende consensusadviezen en gemiddelde koersdoelen liggen in lijn met de toppers van vorig jaar. Reuze benieuwd of over een jaar zij ook de betere keuze zullen zijn.

@ Ivan Snurer

Een jaar geleden gingen analisten ervan uit dat de AEX op termijn van 12 maanden zou aftikken op 357,54 punten. Vorig jaar maart noteerde de Amsterdamse hoofdindex rond de 325 punten. Het beoogde koersdoel werd op 28 januari jl. aangetikt en daarmee is de voorgespiegelde winst van 9,8 procent een feit.

Volgens de gegevens van dataleverancier Bloomberg verwachten beleggingsanalisten dat de AEX over een jaar op een niveau van 376,63 punten zal noteren. Dat komt overeen met een stijging van 9,5 procent. De aandelen die volgens hen de grootste koersstijgingen zullen laten zien (30 procent of meer) zijn: Aperam, Brunel, Imtech, Fugro, ING, PostNL, SBM Offshore en Ten Cate. Aan de andere kant van het spectrum duiken de namen op van Arcadis, ASML, Douwe Egberts, Heineken, Mediq, Nutreco en Randstand. Naar verluidt, noteren zij tegen maart 2014 licht lager dan nu.

Dat Imtech, KPN en PostNL ogenschijnlijk qua winstpotentieel zo goed scoren, houdt nauw verband met de desastreuze koersontwikkeling in de voorbije maanden. In een jaar tijd lezen ze een verlies van meer dan 60 procent als gevolg van bedrijfsspecifieke problemen. Dat wil nog niet zeggen dat analisten de aandelen massaal verbannen hebben naar de verkooplijst. Het merendeel der adviezen luidt nog steeds houden. Aalberts, ASM en Ahold zijn de fondsen die analisten in hoog aanzien staan, zij worden rijkelijk voorzien van koopadviezen. Nadat SNS Reaal is genationaliseerd, figureert geen enkel fonds uit de hoofdindex dan wel de midkap volgens de consensus van Bloomberg op de verkopenlijst.

Als het verleden het heden is, dan laat je als belegger je oog beter vallen op de aandelen waarvan de voorgespiegelde koerswinst zowat halfweg onder het stijgingspotentieel van de hoofdindex zit. Begin maart 2012 rekenden analisten erop dat de koersen van ASML, Boskalis, Nutreco, Philips, Randstad, TNT Express, Unibail-Rodamco, Unilever en Wolters Kluwer in de komende twaalf maanden vier tot zes procent zouden stijgen, ongeveer de helft van het winstpotentieel van de index. Een jaar na dato blijkt dat de aandelen die destijds voornamelijk voorzien waren van koopadviezen, te weten: ASML, Boskalis, Nutreco, Philips, Randstad en Unibail-Rodamco, door de bank genomen terugblikken op een gemiddelde winst van 28 procent.

Terug naar het heden, de geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt wel keer op keer. De omstandigheden bij Boskalis, BinckBank, Corio, Philips, Reed Elsevier, Wereldhave en Ziggo lijken op elkaar en de bijbehorende consensusadviezen en gemiddelde koersdoelen liggen in lijn met de toppers van vorig jaar. Reuze benieuwd of over een jaar zij ook de betere keuze zullen zijn.

@ Ivan Snurer