Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 6 mrt 2013 08:50

De koopjes van analisten

0 0 Leestijd ongeveer

Welke Nederlandse aandelen staan bij analisten hoog in het vaandel en welke niet? Gemiddeld genomen, verwachten zij dat de AEX over een jaar bijna negen procent hoger staat.

Een jaar geleden gingen analisten ervan uit dat de AEX op termijn van 12 maanden zou aftikken op 357,54 punten. Vorig jaar maart noteerde de Amsterdamse hoofdindex rond de 325 punten. Het beoogde koersdoel werd op 28 januari jl. aangetikt en daarmee is de voorgespiegelde winst van 9,8 procent een feit.

Volgens de gegevens van dataleverancier Bloomberg verwachten beleggingsanalisten dat de AEX over een jaar op een niveau van 376,63 punten zal noteren. Dat komt overeen met een stijging van 9,5 procent. De aandelen die volgens hen de grootste koersstijgingen zullen laten zien (30 procent of meer) zijn: Aperam, Brunel, Imtech, Fugro, ING, PostNL, SBM Offshore en Ten Cate. Aan de andere kant van het spectrum duiken de namen op van Arcadis, ASML, Douwe Egberts, Heineken, Mediq, Nutreco en Randstand. Naar verluidt, noteren zij tegen maart 2014 licht lager dan nu.

Dat Imtech, KPN en PostNL ogenschijnlijk qua winstpotentieel zo goed scoren, houdt nauw verband met de desastreuze koersontwikkeling in de voorbije maanden. In een jaar tijd lezen ze een verlies van meer dan 60 procent als gevolg van bedrijfsspecifieke problemen. Dat wil nog niet zeggen dat analisten de aandelen massaal verbannen hebben naar de verkooplijst. Het merendeel der adviezen luidt nog steeds houden. Aalberts, ASM en Ahold zijn de fondsen die analisten in hoog aanzien staan, zij worden rijkelijk voorzien van koopadviezen. Nadat SNS Reaal is genationaliseerd, figureert geen enkel fonds uit de hoofdindex dan wel de midkap volgens de consensus van Bloomberg op de verkopenlijst.

Als het verleden het heden is, dan laat je als belegger je oog beter vallen op de aandelen waarvan de voorgespiegelde koerswinst zowat halfweg onder het stijgingspotentieel van de hoofdindex zit. Begin maart 2012 rekenden analisten erop dat de koersen van ASML, Boskalis, Nutreco, Philips, Randstad, TNT Express, Unibail-Rodamco, Unilever en Wolters Kluwer in de komende twaalf maanden vier tot zes procent zouden stijgen, ongeveer de helft van het winstpotentieel van de index. Een jaar na dato blijkt dat de aandelen die destijds voornamelijk voorzien waren van koopadviezen, te weten: ASML, Boskalis, Nutreco, Philips, Randstad en Unibail-Rodamco, door de bank genomen terugblikken op een gemiddelde winst van 28 procent.

Terug naar het heden, de geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt wel keer op keer. De omstandigheden bij Boskalis, BinckBank, Corio, Philips, Reed Elsevier, Wereldhave en Ziggo lijken op elkaar en de bijbehorende consensusadviezen en gemiddelde koersdoelen liggen in lijn met de toppers van vorig jaar. Reuze benieuwd of over een jaar zij ook de betere keuze zullen zijn.

@ Ivan Snurer

Een jaar geleden gingen analisten ervan uit dat de AEX op termijn van 12 maanden zou aftikken op 357,54 punten. Vorig jaar maart noteerde de Amsterdamse hoofdindex rond de 325 punten. Het beoogde koersdoel werd op 28 januari jl. aangetikt en daarmee is de voorgespiegelde winst van 9,8 procent een feit.

Volgens de gegevens van dataleverancier Bloomberg verwachten beleggingsanalisten dat de AEX over een jaar op een niveau van 376,63 punten zal noteren. Dat komt overeen met een stijging van 9,5 procent. De aandelen die volgens hen de grootste koersstijgingen zullen laten zien (30 procent of meer) zijn: Aperam, Brunel, Imtech, Fugro, ING, PostNL, SBM Offshore en Ten Cate. Aan de andere kant van het spectrum duiken de namen op van Arcadis, ASML, Douwe Egberts, Heineken, Mediq, Nutreco en Randstand. Naar verluidt, noteren zij tegen maart 2014 licht lager dan nu.

Dat Imtech, KPN en PostNL ogenschijnlijk qua winstpotentieel zo goed scoren, houdt nauw verband met de desastreuze koersontwikkeling in de voorbije maanden. In een jaar tijd lezen ze een verlies van meer dan 60 procent als gevolg van bedrijfsspecifieke problemen. Dat wil nog niet zeggen dat analisten de aandelen massaal verbannen hebben naar de verkooplijst. Het merendeel der adviezen luidt nog steeds houden. Aalberts, ASM en Ahold zijn de fondsen die analisten in hoog aanzien staan, zij worden rijkelijk voorzien van koopadviezen. Nadat SNS Reaal is genationaliseerd, figureert geen enkel fonds uit de hoofdindex dan wel de midkap volgens de consensus van Bloomberg op de verkopenlijst.

Als het verleden het heden is, dan laat je als belegger je oog beter vallen op de aandelen waarvan de voorgespiegelde koerswinst zowat halfweg onder het stijgingspotentieel van de hoofdindex zit. Begin maart 2012 rekenden analisten erop dat de koersen van ASML, Boskalis, Nutreco, Philips, Randstad, TNT Express, Unibail-Rodamco, Unilever en Wolters Kluwer in de komende twaalf maanden vier tot zes procent zouden stijgen, ongeveer de helft van het winstpotentieel van de index. Een jaar na dato blijkt dat de aandelen die destijds voornamelijk voorzien waren van koopadviezen, te weten: ASML, Boskalis, Nutreco, Philips, Randstad en Unibail-Rodamco, door de bank genomen terugblikken op een gemiddelde winst van 28 procent.

Terug naar het heden, de geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt wel keer op keer. De omstandigheden bij Boskalis, BinckBank, Corio, Philips, Reed Elsevier, Wereldhave en Ziggo lijken op elkaar en de bijbehorende consensusadviezen en gemiddelde koersdoelen liggen in lijn met de toppers van vorig jaar. Reuze benieuwd of over een jaar zij ook de betere keuze zullen zijn.

@ Ivan Snurer