Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 1 mrt 2013 19:09

Portefeuille met kwaliteitsaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De High Quality Capital Appreciation Portfolio van Standard & Poor’s omvat aandelen met een bovengemiddelde groei van winst en dividend over de laatste 10 jaar.

De portefeuille bestaat momenteel uit 15 aandelen, die allemaal een zogenaamde Quality Ranking van minstens A- hebben.  Dat komt neer op een bovengemiddelde winstgroei en groei van het dividend over een periode van 10 jaar.

Bovendien moeten de aandelen in portefeuille minimaal 4 of 5 sterren krijgen (koopadvies) van de analisten van Standard & Poor’s om voor opname in aanmerking te komen. Wel kan het gebeuren dat een aandeel gehandhaafd wordt ondanks een lagere rating (zie bijvoorbeeld hieronder CH Robinson met 3 sterren).

De onderstaande portefeuille werd gelanceerd op 23 mei 2003 en was per 31 januari 2013 goed voor een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,2%, nog exclusief dividend. De S&P500-index was in diezelfde periode goed voor een jaarlijkse gemiddelde van 5,01%.

In 2013 doet de High Quality Capital Appreciation Portfolio het ruim één procentpunt beter dan de S&P500-index (exclusief dividend) met een rendement van 7,54% tegen 6,43% voor de S&P500 (peildatum 8 februari).

De actuele samenstelling van de portefeuille is als volgt:

Apache (5 stars, Quality Ranking A- en koersdoel $116)
ADP (4, A, $67)
Blackrock (4, A-, $262)
CH Robinson Worldwide (3, A+, $70)
Cummins (5, A-, $150)
CVS Caremark (5, A+, $62)
Walt Disney (5, A+, $63)
Express Scripts (4, A-, $65)
Fastenal (5, A, $60)
Hess (3, A-, $71)
IBM (4, A+, $227)
McKesson (5, A-, $116)
Mylan (4, A-, $32)
ONEOK (5, A-, $55)
Target (4, A+, $70)

Van het bovengenoemde gezelschap behoort Hess in 2013 tot de absolute uitblinker met 27% koerswinst. CH Robinson is de grootste en enige daler met een verlies van ruim 5% op basis van de beschikbare koersinformatie aan het begin van februari.

Zoals verwacht mag worden, zeker gezien de benodigde 10-jaars dividendgroei (in Nederland zijn deze aandelen er afgezien van een enkele uitzondering als Unilever niet) treffen we ook enkele Dividend Aristocrats aan onder de 15 aandelen.

Het gaat om ADP en Target, twee bedrijven die al minstens 25 jaar op rij jaarlijks het dividend verhogen. Ook veel andere aandelen scoren hier goed, waaronder IBM, dat al bijna 20 jaar elk jaar zijn dividend heeft verhoogd.

Let er wel op dat veel van de bovenstaande aandelen tegen een hoogste jaarkoers of zelfs All Time High noteren. Het zijn stuk voor stuk prima aandelen, die bij voorkeur op koerszwakte gekocht kunnen worden. Tegen de huidige niveaus zou ik voor de meeste namen huiverig zijn.

@mennovanhoven

De portefeuille bestaat momenteel uit 15 aandelen, die allemaal een zogenaamde Quality Ranking van minstens A- hebben.  Dat komt neer op een bovengemiddelde winstgroei en groei van het dividend over een periode van 10 jaar.

Bovendien moeten de aandelen in portefeuille minimaal 4 of 5 sterren krijgen (koopadvies) van de analisten van Standard & Poor’s om voor opname in aanmerking te komen. Wel kan het gebeuren dat een aandeel gehandhaafd wordt ondanks een lagere rating (zie bijvoorbeeld hieronder CH Robinson met 3 sterren).

De onderstaande portefeuille werd gelanceerd op 23 mei 2003 en was per 31 januari 2013 goed voor een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,2%, nog exclusief dividend. De S&P500-index was in diezelfde periode goed voor een jaarlijkse gemiddelde van 5,01%.

In 2013 doet de High Quality Capital Appreciation Portfolio het ruim één procentpunt beter dan de S&P500-index (exclusief dividend) met een rendement van 7,54% tegen 6,43% voor de S&P500 (peildatum 8 februari).

De actuele samenstelling van de portefeuille is als volgt:

Apache (5 stars, Quality Ranking A- en koersdoel $116)
ADP (4, A, $67)
Blackrock (4, A-, $262)
CH Robinson Worldwide (3, A+, $70)
Cummins (5, A-, $150)
CVS Caremark (5, A+, $62)
Walt Disney (5, A+, $63)
Express Scripts (4, A-, $65)
Fastenal (5, A, $60)
Hess (3, A-, $71)
IBM (4, A+, $227)
McKesson (5, A-, $116)
Mylan (4, A-, $32)
ONEOK (5, A-, $55)
Target (4, A+, $70)

Van het bovengenoemde gezelschap behoort Hess in 2013 tot de absolute uitblinker met 27% koerswinst. CH Robinson is de grootste en enige daler met een verlies van ruim 5% op basis van de beschikbare koersinformatie aan het begin van februari.

Zoals verwacht mag worden, zeker gezien de benodigde 10-jaars dividendgroei (in Nederland zijn deze aandelen er afgezien van een enkele uitzondering als Unilever niet) treffen we ook enkele Dividend Aristocrats aan onder de 15 aandelen.

Het gaat om ADP en Target, twee bedrijven die al minstens 25 jaar op rij jaarlijks het dividend verhogen. Ook veel andere aandelen scoren hier goed, waaronder IBM, dat al bijna 20 jaar elk jaar zijn dividend heeft verhoogd.

Let er wel op dat veel van de bovenstaande aandelen tegen een hoogste jaarkoers of zelfs All Time High noteren. Het zijn stuk voor stuk prima aandelen, die bij voorkeur op koerszwakte gekocht kunnen worden. Tegen de huidige niveaus zou ik voor de meeste namen huiverig zijn.

@mennovanhoven