Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 1 mrt 2013 09:56

Het dividendseizoen staat voor de deur

0 0 Leestijd ongeveer

De meeste bedrijven betalen in het voorjaar een deel van hun winst uit. Het dividend levert een belangrijke bijdrage aan het eindrendement. De aandeelhouders van Royal Dutch en Unilever weten dat maar al te goed. Bij welke aandelen zit je goed?

Het dividend is vaak een klein bedrag en toch is het een belangrijke bron van rendement. Naarmate je aandelen langer aanhoudt, wordt de dividendfactor groter. Je kapitaal profiteert immers langer van de samengestelde rente. Albert Einstein omschreef het rente op rente effect zelfs als het achtste wereldwonder.

Als aandeelhouder krijg je doorgaans een of twee keer per jaar dividend. Een onderneming bepaalt aan de hand van de gemaakte winst en zijn kaspositie of en hoeveel dividend er wordt uitgekeerd.

Normaliter was Aperam het eerste Nederlandse fonds dat in 2013 een dividend zou betalen, maar door economische tegenvallers zet het bedrijf de dividendbetalingen voor dit jaar stop ter verbetering van de financiële positie. Dat is ook wat KPN Telecom beoogt met zijn tweede opeenvolgende dividendverlaging. Op het nieuws dat het dividend andermaal verlaagd zou worden tot nota bene 3 eurocent schoot de koers van het telecombedrijf met tweecijferige percentages omlaag. Als bedrijven niet met een goed verhaal komen, worden aandelen die op het dividendbeleid noodgedwongen concessies moeten doen door de markt hard afgestraft.

Omdat Aperam niet langer een dividend betaalt, viel op 8 februari de eer te beurt aan Unilever om het dividendseizoen van 2013 te openen. In de regel hebben aandelenkoersen de ongewenste eigenschap om op de dag dat zij ex-dividend gaan te dalen. Dat komt omdat het dividend strikt genomen een financiële operatie is met gesloten beurs, maar gelukkig vertonen zij ook de neiging om een deel van het dividend in te halen, al is dat geen garantie.

Een manier om dividendaandelen te kopen, is te kijken naar de frequentie van de dividendbetalingen. De overige omstandigheden gelijk blijvend, geldt hoe vaker, hoe beter. Als een bedrijf onverhoopt het dividend toch verlaagt of zelfs moet passeren, bereikt het nieuws je binnen de kortste keren. ArcelorMittal maakte eind oktober 2012 al bekend dat het afstapt van vier dividendbetalingen per jaar en in 2013 nog maar een klein dividend zou betalen. Bedrijven die een of twee jaar per jaar dividend uitkeren, kunnen dit onheilsbericht en ander slecht nieuws voor zich uitschuiven. Met alle gevolgen van dien, kijk maar naar KPN Telecom. Het feit dat het aandeel door de Amerikaanse indexbeheerder Standard and Poor’s opgenomen was in de lijst van Europese dividendaristocraten, dit zijn bedrijven die tien jaar op rij hun dividend hebben verhoogd, heeft ook niet mogen baten.

Het overzicht somt de bedrijven op die volgens dataleverancier Bloomberg in 2013 zullen betalen. Op de lijst ontbreken Grontmij, Imtech, PostNL en SBM Offshore daar zij al te kennen hebben gegeven dat er dit jaar geen dividend wordt betaald.

Op onze ex-dividendpagina vindt u eveneens de meest actuele gegevens, ook met de data van de aandelen uit de divididendportefeuille. 

@ Ivan Snurer

Het dividend is vaak een klein bedrag en toch is het een belangrijke bron van rendement. Naarmate je aandelen langer aanhoudt, wordt de dividendfactor groter. Je kapitaal profiteert immers langer van de samengestelde rente. Albert Einstein omschreef het rente op rente effect zelfs als het achtste wereldwonder.

Als aandeelhouder krijg je doorgaans een of twee keer per jaar dividend. Een onderneming bepaalt aan de hand van de gemaakte winst en zijn kaspositie of en hoeveel dividend er wordt uitgekeerd.

Normaliter was Aperam het eerste Nederlandse fonds dat in 2013 een dividend zou betalen, maar door economische tegenvallers zet het bedrijf de dividendbetalingen voor dit jaar stop ter verbetering van de financiële positie. Dat is ook wat KPN Telecom beoogt met zijn tweede opeenvolgende dividendverlaging. Op het nieuws dat het dividend andermaal verlaagd zou worden tot nota bene 3 eurocent schoot de koers van het telecombedrijf met tweecijferige percentages omlaag. Als bedrijven niet met een goed verhaal komen, worden aandelen die op het dividendbeleid noodgedwongen concessies moeten doen door de markt hard afgestraft.

Omdat Aperam niet langer een dividend betaalt, viel op 8 februari de eer te beurt aan Unilever om het dividendseizoen van 2013 te openen. In de regel hebben aandelenkoersen de ongewenste eigenschap om op de dag dat zij ex-dividend gaan te dalen. Dat komt omdat het dividend strikt genomen een financiële operatie is met gesloten beurs, maar gelukkig vertonen zij ook de neiging om een deel van het dividend in te halen, al is dat geen garantie.

Een manier om dividendaandelen te kopen, is te kijken naar de frequentie van de dividendbetalingen. De overige omstandigheden gelijk blijvend, geldt hoe vaker, hoe beter. Als een bedrijf onverhoopt het dividend toch verlaagt of zelfs moet passeren, bereikt het nieuws je binnen de kortste keren. ArcelorMittal maakte eind oktober 2012 al bekend dat het afstapt van vier dividendbetalingen per jaar en in 2013 nog maar een klein dividend zou betalen. Bedrijven die een of twee jaar per jaar dividend uitkeren, kunnen dit onheilsbericht en ander slecht nieuws voor zich uitschuiven. Met alle gevolgen van dien, kijk maar naar KPN Telecom. Het feit dat het aandeel door de Amerikaanse indexbeheerder Standard and Poor’s opgenomen was in de lijst van Europese dividendaristocraten, dit zijn bedrijven die tien jaar op rij hun dividend hebben verhoogd, heeft ook niet mogen baten.

Het overzicht somt de bedrijven op die volgens dataleverancier Bloomberg in 2013 zullen betalen. Op de lijst ontbreken Grontmij, Imtech, PostNL en SBM Offshore daar zij al te kennen hebben gegeven dat er dit jaar geen dividend wordt betaald.

Op onze ex-dividendpagina vindt u eveneens de meest actuele gegevens, ook met de data van de aandelen uit de divididendportefeuille. 

@ Ivan Snurer