Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 28 feb 2013 11:34

Italië op de pijnbank

0 0 Leestijd ongeveer

Begrijpelijk dat de Italianen al die bezuinigingen zat zijn, maar door deze stemuitslag zal de Italiaanse regering nog meer moeten afknijpen. Niet zo slim van een land dat qua voetbal toch bekend staat om z'n verdediging.

Met dat 'catenaccio', vrij vertaald ‘stevige ketting’, hebben de Italianen menig voetbaltitel in de wacht gesleept. Dé grote vraag na de Italiaanse verkiezingsuitslag en de grote invloed die Silvio Berlusconi krijgt toebedeeld is nu of het land de noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen zal blijven doorvoeren die scheidend premier Mario Monti zo goed in gang heeft gezet. Met andere woorden: hoe sterk blijft de verdedigingslinie van Italië.

Hogere rentevergoeding

Vooralsnog nemen de financiële markten een gereserveerde houding aan en verlangen ze na de verkiezingsuitslag gelijk een stevig hogere rentevergoeding. De heren die nu aan de macht gaan komen, liepen in het verleden namelijk niet zo warm voor bezuinigingen. De Italiaanse tienjaarsrente steeg direct met 40 basispunten tot 4,9%. Terwijl de veiling van zesmaands papier een rendementseis van 1,24% opleverde tegen nog 0,73% eind januari.

We spreken wat de lange rente betreft nog niet over de topniveaus van meer dan 7% in 2011, maar zorgelijk is de eerste sprong wel. Een hogere rente trekt een zware wissel op de Italiaanse begroting vanwege de zeer hoge staatsschuld, 127% van het bbp, en zal mogelijk extra bezuinigingen nodig maken.

Kredietbeoordelaars als Moody’s en Standard & Poors zitten al op het vinkentouw de rating van Italië verder te verlagen en door deze verkiezingsuitslag en ontwikkelingen op de kapitaalmarkt is dat een stuk dichterbij gekomen.

Neerwaartse spiraal

Nog meer bezuinigingen voor een land dat nauwelijks economische groei kent en een werkloosheidspercentage heeft van 12% kan bijna niet. Toch zullen de Italianen er aan moeten geloven en zullen hervormingen op de arbeidsmarkt noodzakelijk zijn om het tij te keren. 

Groot ander probleem van de ontwikkelingen in Italië is dat het andere zwakke Europese landen meetrekt in de val. De tienjaarsrente van Portugal, Ierland en Spanje liepen met respectievelijk 50, 30 en 30 basispunten op.

Wachten op vertrouwelijk signaal

De financiële markten hebben overduidelijk een signaal uit Italië nodig dat het alles zal doen wat nodig is om de economie er weer bovenop te helpen. Zo niet dan zal de rente blijven oplopen en zal het land zich eigenhandig toegang tot de kapitaalmarkt hebben ontnomen.

De eurocrisis zal dan weer in vuur en vlam staan en gezien de omvang van de Italiaanse economie en diens schuld mogelijk verder in de penarie zitten dan hiervoor. Goede kans dat dan ook de ECB in actie zal moeten komen om staatspapier op te kopen. De ECB zal dan alsnog zware ingrepen verlangen.

Poort dicht

Laten we geloof houden in de catenaccio kwaliteiten van de Italiaan en er van uitgaan dat het land de ingeslagen weg zal blijven bewandelen waardoor de rente weer zal zakken.

Italië doet de komende weken een groot beroep op de kapitaalmarkt. Dat lijkt nadelig, maar defensieve kwaliteiten komen pas naar voren als ze ook echt getest worden. Het heeft er alle schijn van dat dit spel op de financiële markten nu gespeeld wordt. De hogere marktrente dwingt de politiek tot een stabiele regering te komen.

De recente veiling van €4 mrd aan tienjaarspapier ging tegen een rente van 4,83%, weliswaar een stuk hoger dan de 4,17% bij de laatste veiling in januari, maar 7 basispunten lager dan de laatste marktrente. Wellicht wordt de spaghetti inderdaad niet zo heet gegeten als die wordt opgediend.

Met dat 'catenaccio', vrij vertaald ‘stevige ketting’, hebben de Italianen menig voetbaltitel in de wacht gesleept. Dé grote vraag na de Italiaanse verkiezingsuitslag en de grote invloed die Silvio Berlusconi krijgt toebedeeld is nu of het land de noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen zal blijven doorvoeren die scheidend premier Mario Monti zo goed in gang heeft gezet. Met andere woorden: hoe sterk blijft de verdedigingslinie van Italië.

Hogere rentevergoeding

Vooralsnog nemen de financiële markten een gereserveerde houding aan en verlangen ze na de verkiezingsuitslag gelijk een stevig hogere rentevergoeding. De heren die nu aan de macht gaan komen, liepen in het verleden namelijk niet zo warm voor bezuinigingen. De Italiaanse tienjaarsrente steeg direct met 40 basispunten tot 4,9%. Terwijl de veiling van zesmaands papier een rendementseis van 1,24% opleverde tegen nog 0,73% eind januari.

We spreken wat de lange rente betreft nog niet over de topniveaus van meer dan 7% in 2011, maar zorgelijk is de eerste sprong wel. Een hogere rente trekt een zware wissel op de Italiaanse begroting vanwege de zeer hoge staatsschuld, 127% van het bbp, en zal mogelijk extra bezuinigingen nodig maken.

Kredietbeoordelaars als Moody’s en Standard & Poors zitten al op het vinkentouw de rating van Italië verder te verlagen en door deze verkiezingsuitslag en ontwikkelingen op de kapitaalmarkt is dat een stuk dichterbij gekomen.

Neerwaartse spiraal

Nog meer bezuinigingen voor een land dat nauwelijks economische groei kent en een werkloosheidspercentage heeft van 12% kan bijna niet. Toch zullen de Italianen er aan moeten geloven en zullen hervormingen op de arbeidsmarkt noodzakelijk zijn om het tij te keren. 

Groot ander probleem van de ontwikkelingen in Italië is dat het andere zwakke Europese landen meetrekt in de val. De tienjaarsrente van Portugal, Ierland en Spanje liepen met respectievelijk 50, 30 en 30 basispunten op.

Wachten op vertrouwelijk signaal

De financiële markten hebben overduidelijk een signaal uit Italië nodig dat het alles zal doen wat nodig is om de economie er weer bovenop te helpen. Zo niet dan zal de rente blijven oplopen en zal het land zich eigenhandig toegang tot de kapitaalmarkt hebben ontnomen.

De eurocrisis zal dan weer in vuur en vlam staan en gezien de omvang van de Italiaanse economie en diens schuld mogelijk verder in de penarie zitten dan hiervoor. Goede kans dat dan ook de ECB in actie zal moeten komen om staatspapier op te kopen. De ECB zal dan alsnog zware ingrepen verlangen.

Poort dicht

Laten we geloof houden in de catenaccio kwaliteiten van de Italiaan en er van uitgaan dat het land de ingeslagen weg zal blijven bewandelen waardoor de rente weer zal zakken.

Italië doet de komende weken een groot beroep op de kapitaalmarkt. Dat lijkt nadelig, maar defensieve kwaliteiten komen pas naar voren als ze ook echt getest worden. Het heeft er alle schijn van dat dit spel op de financiële markten nu gespeeld wordt. De hogere marktrente dwingt de politiek tot een stabiele regering te komen.

De recente veiling van €4 mrd aan tienjaarspapier ging tegen een rente van 4,83%, weliswaar een stuk hoger dan de 4,17% bij de laatste veiling in januari, maar 7 basispunten lager dan de laatste marktrente. Wellicht wordt de spaghetti inderdaad niet zo heet gegeten als die wordt opgediend.