Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 22 feb 2013 09:26

De AEX is nu nog verder van huis

0 0 Leestijd ongeveer

Op Wall Street houdt de S&P 500 zicht op zijn hoogste stand ooit. Op Beursplein 5 gaf de AEX echter alle winst van dit jaar prijs. Van een grote rotatie naar aandelen merk je in Amsterdam weinig.

Afgelopen dinsdag afficheerde het scorebord van de S&P 500 een stand van 1.530,94 punten, het hoogste niveau in twaalf maanden. De beursgraadmeter met de 500 belangrijkste bedrijven voor de Amerikaanse economie is daarmee op een zucht verwijderd van zijn hoogste stand ooit van 1576,09 punten uit oktober 2007.

De AEX is nog mijlenver verwijderd van zijn hoogste stand ooit. Op 5 september 2000 verscheen kortstondig een niveau van 703,18 punten op het scorebord. Twaalf jaar naar dato en tig economische recessies en financiële crises verder noteert de Amsterdamse hoofdindex op 336,38 punten. Dat is lager dan de slotstand van 2012 en ruim zes procent lager dan het hoogtepunt van 30 januari jl. Dat betekent ook dat de volledige jaarwinst van 2013 weggevaagd is.

Een blik op de Europese effectenmarkten leert dat de Nederlandse hoofdindex het slechtste jongetje van de klas is, enkel de Madrileense IBEX doet slechter. En aangezien de DAX de facto een returnindex is, evenaart het verlies van de prijsindex de koersdaling van de AEX wanneer de dividendcomponent eruit wordt gehaald, maar dat terzijde. Aan de andere kant van het spectrum valt op dat je met Griekse hoofdaandelen andermaal veel winst kunt behalen. Vorig jaar schitterde de Griekse hoofdindex met 51,9 procent aan winst. Risicoschuwe beleggers die naar Zwitserland uitweken, boeren dit jaar licht beter.

Onder de Nederlandse hoofdaandelen vallen vooral de prestaties van Post.NL, TNT Express en KPN Telecom op, maar dan in negatieve zin. Bij Air France-KLM, Randstad en ASML zullen beleggers met grote tevredenheid op de koersontwikkeling van de voorbije weken terugblikken. Als dit drietal zo voortdoet, verdubbelen zij hun beurswaarde tegen het einde van het jaar. Een prettig vooruitzicht, ware het niet dat aandelen nooit in een rechte lijn stijgen.

Om te achterhalen of de bedroevende resultaten van een aantal AEX-fondsen een typisch Nederlands fenomeen is, werpen we een blik op de STOXX Europe 50. Die Europese hoofdindex geeft een indruk van het beursklimaat voor aandelen elders in Europa gebeurt. STOXX Ltd. rekent ook ING, Royal Dutch Shell en Unilever tot de belangrijkste aandelen van Europa.

Indien de maat wordt genomen van de grootste stijgers en dalers, dan valt meteen op dat de topaandelen in 2013 soortgelijke prestaties voorleggen als bij de AEX, maar dat de grootste dalers aanzienlijk kleinere verliezen hebben opgelopen. Dat wijst erop dat de forse koersverliezen van de veelgeplaagde AEX-fondsen te herleiden zijn bedrijfsspecifieke knelpunten of tot problemen op de thuismarkt.

De Nederlandse economie zit voor de derde keer in drie jaar in een recessie. Een van de oorzaken is het gebrek aan kooplust bij eindconsumenten. Zoals de huizenmarkt nu erbij ligt met de oplopende werkloosheid en de blinde bezuinigingsdrift van Den Haag lijkt het er niet op dat daar snel verandering in zal komen. Als handelsnatie is Nederland echter afhankelijk van zijn export. Geluk bij een ongeluk, in de voorbije maanden had de Nederlandse export de wind flink in de rug behouden. Bent u geïnteresseerd in Nederlandse fondsen, kijk dan ook naar aandelen van bedrijven die wereldwijd zaken doen.

En de grote rotatie naar aandelen dan? Zo te zien, is dat een verschijnsel dat vooral in de kaart speelt van Wall Street. Het signaleert ook dat beleggers de eurozone nog steeds wantrouwen. De aandelenmarkten in de niet-eurolanden presteerden in 2013 totnogtoe beduidend beter dan in de eurozone.

@ Ivan Snurer

Afgelopen dinsdag afficheerde het scorebord van de S&P 500 een stand van 1.530,94 punten, het hoogste niveau in twaalf maanden. De beursgraadmeter met de 500 belangrijkste bedrijven voor de Amerikaanse economie is daarmee op een zucht verwijderd van zijn hoogste stand ooit van 1576,09 punten uit oktober 2007.

De AEX is nog mijlenver verwijderd van zijn hoogste stand ooit. Op 5 september 2000 verscheen kortstondig een niveau van 703,18 punten op het scorebord. Twaalf jaar naar dato en tig economische recessies en financiële crises verder noteert de Amsterdamse hoofdindex op 336,38 punten. Dat is lager dan de slotstand van 2012 en ruim zes procent lager dan het hoogtepunt van 30 januari jl. Dat betekent ook dat de volledige jaarwinst van 2013 weggevaagd is.

Een blik op de Europese effectenmarkten leert dat de Nederlandse hoofdindex het slechtste jongetje van de klas is, enkel de Madrileense IBEX doet slechter. En aangezien de DAX de facto een returnindex is, evenaart het verlies van de prijsindex de koersdaling van de AEX wanneer de dividendcomponent eruit wordt gehaald, maar dat terzijde. Aan de andere kant van het spectrum valt op dat je met Griekse hoofdaandelen andermaal veel winst kunt behalen. Vorig jaar schitterde de Griekse hoofdindex met 51,9 procent aan winst. Risicoschuwe beleggers die naar Zwitserland uitweken, boeren dit jaar licht beter.

Onder de Nederlandse hoofdaandelen vallen vooral de prestaties van Post.NL, TNT Express en KPN Telecom op, maar dan in negatieve zin. Bij Air France-KLM, Randstad en ASML zullen beleggers met grote tevredenheid op de koersontwikkeling van de voorbije weken terugblikken. Als dit drietal zo voortdoet, verdubbelen zij hun beurswaarde tegen het einde van het jaar. Een prettig vooruitzicht, ware het niet dat aandelen nooit in een rechte lijn stijgen.

Om te achterhalen of de bedroevende resultaten van een aantal AEX-fondsen een typisch Nederlands fenomeen is, werpen we een blik op de STOXX Europe 50. Die Europese hoofdindex geeft een indruk van het beursklimaat voor aandelen elders in Europa gebeurt. STOXX Ltd. rekent ook ING, Royal Dutch Shell en Unilever tot de belangrijkste aandelen van Europa.

Indien de maat wordt genomen van de grootste stijgers en dalers, dan valt meteen op dat de topaandelen in 2013 soortgelijke prestaties voorleggen als bij de AEX, maar dat de grootste dalers aanzienlijk kleinere verliezen hebben opgelopen. Dat wijst erop dat de forse koersverliezen van de veelgeplaagde AEX-fondsen te herleiden zijn bedrijfsspecifieke knelpunten of tot problemen op de thuismarkt.

De Nederlandse economie zit voor de derde keer in drie jaar in een recessie. Een van de oorzaken is het gebrek aan kooplust bij eindconsumenten. Zoals de huizenmarkt nu erbij ligt met de oplopende werkloosheid en de blinde bezuinigingsdrift van Den Haag lijkt het er niet op dat daar snel verandering in zal komen. Als handelsnatie is Nederland echter afhankelijk van zijn export. Geluk bij een ongeluk, in de voorbije maanden had de Nederlandse export de wind flink in de rug behouden. Bent u geïnteresseerd in Nederlandse fondsen, kijk dan ook naar aandelen van bedrijven die wereldwijd zaken doen.

En de grote rotatie naar aandelen dan? Zo te zien, is dat een verschijnsel dat vooral in de kaart speelt van Wall Street. Het signaleert ook dat beleggers de eurozone nog steeds wantrouwen. De aandelenmarkten in de niet-eurolanden presteerden in 2013 totnogtoe beduidend beter dan in de eurozone.

@ Ivan Snurer