Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 14 feb 2013 11:31

Succes Amerikaanse beurs valse belofte

0 0 Leestijd ongeveer

De belangrijke Amerikaanse beursindices staan op recordstand. Met nieuwe fiscale hobbels in het vooruitzicht rijst de vraag of het niet tijd is voor een gezonde correctie.

De S&P 500 heeft in de eerste weken van dit jaar de 1.500 puntengrens doorsneden en daarmee de hoogste stand ooit bereikt. Opvallend onder deze toch niet al te vrolijke economische omstandigheden. Grote kans dat Fed-baas Ben Bernanke met zijn goedkoopgeldpolitiek daar een groot aandeel in heeft.

Positieve ontwikkelingen

In januari trok de brede Amerikaanse index met 5% aan, het sterkste jaarbegin sinds 1997. Hoogstwaarschijnlijk heeft het voorkomen van de fiscal cliff wonderen gedaan. Ook de aanhoudende monetaire verruiming door Fed geeft wel haast de garantie dat de rente voorlopig extreem laag zal blijven. Dat maakt aandelen interessant vergeleken met vastrentend papier.

Ook het feit dat Amerikaanse bedrijven zo vlak voor het jaareinde nog even hun dividenden opschroefden, anticiperend op een verhoging van de dividendbelasting, heeft beleggers naar aandelen gedreven. En mogelijk zelfs dat orkaan Sandy de economie en de beurs een impuls heeft gegeven, omdat mensen weer nieuwe auto’s, huizen en woonproducten kochten.

Slecht weer op komst

Er zijn wel de nodige wolkjes aan de lucht die zo maar een correctie kunnen inluiden. Bedrijfscijfers zijn tot op heden niet slecht en zelfs wat beter dan de gemiddelde verwachting onder analisten. Toch is circa 70% van de ondernemingen die tot op heden iets over de vooruitzichten heeft gezegd, minder positief over het eerste kwartaal. Door fiscale maatregelen zullen Amerikaanse consumenten in hun koopkracht aangetast worden.

Verder zullen Amerikaanse politici voor half april met een plan moeten komen om het Amerikaanse overheidstekort met $1.200 mrd terug te brengen, binnen tien jaar. Begin maart zal deze zogeheten ‘sequestration hobbel’ genomen moeten worden. Komt dat plan er niet dan zullen automatische bezuinigingen gaan lopen, die voor $600 mrd in de defensie-uitgaven zullen snoeien en voor $600 mrd op overige departementen. Dit zal het uiterst prille herstel van de Amerikaanse economie schaden en naar schatting 1 mln mensen hun baan kosten.

Een nieuwe fiscal cliff dus, waarbij Democraten en Republikeinen zullen twisten over de invulling. Het is afwachten of Obama er dit keer weer zo genadig van afkomt. Goede kans dat beleggers zich hier de komende dagen weer zorgen over maken.

Verhoging van het schuldenplafond is onvermijdelijk, maar verschoven naar 18 mei. Feitelijk wordt het plafond overschreden, maar daar wordt even niet moeilijk over gedaan.

Europa

En dan is er altijd nog Europa. Bij de laatste veilingen betaalde landen uit de Periferie toch weer meer rente. Het Rajoy-verhaal over steekpenningen heeft het vertrouwen geen goed gedaan en datzelfde geldt voor de opkomst van Berlusconi. De Europese economie vertoont nog altijd een lichte krimp en dat maakt de schuldenlast extra zwaar. Zorgelijk blijft de ontwikkeling in Frankrijk, waar president Hollande de versoepeling van de arbeidsmarkt tegenwerkt.

Nuancering

Ondanks deze wolkenpartij zijn er ook genoeg redenen te bedenken waarom de beurs goed zou kunnen blijven liggen en zelfs verder kan stijgen. De monetaire verruiming blijft voorlopig, de mondiale economie gaat wat beter en er zijn nog genoeg mensen die de aandelenrally gemist hebben en daar alsnog van willen meeprofiteren.

De S&P 500 heeft in de eerste weken van dit jaar de 1.500 puntengrens doorsneden en daarmee de hoogste stand ooit bereikt. Opvallend onder deze toch niet al te vrolijke economische omstandigheden. Grote kans dat Fed-baas Ben Bernanke met zijn goedkoopgeldpolitiek daar een groot aandeel in heeft.

Positieve ontwikkelingen

In januari trok de brede Amerikaanse index met 5% aan, het sterkste jaarbegin sinds 1997. Hoogstwaarschijnlijk heeft het voorkomen van de fiscal cliff wonderen gedaan. Ook de aanhoudende monetaire verruiming door Fed geeft wel haast de garantie dat de rente voorlopig extreem laag zal blijven. Dat maakt aandelen interessant vergeleken met vastrentend papier.

Ook het feit dat Amerikaanse bedrijven zo vlak voor het jaareinde nog even hun dividenden opschroefden, anticiperend op een verhoging van de dividendbelasting, heeft beleggers naar aandelen gedreven. En mogelijk zelfs dat orkaan Sandy de economie en de beurs een impuls heeft gegeven, omdat mensen weer nieuwe auto’s, huizen en woonproducten kochten.

Slecht weer op komst

Er zijn wel de nodige wolkjes aan de lucht die zo maar een correctie kunnen inluiden. Bedrijfscijfers zijn tot op heden niet slecht en zelfs wat beter dan de gemiddelde verwachting onder analisten. Toch is circa 70% van de ondernemingen die tot op heden iets over de vooruitzichten heeft gezegd, minder positief over het eerste kwartaal. Door fiscale maatregelen zullen Amerikaanse consumenten in hun koopkracht aangetast worden.

Verder zullen Amerikaanse politici voor half april met een plan moeten komen om het Amerikaanse overheidstekort met $1.200 mrd terug te brengen, binnen tien jaar. Begin maart zal deze zogeheten ‘sequestration hobbel’ genomen moeten worden. Komt dat plan er niet dan zullen automatische bezuinigingen gaan lopen, die voor $600 mrd in de defensie-uitgaven zullen snoeien en voor $600 mrd op overige departementen. Dit zal het uiterst prille herstel van de Amerikaanse economie schaden en naar schatting 1 mln mensen hun baan kosten.

Een nieuwe fiscal cliff dus, waarbij Democraten en Republikeinen zullen twisten over de invulling. Het is afwachten of Obama er dit keer weer zo genadig van afkomt. Goede kans dat beleggers zich hier de komende dagen weer zorgen over maken.

Verhoging van het schuldenplafond is onvermijdelijk, maar verschoven naar 18 mei. Feitelijk wordt het plafond overschreden, maar daar wordt even niet moeilijk over gedaan.

Europa

En dan is er altijd nog Europa. Bij de laatste veilingen betaalde landen uit de Periferie toch weer meer rente. Het Rajoy-verhaal over steekpenningen heeft het vertrouwen geen goed gedaan en datzelfde geldt voor de opkomst van Berlusconi. De Europese economie vertoont nog altijd een lichte krimp en dat maakt de schuldenlast extra zwaar. Zorgelijk blijft de ontwikkeling in Frankrijk, waar president Hollande de versoepeling van de arbeidsmarkt tegenwerkt.

Nuancering

Ondanks deze wolkenpartij zijn er ook genoeg redenen te bedenken waarom de beurs goed zou kunnen blijven liggen en zelfs verder kan stijgen. De monetaire verruiming blijft voorlopig, de mondiale economie gaat wat beter en er zijn nog genoeg mensen die de aandelenrally gemist hebben en daar alsnog van willen meeprofiteren.