Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 12 feb 2013 11:21

Wat het shortregister ons vertelt

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds 1 november van het afgelopen jaar biedt de AFM beleggers inzicht in shortposities die beleggers op Nederlandse aandelen hebben ingenomen. Kijkend naar het lijstje vallen daar wel één of meer grote gemene delers uit te halen.

Wie er heilig van overtuigd is dat een bepaald aandeel in koers zal dalen, kan deze visie proberen in klinkende munt om te zetten door ‘short te gaan’ op dit fonds. Was het innemen van shortposities tot voor kort uitsluitend bestemd voor de professionele handel, tegenwoordig kan ook de man uit het café speculeren over naderend onheil.

De techniek

Wie short gaat leent in feite een aandeel en verkoopt het tegen de dan geldende beurswaarde. Gaat de koers daadwerkelijk omlaag dan kan het aandeel goedkoper worden teruggekocht en daarmee de leenpositie met winst weer worden gladgestreken.
In het geval van SNS kunnen shortsellers de aandelen theoretisch tegen nul euro terugkopen en de leenpositie gratis worden gesloten. De winst is de volledige investering.

Hoe kan het?

Er is natuurlijk recent heel veel te doen geweest omtrent de omvangrijke shortpositie op Imtech. De partijen die de positie hebben volgehouden tot de dag van vandaag zijn spekkoper. Wel rijst de vraag wat deze doemdenkers voor informatie hadden die de rest van de beleggingswereld blijkbaar over het hoofd heeft gezien.

Neem nou Mr Smallcap Willem Burgers, beheerder van het Add Value Fund. Burgers gelooft enorm in de kracht van Imtech en heeft daar ook flink op ingezet. Met ruim 15% van het belegd vermogen was Imtech per 1 februari de grootste belegging van Burgers. Die positie werd op één dag gehalveerd. Burgers kent Imtech natuurlijk bijzonder goed en zal menig gesprek met topman René van der Bruggen gevoerd hebben. En toch had hij veel beter met die omvangrijke positie, circa 0,4% van het aandelenkapitaal van Imtech, short kunnen zitten. Blijkbaar hebben de shortsellers, vooral Amerikaanse hedgefondsen het plaatje beter op orde.

Na de nationalisatie van SNS Reaal, waar maar liefst 8,3% van het uitstaande kapitaal werd ingezet voor speculatie op een koersdaling, voert Imtech met een shortpositie van 7,33% van het geplaatste kapitaal de lijst aan van fondsen waar grote shortposities op zijn ingenomen. Ja, zelfs na die koershalvering. Burgers heeft aangegeven te blijven zitten.

De ‘shortlijst’

Als we de shortlijst even nalopen dan zien we TomTom met een shortpositie van 6,57% van het geplaatste kapitaal op de tweede plaats, gevolgd door Aperam (3,2%), AMG, (2,2%), Core Laboratories (1,98), SBM offshore (1,93%), PostNL (1,39%), Fugro (1,36%), Accell Group (0,99%) en Eurocommercial Properties (0,95%).

Al deze bedrijven zijn te rangschikken in de categorieën zwakke balans en/of zwakke markt. Een derde categorie lijkt ook aanwezig, namelijk bedrijven waar het mogelijk rommelt in de top over de te voeren strategie.

TomTom heeft nogal wat goodwill op de balans staan en opereert in een zwakke automotive markt. Aperam staat er financieel niet slecht voor, maar maakt grote verliezen en schrapt niet voor niets het dividend voor de komende twee jaar.

AMG zit ook in het rood en heeft nogal wat schuld. Core Labratories is hoog gewaardeerd, terwijl door een overschot aan Amerikaans aardgas de investeringen het wat laten afweten.

SBM Offshore en PostNL zijn fondsen die al grote klappen hebben gehad. SBM Offshore lijkt met Hal de balansproblemen te hebben opgelost, al is nog niet duidelijk voor welk bedrag het met Talisman, opdrachtgever van het pijnproject Yme, moet schikken. PostNL is door het afketsen van de TNT Express-UPS-deal in grote financiële problemen gekomen. Bij Fugro rommelt het duidelijk intern. Accell heeft wel een sterke positie, maar de vraag naar fietsen is toch wel tanende. Eurocommercial Properties ten slotte is het enige vastgoedfonds dat hoger wordt gewaardeerd dan de boekwaarde. De laatste cijfers toonden de eerste haarscheurtjes.

Wie niet tegendraads vol in dit soort fondsen wil blijven zitten, net als Burgers, moet zich bedenken dat anderen wellicht meer weten.

 

Wie er heilig van overtuigd is dat een bepaald aandeel in koers zal dalen, kan deze visie proberen in klinkende munt om te zetten door ‘short te gaan’ op dit fonds. Was het innemen van shortposities tot voor kort uitsluitend bestemd voor de professionele handel, tegenwoordig kan ook de man uit het café speculeren over naderend onheil.

De techniek

Wie short gaat leent in feite een aandeel en verkoopt het tegen de dan geldende beurswaarde. Gaat de koers daadwerkelijk omlaag dan kan het aandeel goedkoper worden teruggekocht en daarmee de leenpositie met winst weer worden gladgestreken.
In het geval van SNS kunnen shortsellers de aandelen theoretisch tegen nul euro terugkopen en de leenpositie gratis worden gesloten. De winst is de volledige investering.

Hoe kan het?

Er is natuurlijk recent heel veel te doen geweest omtrent de omvangrijke shortpositie op Imtech. De partijen die de positie hebben volgehouden tot de dag van vandaag zijn spekkoper. Wel rijst de vraag wat deze doemdenkers voor informatie hadden die de rest van de beleggingswereld blijkbaar over het hoofd heeft gezien.

Neem nou Mr Smallcap Willem Burgers, beheerder van het Add Value Fund. Burgers gelooft enorm in de kracht van Imtech en heeft daar ook flink op ingezet. Met ruim 15% van het belegd vermogen was Imtech per 1 februari de grootste belegging van Burgers. Die positie werd op één dag gehalveerd. Burgers kent Imtech natuurlijk bijzonder goed en zal menig gesprek met topman René van der Bruggen gevoerd hebben. En toch had hij veel beter met die omvangrijke positie, circa 0,4% van het aandelenkapitaal van Imtech, short kunnen zitten. Blijkbaar hebben de shortsellers, vooral Amerikaanse hedgefondsen het plaatje beter op orde.

Na de nationalisatie van SNS Reaal, waar maar liefst 8,3% van het uitstaande kapitaal werd ingezet voor speculatie op een koersdaling, voert Imtech met een shortpositie van 7,33% van het geplaatste kapitaal de lijst aan van fondsen waar grote shortposities op zijn ingenomen. Ja, zelfs na die koershalvering. Burgers heeft aangegeven te blijven zitten.

De ‘shortlijst’

Als we de shortlijst even nalopen dan zien we TomTom met een shortpositie van 6,57% van het geplaatste kapitaal op de tweede plaats, gevolgd door Aperam (3,2%), AMG, (2,2%), Core Laboratories (1,98), SBM offshore (1,93%), PostNL (1,39%), Fugro (1,36%), Accell Group (0,99%) en Eurocommercial Properties (0,95%).

Al deze bedrijven zijn te rangschikken in de categorieën zwakke balans en/of zwakke markt. Een derde categorie lijkt ook aanwezig, namelijk bedrijven waar het mogelijk rommelt in de top over de te voeren strategie.

TomTom heeft nogal wat goodwill op de balans staan en opereert in een zwakke automotive markt. Aperam staat er financieel niet slecht voor, maar maakt grote verliezen en schrapt niet voor niets het dividend voor de komende twee jaar.

AMG zit ook in het rood en heeft nogal wat schuld. Core Labratories is hoog gewaardeerd, terwijl door een overschot aan Amerikaans aardgas de investeringen het wat laten afweten.

SBM Offshore en PostNL zijn fondsen die al grote klappen hebben gehad. SBM Offshore lijkt met Hal de balansproblemen te hebben opgelost, al is nog niet duidelijk voor welk bedrag het met Talisman, opdrachtgever van het pijnproject Yme, moet schikken. PostNL is door het afketsen van de TNT Express-UPS-deal in grote financiële problemen gekomen. Bij Fugro rommelt het duidelijk intern. Accell heeft wel een sterke positie, maar de vraag naar fietsen is toch wel tanende. Eurocommercial Properties ten slotte is het enige vastgoedfonds dat hoger wordt gewaardeerd dan de boekwaarde. De laatste cijfers toonden de eerste haarscheurtjes.

Wie niet tegendraads vol in dit soort fondsen wil blijven zitten, net als Burgers, moet zich bedenken dat anderen wellicht meer weten.