Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 11 feb 2013 12:24

Renterisico grondstoffen is beperkt

0 0 Leestijd ongeveer

Een oplopende rente is niet per se een gevaar voor grondstofprijzen volgens Saxo-expert Ole Hansen. Hij ziet nu de beste kansen voor edelmetalen.

De grondstofmarkten waren tien jaar geleden bijna het exclusieve werkterrein van speculanten en handelshuizen, maar tegenwoordig krijgen ze steeds vaker een vaste plaats in de beleggingsportefeuille. Bij grote banken worden ze zelfs naast vastgoed en hedge-fondsen al gezien als het belangrijkste segment in de categorie alternatieve beleggingen.

Vaste uitkering

Een belangrijk verschil met meer traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties is dat grondstoffen geen directe uitkering kennen, zoals dividend of rente. Voor het behalen van rendement zijn beleggers helemaal afhankelijk van prijsbewegingen. In het huidige klimaat met zeer lage rentes is dat nauwelijks een nadeel. Dat kan echter veranderen als de rente weer gaat oplopen. In dat geval kan het aanlokkelijk zijn om over te stappen naar een belegging met een vast rendementscomponent.

Rentestijging

Volgens Ole Hansen, Hoofd Commodity Strategy bij Saxo Bank, moet dat risico vooral niet overschat worden: ‘De prijsreactie op grondstofmarkten hangt helemaal af van waarom de rente dan oploopt. Als dat gebeurt dankzij een groeiversnelling ligt een prijsdaling niet voor de hand, aangezien een hogere economische activiteit gepaard gaat met een hogere grondstofproductie. In zo’n scenario zullen met name de prijzen van metalen eerder stijgen dan dalen.’

Inflatie

Het beeld veranderd wanneer de rente stijgt als reactie op een oplopende inflatie: ‘Dat is een ander verhaal’, zegt Hansen: ‘De vraag naar grondstoffen hoeft dan niet per se toe te nemen. Maar het is wel gebruikelijk dat mensen in periodes van oplopende inflatie op zoek gaan naar beleggingen die hun waarde behouden en dan kom je al heel snel uit bij goud en andere edelmetalen.’

Edelmetalen

Momenteel ziet Hansen met name goede vooruitzichten voor edelmetalen zoals platina en palladium: ‘Autofabrikanten hebben deze grondstoffen nodig voor het maken van katalysators. Met name in landen zoals China en India groeit deze vraag nog snel, terwijl het aanbod beperkt is door mijnstakingen in Zuid-Afrika en het uitgeput raken van de reserves in Rusland.’

 

De grondstofmarkten waren tien jaar geleden bijna het exclusieve werkterrein van speculanten en handelshuizen, maar tegenwoordig krijgen ze steeds vaker een vaste plaats in de beleggingsportefeuille. Bij grote banken worden ze zelfs naast vastgoed en hedge-fondsen al gezien als het belangrijkste segment in de categorie alternatieve beleggingen.

Vaste uitkering

Een belangrijk verschil met meer traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties is dat grondstoffen geen directe uitkering kennen, zoals dividend of rente. Voor het behalen van rendement zijn beleggers helemaal afhankelijk van prijsbewegingen. In het huidige klimaat met zeer lage rentes is dat nauwelijks een nadeel. Dat kan echter veranderen als de rente weer gaat oplopen. In dat geval kan het aanlokkelijk zijn om over te stappen naar een belegging met een vast rendementscomponent.

Rentestijging

Volgens Ole Hansen, Hoofd Commodity Strategy bij Saxo Bank, moet dat risico vooral niet overschat worden: ‘De prijsreactie op grondstofmarkten hangt helemaal af van waarom de rente dan oploopt. Als dat gebeurt dankzij een groeiversnelling ligt een prijsdaling niet voor de hand, aangezien een hogere economische activiteit gepaard gaat met een hogere grondstofproductie. In zo’n scenario zullen met name de prijzen van metalen eerder stijgen dan dalen.’

Inflatie

Het beeld veranderd wanneer de rente stijgt als reactie op een oplopende inflatie: ‘Dat is een ander verhaal’, zegt Hansen: ‘De vraag naar grondstoffen hoeft dan niet per se toe te nemen. Maar het is wel gebruikelijk dat mensen in periodes van oplopende inflatie op zoek gaan naar beleggingen die hun waarde behouden en dan kom je al heel snel uit bij goud en andere edelmetalen.’

Edelmetalen

Momenteel ziet Hansen met name goede vooruitzichten voor edelmetalen zoals platina en palladium: ‘Autofabrikanten hebben deze grondstoffen nodig voor het maken van katalysators. Met name in landen zoals China en India groeit deze vraag nog snel, terwijl het aanbod beperkt is door mijnstakingen in Zuid-Afrika en het uitgeput raken van de reserves in Rusland.’