Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 11 feb 2013 13:50

Dividendportefeuille naar record, nieuwe positie

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille blijft het goed doen met een nieuwe recordstand bij de slotkoersen van vrijdag. Inmiddels is de eerste wijziging van 2013 doorgevoerd.

Nog altijd is er sprake van een 100% score met geen enkel aandeel dat op verlies staat in de dividendportefeuille. Dat geldt voor zowel de huidige aandelen in portefeuille als voor de posities die (in etappes) verwijderd werden.

Bij de slotstanden van afgelopen vrijdag bedraagt het totaalrendement 38,2% en staat er in 2013 alweer een fraaie plus van 5% op het bord, waarmee de dividendportefeuille goed op dreef is om voor het derde opeenvolgende jaar met winst af te sluiten.

Wie de grafiek onderaan dit artikel bekijkt ziet dat het verschil met de AEX (exclusief dividend) de laatste week fors opgelopen is. Het zijn met name de Amerikaanse aandelen in portefeuille die het in 2013 uitstekend doen.

Geen enkel van de 21 aandelen staat op verlies, tegen 3 verliezers op 12 Europese aandelen (Sanofi trekt vandaag met +4% wel weer positief overigens....).

EERSTE WIJZIGING 2013: MEER TRANSACTIES OP KOMST
Na een groot aantal nieuwkomers in portefeuille in 2012, deed ik afgelopen vrijdag de eerste transactie van 2013. Afscheid werd genomen van het relatief nieuwe AbbVie, dat op 1 januari als spinoff van Abbott in portefeuille kwam. Destijds schreef ik al dat ik het aandeel voorlopig nog even vast wilde houden, maar dat het risicoprofiel met een grote afhankelijkheid van slechts één product een nadeel was.

Vrijdag heb ik de knoop doorgehakt en AbbVie met een totaalrendement van 7,3% verkocht op een koers van $36,25. De opbrengst van $4278 (2,3% van de totale dividendporteuille) werd herbelegd in sectorgenoot Merck op een koers van $41,07 (zie Twitter).

Merck heeft een beter risicoprofiel en biedt de komende jaren veel meer zekerheid als het gaat om aanvullende dividendverhogingen. Bovendien heeft Merck met 4,2% een dividendrendement dat niet veel verschilt van dat van AbbVie.

Het aandeel Merck is dat jaar een achterblijver, en daarmee uitermate geschikt als nieuwe positie voor de dividendportefeuille. Later zal ik het aandeel dieper analyseren.

Naast deze transactie wil ik de komende weken een stuk winst nemen op minstens vier aandelen. De kans is groot dat ik dat bedrag dan als cash zal parkeren, iets wat nog niet eerder is gebeurd voor de dividendportefeuille. Zodra zich een nieuwe mooie koopkans voordoet, en die zijn er vrijwel wekelijks, heb ik minstens 4% cash beschikbaar om er gelijk bovenop te springen, zonder me eerst bezig te moeten houden met verkoopkandidaten om cash vrij te maken.

Om welke aandelen het gaat en voor welke bedragen wordt uiteraard weer eerst via mijn Twitter-account aangekondigd. 

DIVIDEND STROOMT BINNEN
Wie mijn video van vorige week heeft bekeken of het tijdschrift goed heeft gelezen weet dat we tegenwoordig een dividendagenda op de website hebben.

Hier vermeld ik behalve de Nederlandse aandelen die ex-dividend gaan ook alle ex-dividend data per kwartaal voor de dividendportefeuille.

In 2013 werd er inmiddels al 8 keer dividend ontvangen en de komende maanden gaat een groot deel van de dividendportefeuille ex-dividend. Vooral aanstaande woensdag zal een belangrijke dag worden met liefst 6 posities die ex-div gaan.

De dividendteller voor 2013 staat nu op €191, wat nog exclusief het dividend van AbbVie is. In totaal werd er nu €5694 aan dividend ontvangen. Volgens mijn berekeningen staat het geschatte dividendinkomen van de portefeuille nu op €4790, wat een groei van 2,7% ten opzichte van het bedrag dat in 2012 werd ontvangen. Naarmate het jaar vordert zal dit bedrag steeds verder oplopen.

Het huidige dividendrendement van de dividendportefeuille is nu 3,5%. Wie vanaf het begin meedoet ontvangt nu jaarlijks 4,8% op zijn investering.

@mennovanhoven

Nog altijd is er sprake van een 100% score met geen enkel aandeel dat op verlies staat in de dividendportefeuille. Dat geldt voor zowel de huidige aandelen in portefeuille als voor de posities die (in etappes) verwijderd werden.

Bij de slotstanden van afgelopen vrijdag bedraagt het totaalrendement 38,2% en staat er in 2013 alweer een fraaie plus van 5% op het bord, waarmee de dividendportefeuille goed op dreef is om voor het derde opeenvolgende jaar met winst af te sluiten.

Wie de grafiek onderaan dit artikel bekijkt ziet dat het verschil met de AEX (exclusief dividend) de laatste week fors opgelopen is. Het zijn met name de Amerikaanse aandelen in portefeuille die het in 2013 uitstekend doen.

Geen enkel van de 21 aandelen staat op verlies, tegen 3 verliezers op 12 Europese aandelen (Sanofi trekt vandaag met +4% wel weer positief overigens….).

EERSTE WIJZIGING 2013: MEER TRANSACTIES OP KOMST
Na een groot aantal nieuwkomers in portefeuille in 2012, deed ik afgelopen vrijdag de eerste transactie van 2013. Afscheid werd genomen van het relatief nieuwe AbbVie, dat op 1 januari als spinoff van Abbott in portefeuille kwam. Destijds schreef ik al dat ik het aandeel voorlopig nog even vast wilde houden, maar dat het risicoprofiel met een grote afhankelijkheid van slechts één product een nadeel was.

Vrijdag heb ik de knoop doorgehakt en AbbVie met een totaalrendement van 7,3% verkocht op een koers van $36,25. De opbrengst van $4278 (2,3% van de totale dividendporteuille) werd herbelegd in sectorgenoot Merck op een koers van $41,07 (zie Twitter).

Merck heeft een beter risicoprofiel en biedt de komende jaren veel meer zekerheid als het gaat om aanvullende dividendverhogingen. Bovendien heeft Merck met 4,2% een dividendrendement dat niet veel verschilt van dat van AbbVie.

Het aandeel Merck is dat jaar een achterblijver, en daarmee uitermate geschikt als nieuwe positie voor de dividendportefeuille. Later zal ik het aandeel dieper analyseren.

Naast deze transactie wil ik de komende weken een stuk winst nemen op minstens vier aandelen. De kans is groot dat ik dat bedrag dan als cash zal parkeren, iets wat nog niet eerder is gebeurd voor de dividendportefeuille. Zodra zich een nieuwe mooie koopkans voordoet, en die zijn er vrijwel wekelijks, heb ik minstens 4% cash beschikbaar om er gelijk bovenop te springen, zonder me eerst bezig te moeten houden met verkoopkandidaten om cash vrij te maken.

Om welke aandelen het gaat en voor welke bedragen wordt uiteraard weer eerst via mijn Twitter-account aangekondigd. 

DIVIDEND STROOMT BINNEN
Wie mijn video van vorige week heeft bekeken of het tijdschrift goed heeft gelezen weet dat we tegenwoordig een dividendagenda op de website hebben.

Hier vermeld ik behalve de Nederlandse aandelen die ex-dividend gaan ook alle ex-dividend data per kwartaal voor de dividendportefeuille.

In 2013 werd er inmiddels al 8 keer dividend ontvangen en de komende maanden gaat een groot deel van de dividendportefeuille ex-dividend. Vooral aanstaande woensdag zal een belangrijke dag worden met liefst 6 posities die ex-div gaan.

De dividendteller voor 2013 staat nu op €191, wat nog exclusief het dividend van AbbVie is. In totaal werd er nu €5694 aan dividend ontvangen. Volgens mijn berekeningen staat het geschatte dividendinkomen van de portefeuille nu op €4790, wat een groei van 2,7% ten opzichte van het bedrag dat in 2012 werd ontvangen. Naarmate het jaar vordert zal dit bedrag steeds verder oplopen.

Het huidige dividendrendement van de dividendportefeuille is nu 3,5%. Wie vanaf het begin meedoet ontvangt nu jaarlijks 4,8% op zijn investering.

@mennovanhoven

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.