Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 6 feb 2013 08:46

Vijf topaandelen uit Zwitserland

0 0 Leestijd ongeveer

Het Alpenland is een van de weinig overgebleven veilige havens, zo ook maandag. De spelbreker van dienst was de politieke onzekerheid in Zuid-Europa. In Madrid en Milaan gingen de beurzen vier procent lager. Amsterdam verloor 1,6 procent. Zürich beperkte de schade tot 0,6 procent.

Door de financiële crisis en de problemen in de eurozone vinden steeds meer beleggers de weg naar Zwitserland. Het Alpenland is niet alleen een toevluchtsoord voor obligatiebeleggers, ook voor aandelen kun je er terecht. Tot groot verdriet van de Schweizerische NationalBank, SNB, dat zich genoodzaakt zag de waardestijging van de Zwitserse frank te stoppen. De enorme overwaardering vormde een acute bedreiging voor de economie.

Al heeft Zwitserland een stabiele economie, die kapitaalinstroom hing als een molensteen om de nek van de economie. Vanwege de neutraliteitspolitiek en het strenge bankgeheim is het bank- en verzekeringswezen een belangrijke pijler onder de Zwitserse economie, doch het land is ook de thuishaven van exportreuzen, farmaceuten en mijnbouwbedrijven. Bovendien is Zwitserland nog een van de weinige landen met een triple-A-status. Kortom, een oord om te investeren in financieel woelige tijden, ook in aandelen.

De Swiss Market Index, meestal afgekort tot SMI, biedt onderdak aan de twintig grootste en meest liquide aandelen in Zürich. Het harkte dit jaar al ongeveer negen procent winst bijeen tegenover amper twee procent voor de AEX. Vorig jaar boekte de SMI vijftien procent winst terwijl de Amsterdamse hoofdindex strandde op een verdienstelijke tien procent. Analisten gaan ervan uit dat de Zwitserse hoofdindex over twaalf maanden acht procent hoger zal noteren. Dit is drie procentpunt meer dan de AEX waarvan verwacht wordt dat het vijf procent winst zal boeken. Met een goed uitgekiende aandelenportefeuille valt er nog meer winst te rapen. Wanneer de bedrijven het goed doen, profiteer je als aandeelhouder niet alleen van het dividend, maar ook van de stijgende beurskoersen.

Bovenstaande lijst somt de vijf Zwitserse hoofdaandelen op met een aantrekkelijk dividend, dito waardering en winstmarge én waarvan analisten verwachten dat de winst zal blijven stijgen. Het zijn sterke defensieve fondsen met een hoge kredietwaardigheid. In financieel woelige tijden de ideale combinatie voor beleggers die op zoek zijn naar een veilig rendement, voor zover dat dit in het huidige beursklimaat nog bestaat.

@ IvanSnurer

Door de financiële crisis en de problemen in de eurozone vinden steeds meer beleggers de weg naar Zwitserland. Het Alpenland is niet alleen een toevluchtsoord voor obligatiebeleggers, ook voor aandelen kun je er terecht. Tot groot verdriet van de Schweizerische NationalBank, SNB, dat zich genoodzaakt zag de waardestijging van de Zwitserse frank te stoppen. De enorme overwaardering vormde een acute bedreiging voor de economie.

Al heeft Zwitserland een stabiele economie, die kapitaalinstroom hing als een molensteen om de nek van de economie. Vanwege de neutraliteitspolitiek en het strenge bankgeheim is het bank- en verzekeringswezen een belangrijke pijler onder de Zwitserse economie, doch het land is ook de thuishaven van exportreuzen, farmaceuten en mijnbouwbedrijven. Bovendien is Zwitserland nog een van de weinige landen met een triple-A-status. Kortom, een oord om te investeren in financieel woelige tijden, ook in aandelen.

De Swiss Market Index, meestal afgekort tot SMI, biedt onderdak aan de twintig grootste en meest liquide aandelen in Zürich. Het harkte dit jaar al ongeveer negen procent winst bijeen tegenover amper twee procent voor de AEX. Vorig jaar boekte de SMI vijftien procent winst terwijl de Amsterdamse hoofdindex strandde op een verdienstelijke tien procent. Analisten gaan ervan uit dat de Zwitserse hoofdindex over twaalf maanden acht procent hoger zal noteren. Dit is drie procentpunt meer dan de AEX waarvan verwacht wordt dat het vijf procent winst zal boeken. Met een goed uitgekiende aandelenportefeuille valt er nog meer winst te rapen. Wanneer de bedrijven het goed doen, profiteer je als aandeelhouder niet alleen van het dividend, maar ook van de stijgende beurskoersen.

Bovenstaande lijst somt de vijf Zwitserse hoofdaandelen op met een aantrekkelijk dividend, dito waardering en winstmarge én waarvan analisten verwachten dat de winst zal blijven stijgen. Het zijn sterke defensieve fondsen met een hoge kredietwaardigheid. In financieel woelige tijden de ideale combinatie voor beleggers die op zoek zijn naar een veilig rendement, voor zover dat dit in het huidige beursklimaat nog bestaat.

@ IvanSnurer