Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 5 feb 2013 10:46

Verlies aan vertrouwen

0 0 Leestijd ongeveer

De afgelopen beursdagen zijn voor een groot aantal beleggers dramatisch verlopen. Wie SNS of Imtech in portefeuille had zal zijn vertrouwen in aandelen wel behoorlijk kwijt zijn.

Ook door het corruptieschandaal rondom de Spaanse premier Rajoy heeft het sentiment onder beleggers even een terugslag te verwerken.

De macro-data ontwikkelen zich nog altijd gunstig, maar met Amerikaanse indices op de hoogste stand in vijf jaar en wederom onrust in Europa is er voldoende aanleiding voor het veiligstellen van winsten. Of is er meer aan de hand dan alleen een rondje winstnemingen en is het positieve sentiment definitief van de baan?

Brede impact

Het zijn me de beursdagen namelijk wel. Nationalisatie van SNS Reaal waarbij de aandeelhouders volledig onteigend worden en de koershalvering van Imtech op één dag. Vreselijk voor de direct betrokkenen, maar dit soort zaken knaagt aan het vertrouwen van iedere belegger. Wat SNS precies voor de waardering van banken gaat betekenen moet worden afgewacht. De zaak Rajoy heeft in ieder geval wel een brede impact, waardoor wereldwijd  beleggers even een stap terug doen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Plotseling is het weer weg.

Rajoy weer in hoofdrol

De Spaanse premier ligt onder vuur vanwege een gerucht dat hij zwart geld zou hebben aangenomen. Niet echt lekker voor een man die er voor moet zorgen dat de financiële wereld weer meer vertrouwen krijgt in Spanje. De Spaanse rente ging net zo lekker omlaag, maar door dit nieuws kwam er bij de tienjaarsrente zo maar weer 23 basispunten bij tot 5,44%.

De keiharde ontkenningen van Rajoy konden het verlies aan vertrouwen niet voorkomen. Rajoy heeft ook altijd ontkend dat Spanje steun nodig heeft. Goed, zover is het inderdaad nog niet gekomen, maar daarvoor heeft hij wel de hulp van de ECB voor nodig gehad. De Spaanse premier is duidelijk niet een man die zich kwetsbaar durft op te stellen. De markt kijkt daar doorheen.

Ook Italië

Het vertrouwen van beleggers wordt ook op de proef gesteld door de inhaalrace van Silvio Berlusconi. De oud-premier heeft geen goed imago en er zelfs een celstraf op zitten. Ook de Italiaanse lange rente ging omhoog, met 14 basispunten tot 4,47%.

Imtech

En dan nog even Imtech, die minimaal €100 mln moet afboeken op een Pools project. Beleggers duwden het aandeel bijna 50% in de min. Duidelijk een signaal dat de markt het vertrouwen in het eens zo geliefde groeiaandeel volledig kwijt is.

Imtech geeft blijk zijn dochterbedrijven niet onder controle te hebben en dan komt die overnamemachine van de afgelopen jaren ineens wel in een heel ander daglicht te staan. We hebben dat bij meerdere bedrijven gezien, onder meer ook bij Imtech’s branchegenoot Batenburg.

Riskant

Veel overnames doen is leuk en kan zeker synergievoordelen opleveren. Het heeft echter ook een schaduwzijde, namelijk controleverlies.
Voor beleggers weer dagen waarin duidelijk is dat veel informatie aan hun aandacht ontsnapt. Daarmee blijkt dat het investeren in beursgenoteerde bedrijven riskanter is dan menigeen denkt en mensen op de hoogste minsterposten niet altijd doen wat je van hen verwacht.  Het is zaak kritisch te blijven en beleggingen en spaargeld goed te spreiden.
 

Ook door het corruptieschandaal rondom de Spaanse premier Rajoy heeft het sentiment onder beleggers even een terugslag te verwerken.

De macro-data ontwikkelen zich nog altijd gunstig, maar met Amerikaanse indices op de hoogste stand in vijf jaar en wederom onrust in Europa is er voldoende aanleiding voor het veiligstellen van winsten. Of is er meer aan de hand dan alleen een rondje winstnemingen en is het positieve sentiment definitief van de baan?

Brede impact

Het zijn me de beursdagen namelijk wel. Nationalisatie van SNS Reaal waarbij de aandeelhouders volledig onteigend worden en de koershalvering van Imtech op één dag. Vreselijk voor de direct betrokkenen, maar dit soort zaken knaagt aan het vertrouwen van iedere belegger. Wat SNS precies voor de waardering van banken gaat betekenen moet worden afgewacht. De zaak Rajoy heeft in ieder geval wel een brede impact, waardoor wereldwijd  beleggers even een stap terug doen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Plotseling is het weer weg.

Rajoy weer in hoofdrol

De Spaanse premier ligt onder vuur vanwege een gerucht dat hij zwart geld zou hebben aangenomen. Niet echt lekker voor een man die er voor moet zorgen dat de financiële wereld weer meer vertrouwen krijgt in Spanje. De Spaanse rente ging net zo lekker omlaag, maar door dit nieuws kwam er bij de tienjaarsrente zo maar weer 23 basispunten bij tot 5,44%.

De keiharde ontkenningen van Rajoy konden het verlies aan vertrouwen niet voorkomen. Rajoy heeft ook altijd ontkend dat Spanje steun nodig heeft. Goed, zover is het inderdaad nog niet gekomen, maar daarvoor heeft hij wel de hulp van de ECB voor nodig gehad. De Spaanse premier is duidelijk niet een man die zich kwetsbaar durft op te stellen. De markt kijkt daar doorheen.

Ook Italië

Het vertrouwen van beleggers wordt ook op de proef gesteld door de inhaalrace van Silvio Berlusconi. De oud-premier heeft geen goed imago en er zelfs een celstraf op zitten. Ook de Italiaanse lange rente ging omhoog, met 14 basispunten tot 4,47%.

Imtech

En dan nog even Imtech, die minimaal €100 mln moet afboeken op een Pools project. Beleggers duwden het aandeel bijna 50% in de min. Duidelijk een signaal dat de markt het vertrouwen in het eens zo geliefde groeiaandeel volledig kwijt is.

Imtech geeft blijk zijn dochterbedrijven niet onder controle te hebben en dan komt die overnamemachine van de afgelopen jaren ineens wel in een heel ander daglicht te staan. We hebben dat bij meerdere bedrijven gezien, onder meer ook bij Imtech’s branchegenoot Batenburg.

Riskant

Veel overnames doen is leuk en kan zeker synergievoordelen opleveren. Het heeft echter ook een schaduwzijde, namelijk controleverlies.
Voor beleggers weer dagen waarin duidelijk is dat veel informatie aan hun aandacht ontsnapt. Daarmee blijkt dat het investeren in beursgenoteerde bedrijven riskanter is dan menigeen denkt en mensen op de hoogste minsterposten niet altijd doen wat je van hen verwacht.  Het is zaak kritisch te blijven en beleggingen en spaargeld goed te spreiden.