Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 1 feb 2013 09:08

Het beursjaar begint op 1 februari

0 0 Leestijd ongeveer

Met 7,2 procent erbij, kent de Nikkei 225 de sterkste start sinds 1998. Ook de AEX en de S&P 500 zijn het jaar goed begonnen. Het rendement in januari zet de toon voor de rest van het jaar. Een sterk begin, eindigt vaak wel in de min.

Yale Hirsh, de uitgever van de Stock Trader’s Almanac, ontdekte in 1972 dat de afloop in de maand januari het resultaat voor het jaar als geheel behoorlijk goed voorspeld. Hierop ontstond de spreuk: So goes January, so goes the year, ofwel: zo gaat januari, zo gaat het jaar.

De beurswijsheid, ook gekend als de januaribarometer, heeft het sinds de jaren vijftig het in drie kwart van de gevallen bij het rechte eind.

Indien we enkel naar de jaren met een goede start kijken, dan zijn de statistieken nog indrukwekkender. Het rendement in de maand januari zette dan in 90 procent van de gevallen de toon voor de rest van het jaar. In de jaren dat de S&P 500 een zwakke start kent, eindigt het beursjaar in 54 procent van de gevallen in mineur.

De januaribarometer voorspelt voor 2013 dat aandelen op Wall Street een goed jaar zullen beleven. De S&P 500 sloot immers de maand januari af met duidelijke winst af, te weten vijf procent. Ook de AEX kende dit jaar een goede start. De Amsterdamse hoofdindex boekte vorige maand 3,4 procent winst. De januaribarometer laat dus uitschijnen dat 2013 ook Nederlandse aandelen een mooi beursjaar tegemoet gaan.

Ook voor de Nikkei 225 voorspelt de januaribarometer een goed jaar. Met 7,2 procent erbij, kent de Japanse beurs echter de sterkste start in vijftien jaar. In januari 1998 schoten de koersen met negen procent omhoog en werd uiteindelijk het beursjaar toch afgesloten met een verlies van -9,3 procent. Er zijn nog twee beursjaren waarin de Nikkei 225 sterk uit de startblokken schoot. In januari 1988 boekte de index 9,5 procent winst en zes jaar later zelfs 16,1 procent. Op de superstart van januari 1994 volgde een verlies van 2,5 procent. Enkel in 1998 kon de Nikkei 225 een vervolg van 27,7 procent breien aan zijn sterk begin. Gemiddeld genomen is weliswaar sprake van een plus, maar in de regel eindigt een sterk begin vaak toch in de min.

Voor beleggers die de januaribarometer volgen, begint het beursjaar dus eigenlijk op 1 februari. De statistieken wijzen alleszins op een goed beursjaar. Afgelopen maand is namelijk afgesloten met winst en de januaribarometer is in drie kwart van de gevallen accuraat. Sinds 1950 is het maar zeven keer voorgekomen dat hij echt niet werkte. Dat wil zeggen verlies bij winst of omgekeerd en waarbij het resultaat meer dan tien procentpunt in de verkeerde richting van de voorspelling afweek.

Of dit jaar de koersontwikkeling in januari een goede voorspeller is voor het hele jaar, hangt nauw samen met de inspanningen die de monetaire autoriteiten en overheden leveren om de economie op het been te houden. Als zij hun inspanningen juist doseren, dan zal de januaribarometer in 2013 zijn reputatie waar kunnen maken.

@ IvanSnurer

Yale Hirsh, de uitgever van de Stock Trader’s Almanac, ontdekte in 1972 dat de afloop in de maand januari het resultaat voor het jaar als geheel behoorlijk goed voorspeld. Hierop ontstond de spreuk: So goes January, so goes the year, ofwel: zo gaat januari, zo gaat het jaar.

De beurswijsheid, ook gekend als de januaribarometer, heeft het sinds de jaren vijftig het in drie kwart van de gevallen bij het rechte eind.

Indien we enkel naar de jaren met een goede start kijken, dan zijn de statistieken nog indrukwekkender. Het rendement in de maand januari zette dan in 90 procent van de gevallen de toon voor de rest van het jaar. In de jaren dat de S&P 500 een zwakke start kent, eindigt het beursjaar in 54 procent van de gevallen in mineur.

De januaribarometer voorspelt voor 2013 dat aandelen op Wall Street een goed jaar zullen beleven. De S&P 500 sloot immers de maand januari af met duidelijke winst af, te weten vijf procent. Ook de AEX kende dit jaar een goede start. De Amsterdamse hoofdindex boekte vorige maand 3,4 procent winst. De januaribarometer laat dus uitschijnen dat 2013 ook Nederlandse aandelen een mooi beursjaar tegemoet gaan.

Ook voor de Nikkei 225 voorspelt de januaribarometer een goed jaar. Met 7,2 procent erbij, kent de Japanse beurs echter de sterkste start in vijftien jaar. In januari 1998 schoten de koersen met negen procent omhoog en werd uiteindelijk het beursjaar toch afgesloten met een verlies van -9,3 procent. Er zijn nog twee beursjaren waarin de Nikkei 225 sterk uit de startblokken schoot. In januari 1988 boekte de index 9,5 procent winst en zes jaar later zelfs 16,1 procent. Op de superstart van januari 1994 volgde een verlies van 2,5 procent. Enkel in 1998 kon de Nikkei 225 een vervolg van 27,7 procent breien aan zijn sterk begin. Gemiddeld genomen is weliswaar sprake van een plus, maar in de regel eindigt een sterk begin vaak toch in de min.

Voor beleggers die de januaribarometer volgen, begint het beursjaar dus eigenlijk op 1 februari. De statistieken wijzen alleszins op een goed beursjaar. Afgelopen maand is namelijk afgesloten met winst en de januaribarometer is in drie kwart van de gevallen accuraat. Sinds 1950 is het maar zeven keer voorgekomen dat hij echt niet werkte. Dat wil zeggen verlies bij winst of omgekeerd en waarbij het resultaat meer dan tien procentpunt in de verkeerde richting van de voorspelling afweek.

Of dit jaar de koersontwikkeling in januari een goede voorspeller is voor het hele jaar, hangt nauw samen met de inspanningen die de monetaire autoriteiten en overheden leveren om de economie op het been te houden. Als zij hun inspanningen juist doseren, dan zal de januaribarometer in 2013 zijn reputatie waar kunnen maken.

@ IvanSnurer