Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 1 feb 2013 17:18

Beleggen is geen mannenzaak

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen is een mannenwereld. Maar vrouwen halen volgens onderzoeken een hoger rendement.

De beleggingswereld is een mannenwereld. Een vrouw is vaak nog een zeldzaamheid op de beleggingsafdelingen van grote banken en bovendien vinden veel vrouwen zelf al dat ze minder verstand hebben van financiële producten. Uit onderzoek voor de AXA IM Kennisindex blijkt dat slechts één procent van de vrouwen tegenover negen procent van de mannen zichzelf als financieel expert ziet. Meer dan driekwart van de vrouwen ziet zichzelf als financiële leek, terwijl dat bij mannen de helft is.

De grotere aantrekkingskracht die beleggen op mannen heeft, betekent echter niet dat dit geslacht ook beter belegt. Mannen hebben meer zelfvertrouwen, terwijl vrouwen vaak langer de keuzes afwegen voor ze een beslissing nemen. Een gevolg hiervan is dat mannen meer handelen en dus hogere transactiekosten maken, zodat uit onderzoeken vaak blijkt dat vrouwen om die reden een hoger beleggingsrendement halen. Onderzoek van de Amerikanen Brad M. Barber en Terreance Odean wijst uit dat mannen maar liefst 45% vaker muteren. Ongehuwde mannen waren veruit het actiefst – zij handelden bijna 70% meer dan gemiddeld en dat leverde een rendement op dat op jaarbasis 1,44% achter bleef.

Het idee van mannen als beleggingsexperts is zelfs zo diep geworteld dat mensen liever toevertrouwen aan een mannelijke dan aan een vrouwelijke fondsmanager. In het onderzoek ‘Sex Matter: Gender and Prejudice in the Mutual Fund Industry’ (geslacht en vooroordelen in de fondsindustrie) trekken Alexandra Niessen-Ruenzi en Stefan Ruenzi de conclusie dat de instroom van fondsen met een mannelijke beheerder vijftien procent hoger ligt dan voor fondsen met een vrouw aan het hoofd. Beleggen is dus duidelijk een mannenwereld, maar op basis van de rendementen zou het een vrouwenzaak moeten zijn.

 

De beleggingswereld is een mannenwereld. Een vrouw is vaak nog een zeldzaamheid op de beleggingsafdelingen van grote banken en bovendien vinden veel vrouwen zelf al dat ze minder verstand hebben van financiële producten. Uit onderzoek voor de AXA IM Kennisindex blijkt dat slechts één procent van de vrouwen tegenover negen procent van de mannen zichzelf als financieel expert ziet. Meer dan driekwart van de vrouwen ziet zichzelf als financiële leek, terwijl dat bij mannen de helft is.

De grotere aantrekkingskracht die beleggen op mannen heeft, betekent echter niet dat dit geslacht ook beter belegt. Mannen hebben meer zelfvertrouwen, terwijl vrouwen vaak langer de keuzes afwegen voor ze een beslissing nemen. Een gevolg hiervan is dat mannen meer handelen en dus hogere transactiekosten maken, zodat uit onderzoeken vaak blijkt dat vrouwen om die reden een hoger beleggingsrendement halen. Onderzoek van de Amerikanen Brad M. Barber en Terreance Odean wijst uit dat mannen maar liefst 45% vaker muteren. Ongehuwde mannen waren veruit het actiefst – zij handelden bijna 70% meer dan gemiddeld en dat leverde een rendement op dat op jaarbasis 1,44% achter bleef.

Het idee van mannen als beleggingsexperts is zelfs zo diep geworteld dat mensen liever toevertrouwen aan een mannelijke dan aan een vrouwelijke fondsmanager. In het onderzoek ‘Sex Matter: Gender and Prejudice in the Mutual Fund Industry’ (geslacht en vooroordelen in de fondsindustrie) trekken Alexandra Niessen-Ruenzi en Stefan Ruenzi de conclusie dat de instroom van fondsen met een mannelijke beheerder vijftien procent hoger ligt dan voor fondsen met een vrouw aan het hoofd. Beleggen is dus duidelijk een mannenwereld, maar op basis van de rendementen zou het een vrouwenzaak moeten zijn.