Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Beleggers Belangen, 31 jan 2013 16:53

Risico’s achtergestelde leningen onderschat

0 0 Leestijd ongeveer

Het afgelopen jaar konden beleggers bijna geen verkeerde keuzes maken, de meeste vermogenscategorieën lieten immers een positief rendement zien.

De door Markit samengestelde iBoxx Euro Financials Subordinated Index gaf afgelopen jaar zelfs een totaalrendement van liefst 38% en presteerde daarmee beter dan de AEX-index of Europese highyieldleningen.

'Subordinated' staat voor achtergesteld, een term die betrekking heeft op de plaats van de obligatie in de kapitaalstructuur en de daaraan verbonden rechten van de houders van deze effecten.
 
De houders van zogeheten senior secured en unsecured (leningen met en zonder onderpand) staan hoog in de kapitaalstructuur, wordt uitgelegd in het omslagartikel van Beleggers Belangen van vrijdag 1 februari 2013.. Dat wil zeggen dat zij bij een faillissement van een bedrijf een betere positie hebben dan de aandeelhouders, die in dat scenario doorgaans alles verliezen. 
 
Tussen de senior obligaties en de aandelen bevinden zich de achtergestelde leningen. Deze vallen in drie subcategorieën uiteen: het dichtst bij aandelen staan de tier-1-leningen (T1), daarboven komen de 'uitstervende’ upper-tier-2-leningen (UT2) en daar weer boven, vlak onder de senior obligaties staan de lower-tier-2-leningen (LT2). Achtergestelde leningen maken – zij het niet onbeperkt – deel uit van het solvabiliteitsvermogen/kernkapitaal.
 
Het belang van de plaats in de kapitaalstructuur is geen academische discussie en wordt zeer relevant voor beleggers wanneer de onderneming in de problemen komt. SNS Reaal is een recent, ‘fraai’, voorbeeld van de soms genadeloze gevolgen van de kapitaalstructuur.
 
 

De door Markit samengestelde iBoxx Euro Financials Subordinated Index gaf afgelopen jaar zelfs een totaalrendement van liefst 38% en presteerde daarmee beter dan de AEX-index of Europese highyieldleningen.

'Subordinated' staat voor achtergesteld, een term die betrekking heeft op de plaats van de obligatie in de kapitaalstructuur en de daaraan verbonden rechten van de houders van deze effecten.
 
De houders van zogeheten senior secured en unsecured (leningen met en zonder onderpand) staan hoog in de kapitaalstructuur, wordt uitgelegd in het omslagartikel van Beleggers Belangen van vrijdag 1 februari 2013.. Dat wil zeggen dat zij bij een faillissement van een bedrijf een betere positie hebben dan de aandeelhouders, die in dat scenario doorgaans alles verliezen. 
 
Tussen de senior obligaties en de aandelen bevinden zich de achtergestelde leningen. Deze vallen in drie subcategorieën uiteen: het dichtst bij aandelen staan de tier-1-leningen (T1), daarboven komen de 'uitstervende’ upper-tier-2-leningen (UT2) en daar weer boven, vlak onder de senior obligaties staan de lower-tier-2-leningen (LT2). Achtergestelde leningen maken – zij het niet onbeperkt – deel uit van het solvabiliteitsvermogen/kernkapitaal.
 
Het belang van de plaats in de kapitaalstructuur is geen academische discussie en wordt zeer relevant voor beleggers wanneer de onderneming in de problemen komt. SNS Reaal is een recent, ‘fraai’, voorbeeld van de soms genadeloze gevolgen van de kapitaalstructuur.
 
 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.