Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 31 jan 2013 16:53

Risico’s achtergestelde leningen onderschat

0 0 Leestijd ongeveer

Het afgelopen jaar konden beleggers bijna geen verkeerde keuzes maken, de meeste vermogenscategorieën lieten immers een positief rendement zien.

De door Markit samengestelde iBoxx Euro Financials Subordinated Index gaf afgelopen jaar zelfs een totaalrendement van liefst 38% en presteerde daarmee beter dan de AEX-index of Europese highyieldleningen.

'Subordinated' staat voor achtergesteld, een term die betrekking heeft op de plaats van de obligatie in de kapitaalstructuur en de daaraan verbonden rechten van de houders van deze effecten.
 
De houders van zogeheten senior secured en unsecured (leningen met en zonder onderpand) staan hoog in de kapitaalstructuur, wordt uitgelegd in het omslagartikel van Beleggers Belangen van vrijdag 1 februari 2013.. Dat wil zeggen dat zij bij een faillissement van een bedrijf een betere positie hebben dan de aandeelhouders, die in dat scenario doorgaans alles verliezen. 
 
Tussen de senior obligaties en de aandelen bevinden zich de achtergestelde leningen. Deze vallen in drie subcategorieën uiteen: het dichtst bij aandelen staan de tier-1-leningen (T1), daarboven komen de 'uitstervende’ upper-tier-2-leningen (UT2) en daar weer boven, vlak onder de senior obligaties staan de lower-tier-2-leningen (LT2). Achtergestelde leningen maken – zij het niet onbeperkt – deel uit van het solvabiliteitsvermogen/kernkapitaal.
 
Het belang van de plaats in de kapitaalstructuur is geen academische discussie en wordt zeer relevant voor beleggers wanneer de onderneming in de problemen komt. SNS Reaal is een recent, ‘fraai’, voorbeeld van de soms genadeloze gevolgen van de kapitaalstructuur.
 
 

De door Markit samengestelde iBoxx Euro Financials Subordinated Index gaf afgelopen jaar zelfs een totaalrendement van liefst 38% en presteerde daarmee beter dan de AEX-index of Europese highyieldleningen.

'Subordinated' staat voor achtergesteld, een term die betrekking heeft op de plaats van de obligatie in de kapitaalstructuur en de daaraan verbonden rechten van de houders van deze effecten.
 
De houders van zogeheten senior secured en unsecured (leningen met en zonder onderpand) staan hoog in de kapitaalstructuur, wordt uitgelegd in het omslagartikel van Beleggers Belangen van vrijdag 1 februari 2013.. Dat wil zeggen dat zij bij een faillissement van een bedrijf een betere positie hebben dan de aandeelhouders, die in dat scenario doorgaans alles verliezen. 
 
Tussen de senior obligaties en de aandelen bevinden zich de achtergestelde leningen. Deze vallen in drie subcategorieën uiteen: het dichtst bij aandelen staan de tier-1-leningen (T1), daarboven komen de 'uitstervende’ upper-tier-2-leningen (UT2) en daar weer boven, vlak onder de senior obligaties staan de lower-tier-2-leningen (LT2). Achtergestelde leningen maken – zij het niet onbeperkt – deel uit van het solvabiliteitsvermogen/kernkapitaal.
 
Het belang van de plaats in de kapitaalstructuur is geen academische discussie en wordt zeer relevant voor beleggers wanneer de onderneming in de problemen komt. SNS Reaal is een recent, ‘fraai’, voorbeeld van de soms genadeloze gevolgen van de kapitaalstructuur.
 
 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.