Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 31 jan 2013 12:25

Jaarcijfers stutten koersen

0 0 Leestijd ongeveer

Het jaarcijferseizoen is eigenlijk nog maar net van start en het is daarom nog veel te vroeg om conclusies te trekken. We hadden niettemin slechter van start kunnen gaan. De meeste beurskoersen zijn aardig gestegen.

Het verhaal over de aandelenmarkt is zo langzamerhand bekend. Beurskoersen stijgen vanwege gebrek aan alternatieven. De rente is laag en beleggers willen inkomen zien en worden over het algemeen rijkelijk bedeeld in de vorm van dividend.

Onderbelicht is gebleven het winstpotentieel van de bedrijven zelf. Als dat ook nog goed is zijn aandelen bij uitstek de beleggingscategorie waar het grootste deel van het vermogen in moet zitten.

Trend gezet

ASML, Philips, CSM en Ziggo hebben iets met elkaar gemeen. Allen hebben zij beleggers al inzicht gegeven in de jaarcijfers 2012 en de nodige verwachtingen uitgesproken over 2013 en bij allen heeft de markt positief gereageerd en de koers hoger gezet. Grote dissonant in de cijferpublicatie zijn de overige bedrijven die toevallig stuk voor stuk sterk afhankelijk zijn van de consumentenbestedingen. We hebben het dan over Sligro, Beter Bed en Macintosh. En hoewel de cijfers van Beter Bed behoorlijk mager waren, is ook van dit fonds de koers gestegen.

Te pessimistisch

Hoewel dus nog zeer voorbarig is het niet ondenkbaar dat de markt te pessimistisch is geweest over de cijfer over het laatste kwartaal van vorig jaar en de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten voor dit jaar. Alle niet retailfondsen hebben zich op een bepaalde manier positief uitgelaten over de winstontwikkeling dit jaar.

ASML verwacht een wat trage start, maar denkt dat in de tweede jaarhelft in te halen. Een soortgelijk verhaal voor Philips, dat keurig vasthoudt aan zijn margedoelstelling van 10-12%, hoger dan de winstgevendheid over 2012. CSM doet het goed met zijn in de etalage staande bakkerijtak en ook Ziggo waagt zich aan een winstdoel voor dit jaar en stelt nu al een dividendverhoging in het vooruitzicht. Alleen de retailfondsen houden zich op de vlakte voor dit jaar en zullen mogelijk winstdalingen voor de kiezen krijgen.

 

Shell valt wat tegen, maar het olieconcern kijkt toch met optimisme naar de toekomst en ziet ruimte voor een hoger dividend. Ook vastgoedfonds Unibail-Rodamco ziet een hogere winst in het verschiet. Het plotselinge vertrek van de topman zorgt voor wat koersdruk.

Achtergrond gematigd optimisme

Kostenbesparingen spelen een grote rol in de toch wel gunstige winstperspectieven, maar ook het wat hogere vertrouwen in de mondiale economie zal hierin een rol spelen. Verder zullen bedrijven profiteren van de lage rentestand.

Overheidsbezuinigingen geven weliswaar een drukkend effect op de economie, maar er is op dit vlak ook sprake van positieve ontwikkelingen. Overheden maken werk van het op orde brengen van hun eigen financiële huishouding, terwijl hervormingen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt gunstig zijn voor bedrijven omdat zij daardoor flexibeler worden in de kosten.

Zet trend door?

We zullen moeten afwachten in hoeverre de in gang gezette trend zich de komende weken voortzet, maar als meer bedrijven gunstige winstperspectieven voor dit jaar afgeven dan kan de beurs nog zeker de opgaande lijn vervolgen.

Wel zullen de verschillen per bedrijf groot blijven. Zoals altijd gaat het om de positieve verrassing. Scepsis in beurskoersen is in zoverre fijn dat dit vaak goede koopmomenten oplevert.

 

Het verhaal over de aandelenmarkt is zo langzamerhand bekend. Beurskoersen stijgen vanwege gebrek aan alternatieven. De rente is laag en beleggers willen inkomen zien en worden over het algemeen rijkelijk bedeeld in de vorm van dividend.

Onderbelicht is gebleven het winstpotentieel van de bedrijven zelf. Als dat ook nog goed is zijn aandelen bij uitstek de beleggingscategorie waar het grootste deel van het vermogen in moet zitten.

Trend gezet

ASML, Philips, CSM en Ziggo hebben iets met elkaar gemeen. Allen hebben zij beleggers al inzicht gegeven in de jaarcijfers 2012 en de nodige verwachtingen uitgesproken over 2013 en bij allen heeft de markt positief gereageerd en de koers hoger gezet. Grote dissonant in de cijferpublicatie zijn de overige bedrijven die toevallig stuk voor stuk sterk afhankelijk zijn van de consumentenbestedingen. We hebben het dan over Sligro, Beter Bed en Macintosh. En hoewel de cijfers van Beter Bed behoorlijk mager waren, is ook van dit fonds de koers gestegen.

Te pessimistisch

Hoewel dus nog zeer voorbarig is het niet ondenkbaar dat de markt te pessimistisch is geweest over de cijfer over het laatste kwartaal van vorig jaar en de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten voor dit jaar. Alle niet retailfondsen hebben zich op een bepaalde manier positief uitgelaten over de winstontwikkeling dit jaar.

ASML verwacht een wat trage start, maar denkt dat in de tweede jaarhelft in te halen. Een soortgelijk verhaal voor Philips, dat keurig vasthoudt aan zijn margedoelstelling van 10-12%, hoger dan de winstgevendheid over 2012. CSM doet het goed met zijn in de etalage staande bakkerijtak en ook Ziggo waagt zich aan een winstdoel voor dit jaar en stelt nu al een dividendverhoging in het vooruitzicht. Alleen de retailfondsen houden zich op de vlakte voor dit jaar en zullen mogelijk winstdalingen voor de kiezen krijgen.

 

Shell valt wat tegen, maar het olieconcern kijkt toch met optimisme naar de toekomst en ziet ruimte voor een hoger dividend. Ook vastgoedfonds Unibail-Rodamco ziet een hogere winst in het verschiet. Het plotselinge vertrek van de topman zorgt voor wat koersdruk.

Achtergrond gematigd optimisme

Kostenbesparingen spelen een grote rol in de toch wel gunstige winstperspectieven, maar ook het wat hogere vertrouwen in de mondiale economie zal hierin een rol spelen. Verder zullen bedrijven profiteren van de lage rentestand.

Overheidsbezuinigingen geven weliswaar een drukkend effect op de economie, maar er is op dit vlak ook sprake van positieve ontwikkelingen. Overheden maken werk van het op orde brengen van hun eigen financiële huishouding, terwijl hervormingen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt gunstig zijn voor bedrijven omdat zij daardoor flexibeler worden in de kosten.

Zet trend door?

We zullen moeten afwachten in hoeverre de in gang gezette trend zich de komende weken voortzet, maar als meer bedrijven gunstige winstperspectieven voor dit jaar afgeven dan kan de beurs nog zeker de opgaande lijn vervolgen.

Wel zullen de verschillen per bedrijf groot blijven. Zoals altijd gaat het om de positieve verrassing. Scepsis in beurskoersen is in zoverre fijn dat dit vaak goede koopmomenten oplevert.