Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Edin Mujagic, 16 jan 2013 13:52

Profiteren van stijging EUR/USD

0 0 Leestijd ongeveer

De eerste handelsdagen van 2013 zijn tot nu toe een voortzetting van wat hele mooie weken voor EUR/USD zijn geweest: de koers is geklommen van ca. 1,27 medio november tot ca. 1,33 medio januari.

Die stijging komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. In de Verenigde Staten zaten de beleidsmakers met de begrotingsravijn in hun maag. Eerst duurde het behoorlijk lang voordat ze ergens mee kwamen en wat er uiteindelijk uit de bus kwam rollen, was niet bepaald een stevige, door alles en iedereen omarmde oplossing.

Spreads omlaag

In de eurozone was er sprake van relatieve rust en meer optimisme ten aanzien van de eurocrisis. De belofte van de ECB er alles aan te doen om de euro te redden, zette zoden aan de dijk. De spreads tussen de obligaties van de zwakke eurolanden en de Bunds zijn behoorlijk gedaald. Dat kwam vooral door de daling van de rentes in landen zoals Italië en Spanje wat weer nauw samenhangt met die belofte van de ECB.

De kans is groot dat de mooie tijden voor de euro nog niet voorbij zijn. Het probleem met de zogeheten Fiscal Cliff in de VS is maar halfslachtig ‘opgelost’ en een oude bekende klopt al aan de deur.

Plafond bereikt

Naar verwachting bereiken de VS medio februari de schuldenplafond, net zoals in de zomer van 2011. Grote kans dat het plafond verhoogd zal worden, maar het is zo goed als zeker dat dat pas het slotstuk van een klucht vol verwijten en getreuzel zal zijn, waardoor dat weer op het allerlaatste moment zal gebeuren. Ondertussen lijkt die periode van relatieve rust in de eurozone aan te houden.

Gedragen op die golven van relatieve rust in de eurozone en problemen in de VS, zou het niet verbazen als EUR/USD de komende tijd de stijgende lijn doorzet en klimt richting 1,35 of zelfs verder. Een en ander afhankelijk van het precieze scenario van de schuldklucht in de VS bijvoorbeeld. 

Fed-exit?

Zo bezien is dit een mooie kans voor beleggers om met EUR/USD long posities een graantje mee te pikken. Het is wel belangrijk op tijd die long posities af te bouwen. Ik heb 1,36 als strike bepaald voor mezelf.

Dit omdat, zoals gesteld, het schuldplafond in de VS uiteindelijk verhoogd zal worden waarmee die molen om de nek van de dollar, in ieder geval voorlopig, zal verdwijnen. Daarnaast oogt de Amerikaanse economie beter dan in van de eurozone en er wordt zelfs gesproken over een Fed-exit (denk wel dat het bij woorden blijft uiteindelijke).

In de eurozone is het een kwestie van tijd voordat de crisissfeer terugkeert. In de kern is er namelijk weinig veranderd: het financiële huishoudboekje van de probleemlanden ziet er niet goed uit en de economische groei in de hele muntunie heeft het zeer moeilijk.

Dit laatste kan ook voor nieuwe spanningen in de relatief sterke eurolanden zorgen, zeker in Duitsland waar later dit jaar landelijke verkiezingen op de agenda staan. Daarvoor zijn er ook enkele regionale verkiezingen waar de eurocrisis ongetwijfeld een rol zal spelen. Ondanks de veelgehoorde opmerking dat de ergste fase van de eurocrisis achter de rug is, is dat zeer waarschijnlijk niet het geval.

Voor de posities in EUR/USD op de wat langere termijn, de komende 12 maanden, ga ik toch voor shorts, met als strike rond 1,20.

Die stijging komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. In de Verenigde Staten zaten de beleidsmakers met de begrotingsravijn in hun maag. Eerst duurde het behoorlijk lang voordat ze ergens mee kwamen en wat er uiteindelijk uit de bus kwam rollen, was niet bepaald een stevige, door alles en iedereen omarmde oplossing.

Spreads omlaag

In de eurozone was er sprake van relatieve rust en meer optimisme ten aanzien van de eurocrisis. De belofte van de ECB er alles aan te doen om de euro te redden, zette zoden aan de dijk. De spreads tussen de obligaties van de zwakke eurolanden en de Bunds zijn behoorlijk gedaald. Dat kwam vooral door de daling van de rentes in landen zoals Italië en Spanje wat weer nauw samenhangt met die belofte van de ECB.

De kans is groot dat de mooie tijden voor de euro nog niet voorbij zijn. Het probleem met de zogeheten Fiscal Cliff in de VS is maar halfslachtig ‘opgelost’ en een oude bekende klopt al aan de deur.

Plafond bereikt

Naar verwachting bereiken de VS medio februari de schuldenplafond, net zoals in de zomer van 2011. Grote kans dat het plafond verhoogd zal worden, maar het is zo goed als zeker dat dat pas het slotstuk van een klucht vol verwijten en getreuzel zal zijn, waardoor dat weer op het allerlaatste moment zal gebeuren. Ondertussen lijkt die periode van relatieve rust in de eurozone aan te houden.

Gedragen op die golven van relatieve rust in de eurozone en problemen in de VS, zou het niet verbazen als EUR/USD de komende tijd de stijgende lijn doorzet en klimt richting 1,35 of zelfs verder. Een en ander afhankelijk van het precieze scenario van de schuldklucht in de VS bijvoorbeeld. 

Fed-exit?

Zo bezien is dit een mooie kans voor beleggers om met EUR/USD long posities een graantje mee te pikken. Het is wel belangrijk op tijd die long posities af te bouwen. Ik heb 1,36 als strike bepaald voor mezelf.

Dit omdat, zoals gesteld, het schuldplafond in de VS uiteindelijk verhoogd zal worden waarmee die molen om de nek van de dollar, in ieder geval voorlopig, zal verdwijnen. Daarnaast oogt de Amerikaanse economie beter dan in van de eurozone en er wordt zelfs gesproken over een Fed-exit (denk wel dat het bij woorden blijft uiteindelijke).

In de eurozone is het een kwestie van tijd voordat de crisissfeer terugkeert. In de kern is er namelijk weinig veranderd: het financiële huishoudboekje van de probleemlanden ziet er niet goed uit en de economische groei in de hele muntunie heeft het zeer moeilijk.

Dit laatste kan ook voor nieuwe spanningen in de relatief sterke eurolanden zorgen, zeker in Duitsland waar later dit jaar landelijke verkiezingen op de agenda staan. Daarvoor zijn er ook enkele regionale verkiezingen waar de eurocrisis ongetwijfeld een rol zal spelen. Ondanks de veelgehoorde opmerking dat de ergste fase van de eurocrisis achter de rug is, is dat zeer waarschijnlijk niet het geval.

Voor de posities in EUR/USD op de wat langere termijn, de komende 12 maanden, ga ik toch voor shorts, met als strike rond 1,20.