Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 16 jan 2013 09:16

Kijk uit met Japanse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds medio november noteert de Nikkei een kwart hoger. Al in aanloop naar de verkiezingen begonnen Japanse aandelen te stijgen. Beleggers waren rotsvast overtuigd dat de nieuwe regering de beurs zou trekken om de economie te stimuleren. Gaat dat lukken?

En inderdaad de nieuwe premier liet er geen gras over groeien. Een maand na de parlementsverkiezingen presenteerde Shinzo Abe een ambitieus stimuleringsplan. Met een investering van ruim 10.000 miljard yen wil de regering van de conservatieve Liberaal Democraten 600.000 banen scheppen, het bruto binnenlandsproduct met twee procentpunt opschroeven en het vertrouwen van de bevolking terugwinnen.

De regering wil ook de deflatie wegwerken en rekent daarvoor op de hulp van de centrale bank – het streefdoel is twee procent inflatie. En daarnaast de appreciatie van de yen ombuigen – die schaadt de export. Het stimuleringsplan voorziet in de aankoop van obligaties die door het ESM, het permanente noodfonds van de eurogroep, worden uitgegeven. Na de aankondiging zakte de yen meteen naar 89,35 per dollar, het laagste peil sinds juni 2010.

Op beurs van Tokio schieten de koersen van aandelen loodrecht omhoog, maar is zoveel optimisme wel terecht? Per saldo zet de Abe van de Liberaal Democratische Partij in op eeuwenoude maatregelen. Afgezien van de driejarige gedwongen pauze in de oppositie, zit zijn partij al vijftig jaar in de regering en leverde de genereuze geldpolitiek voor de economie weinig duurzame winst op. Dus waarom zou het ditmaal anders zijn?

Maar ja, zoals superbelegger John Templeton het zo mooi kon verwoorden: Stierenmarkten worden geboren uit pessimisme, groeien op scepticisme, rijpen op optimisme en sterven in euforie. Aandelenbeleggers zijn alleszins blij verrast met de opmars van de Nikkei. Inmiddels noteert de index al ruim boven het koersdoel dat analisten begin dit jaar in het vooruitzicht stelden.

Jim O’Neill verkondigde eind november dat Japan best wel eens de verrassing van 2013 zou kunnen worden. De rasoptimist van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de nieuwe regering definitief komaf zal maken met de dure yen, lage groei en de structurele prijsdalingen. Problemen waar de Japanse economie al ruim 20 jaar onder lijdt.

De Nikkei steeg in de voorbije twee maanden zo’n 25 procent. Vraag is of aandelen blijven stijgen of wat gas gaan terugnemen. Volgens de Japanse zakenbank Nomura verruilen beleggers massaal hun obligaties voor aandelen. De grote rotatie naar aandelen zou de drijvende kracht van de hausse zijn. De jongste opmars kan het begin signaleren van een seculiere beursstijging waarbij de Nikkei richting de 15.000 klimt. Maar eerst dient de index overtuigend de horde van 11.250 te nemen.

@IvanSnurer

En inderdaad de nieuwe premier liet er geen gras over groeien. Een maand na de parlementsverkiezingen presenteerde Shinzo Abe een ambitieus stimuleringsplan. Met een investering van ruim 10.000 miljard yen wil de regering van de conservatieve Liberaal Democraten 600.000 banen scheppen, het bruto binnenlandsproduct met twee procentpunt opschroeven en het vertrouwen van de bevolking terugwinnen.

De regering wil ook de deflatie wegwerken en rekent daarvoor op de hulp van de centrale bank – het streefdoel is twee procent inflatie. En daarnaast de appreciatie van de yen ombuigen – die schaadt de export. Het stimuleringsplan voorziet in de aankoop van obligaties die door het ESM, het permanente noodfonds van de eurogroep, worden uitgegeven. Na de aankondiging zakte de yen meteen naar 89,35 per dollar, het laagste peil sinds juni 2010.

Op beurs van Tokio schieten de koersen van aandelen loodrecht omhoog, maar is zoveel optimisme wel terecht? Per saldo zet de Abe van de Liberaal Democratische Partij in op eeuwenoude maatregelen. Afgezien van de driejarige gedwongen pauze in de oppositie, zit zijn partij al vijftig jaar in de regering en leverde de genereuze geldpolitiek voor de economie weinig duurzame winst op. Dus waarom zou het ditmaal anders zijn?

Maar ja, zoals superbelegger John Templeton het zo mooi kon verwoorden: Stierenmarkten worden geboren uit pessimisme, groeien op scepticisme, rijpen op optimisme en sterven in euforie. Aandelenbeleggers zijn alleszins blij verrast met de opmars van de Nikkei. Inmiddels noteert de index al ruim boven het koersdoel dat analisten begin dit jaar in het vooruitzicht stelden.

Jim O’Neill verkondigde eind november dat Japan best wel eens de verrassing van 2013 zou kunnen worden. De rasoptimist van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de nieuwe regering definitief komaf zal maken met de dure yen, lage groei en de structurele prijsdalingen. Problemen waar de Japanse economie al ruim 20 jaar onder lijdt.

De Nikkei steeg in de voorbije twee maanden zo’n 25 procent. Vraag is of aandelen blijven stijgen of wat gas gaan terugnemen. Volgens de Japanse zakenbank Nomura verruilen beleggers massaal hun obligaties voor aandelen. De grote rotatie naar aandelen zou de drijvende kracht van de hausse zijn. De jongste opmars kan het begin signaleren van een seculiere beursstijging waarbij de Nikkei richting de 15.000 klimt. Maar eerst dient de index overtuigend de horde van 11.250 te nemen.

@IvanSnurer