Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 16 jan 2013 16:06

Interessant ondanks (soms) stevige waarderingen

0 0 Leestijd ongeveer

De cyclische sector basismaterialen bestaat voor het grootste deel uit aandelen van chemiebedrijven en mijnbouwers. Een aantal daarvan heeft het de laatste tijd uitstekend gedaan en noteert tegen een hoogste koers ooit.

Voor beleggers die op zoek zijn naar een portefeuille met aandelen van hoofdzakelijk de grotere Amerikaanse chemiebedrijven is Materials Select Sector SPDR (ticker XLB) een prima optie.

Door middel van één ETF wordt namelijk geïnvesteerd in een mandje van de grootste Amerikaanse bedrijven die actief zijn in de sector basismaterialen. XLB is daarmee één van de negen Select Sector SPDRs, die beleggers in staat stellen om tegen lage kosten te investeren in de grootste sectoren binnen de S&P500.

Eerder beschreven we in deze rubriek al het Energy Select SPDR Fund, dat belegt in de grootste Amerikaanse olie- en olieservicebedrijven (ticker XLE). De portefeuille van XLB bestaat voor het grootste deel (bijna 70%) uit Amerikaanse chemiebedrijven die opgenomen zijn in de toonaangevende S&P500-index.

Aandelen van mijnbouwbedrijven (21%), papierproducenten en bosbouwproducten (5%) en bedrijven actief op het gebied van verpakkingsmaterialen (4%) vormen de rest van de portefeuille, die momenteel bestaat uit 32 aandelen.

Net als de overige sectorfondsen van SPDR is ook de portefeuille van XLB daarmee behoorlijk geconcentreerd. De tien grootste posities vertegenwoordigen bij elkaar bijna 70%, met een individuele weging per aandeel gebaseerd op de beurswaarde. De top-4 van grootste posities wordt dan ook gevormd door achtereenvolgens Monsanto, Dupont, Dow Chemical en Praxair. Met bijna 11% is Monsanto goed voor de zwaarste weging.

Het veelbesproken bedrijf maakt behalve (gentech)zaden ook onder meer bestrijdingsmiddelen voor zowel boeren als particulieren. Het aandeel maakte de laatste jaren een enorme sprong, die resulteerde in een huidige beurswaarde van ruim $50 mrd en een navenant zware weging in XLB.

In juni 2010 gaf ik nog een kooptip voor Monsanto op $49,96, dat toen net een flinke daling achter de rug had. Inmiddels doet een aandeel ruim $100.

STEVIGE WAARDERINGEN
Het interessante van deze ETF is dat hij is samengesteld uit aandelen die het uitstekend hebben gedaan en die tegen de hoogste koers ooit noteren (naast Monsanto geldt dat ook voor LyondellBasell en PPG Industries, aandelen die opgenomen zijn in respectievelijk de offensieve en dividendportefeuille van Beleggers Belangen) en aandelen die de laatste tijd juist slecht hebben gepresteerd (Dupont, Freeport-McMoran, Air Products en Dow Chemical). Dupont werd kort geleden nog toegevoegd aan de dividendportefeuille.

Ondanks de stevige waarderingen voor een aantal aandelen is de sector basismaterialen toch interessant voor beleggers, uitgaande van een langzaam aansterkende wereldwijde economie. Standard & Poor's verhoogde het advies voor de sector vorige week van 'negatief' naar 'neutraal' en verwacht naarmate het jaar vordert een betere Purchasing Managers Index voor de grootste economiën, resulterend in een sterkere groei van de winst per aandeel dan het gemiddelde van de S&P500 voor de desbetreffende aandelen.

Daarbij kan de uiterst cyclische sector momenteel profiteren van de lage gasprijs, wat voor lagere productiekosten zorgt. Op lange termijn kan de groeiende vraag uit opkomende markten positief uitpakken. Chemiebedrijven moeten het daarbij voor een belangrijk deel hebben van de autosector en de groeiende verkoop van elektronica, terwijl bedrijven als Monsanto, Freeport, Praxair en Air Products duurzame concurrentievoordelen hebben. Grote pluspunten van XLB zijn het grote dagelijkse handelsvolume en de lage expense ratio van slechts 0,18%. 

CONCLUSIE
Door middel van één ETF kan belegd worden in de aandelen van de grootste Amerikaanse chemie- en mijnbouwbedrijven die zijn opgenomen in de S&P500-index. Ondanks het cyclische karakter van de sector zijn de vooruitzichten op langere termijn sterk, met name dankzij een groeiende vraag vanuit opkomende markten. 

Tekst: Menno van Hoven, 11 januari 2013

Voor beleggers die op zoek zijn naar een portefeuille met aandelen van hoofdzakelijk de grotere Amerikaanse chemiebedrijven is Materials Select Sector SPDR (ticker XLB) een prima optie.

Door middel van één ETF wordt namelijk geïnvesteerd in een mandje van de grootste Amerikaanse bedrijven die actief zijn in de sector basismaterialen. XLB is daarmee één van de negen Select Sector SPDRs, die beleggers in staat stellen om tegen lage kosten te investeren in de grootste sectoren binnen de S&P500.

Eerder beschreven we in deze rubriek al het Energy Select SPDR Fund, dat belegt in de grootste Amerikaanse olie- en olieservicebedrijven (ticker XLE). De portefeuille van XLB bestaat voor het grootste deel (bijna 70%) uit Amerikaanse chemiebedrijven die opgenomen zijn in de toonaangevende S&P500-index.

Aandelen van mijnbouwbedrijven (21%), papierproducenten en bosbouwproducten (5%) en bedrijven actief op het gebied van verpakkingsmaterialen (4%) vormen de rest van de portefeuille, die momenteel bestaat uit 32 aandelen.

Net als de overige sectorfondsen van SPDR is ook de portefeuille van XLB daarmee behoorlijk geconcentreerd. De tien grootste posities vertegenwoordigen bij elkaar bijna 70%, met een individuele weging per aandeel gebaseerd op de beurswaarde. De top-4 van grootste posities wordt dan ook gevormd door achtereenvolgens Monsanto, Dupont, Dow Chemical en Praxair. Met bijna 11% is Monsanto goed voor de zwaarste weging.

Het veelbesproken bedrijf maakt behalve (gentech)zaden ook onder meer bestrijdingsmiddelen voor zowel boeren als particulieren. Het aandeel maakte de laatste jaren een enorme sprong, die resulteerde in een huidige beurswaarde van ruim $50 mrd en een navenant zware weging in XLB.

In juni 2010 gaf ik nog een kooptip voor Monsanto op $49,96, dat toen net een flinke daling achter de rug had. Inmiddels doet een aandeel ruim $100.

STEVIGE WAARDERINGEN
Het interessante van deze ETF is dat hij is samengesteld uit aandelen die het uitstekend hebben gedaan en die tegen de hoogste koers ooit noteren (naast Monsanto geldt dat ook voor LyondellBasell en PPG Industries, aandelen die opgenomen zijn in respectievelijk de offensieve en dividendportefeuille van Beleggers Belangen) en aandelen die de laatste tijd juist slecht hebben gepresteerd (Dupont, Freeport-McMoran, Air Products en Dow Chemical). Dupont werd kort geleden nog toegevoegd aan de dividendportefeuille.

Ondanks de stevige waarderingen voor een aantal aandelen is de sector basismaterialen toch interessant voor beleggers, uitgaande van een langzaam aansterkende wereldwijde economie. Standard & Poor's verhoogde het advies voor de sector vorige week van 'negatief' naar 'neutraal' en verwacht naarmate het jaar vordert een betere Purchasing Managers Index voor de grootste economiën, resulterend in een sterkere groei van de winst per aandeel dan het gemiddelde van de S&P500 voor de desbetreffende aandelen.

Daarbij kan de uiterst cyclische sector momenteel profiteren van de lage gasprijs, wat voor lagere productiekosten zorgt. Op lange termijn kan de groeiende vraag uit opkomende markten positief uitpakken. Chemiebedrijven moeten het daarbij voor een belangrijk deel hebben van de autosector en de groeiende verkoop van elektronica, terwijl bedrijven als Monsanto, Freeport, Praxair en Air Products duurzame concurrentievoordelen hebben. Grote pluspunten van XLB zijn het grote dagelijkse handelsvolume en de lage expense ratio van slechts 0,18%. 

CONCLUSIE
Door middel van één ETF kan belegd worden in de aandelen van de grootste Amerikaanse chemie- en mijnbouwbedrijven die zijn opgenomen in de S&P500-index. Ondanks het cyclische karakter van de sector zijn de vooruitzichten op langere termijn sterk, met name dankzij een groeiende vraag vanuit opkomende markten. 

Tekst: Menno van Hoven, 11 januari 2013