Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Jeroen Boogaard, 14 jan 2013 12:27

‘Gouden decennium’ voor aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers die nog niet zijn ingestapt, hoeven niet bang te zijn dat ze de rally op de beurs hebben gemist. Volgens StarCapital liggen de grootste koersstijgingen nog voor ons.

De Duitse vermogensbeheerder sluit niet uit dat er voor de aandelenmarkt een gouden decennium aanbreekt. Op basis van de historische waardering kan de DAX-index over 10 à 12 jaar een stand van 20.000 punten bereiken, bijna een verdrievoudiging ten opzichte van het huidige niveau.

StarCapital heeft goede argumenten voor zijn positieve visie op aandelen. Zo wijst het op de extreme risicoaversie van de afgelopen jaren. Zekerheid werd boven rendement gesteld, waardoor de meeste beleggers onderwogen zijn in aandelen. Waar aandelen bij Duitse verzekeraars in 2000 nog ruim een kwart van de portefeuille uitmaakten, was dat eind 2011 nog slechts 2,1%. De afkeer van aandelen is bij veel grote beleggers te zien.

Vertrouwen op dieptepunt

Wereldwijd is het vertrouwen of de risicobereidheid bij institutionele beleggers vorig jaar verder gedaald tot een dieptepunt, zo blijkt uit de State Street Investor Confidence Index. In tegenstelling tot andere sentimentonderzoeken baseert State Street zich niet op een enquête onder beleggers, maar op miljoenen transacties op de beurs. Dat geeft een getrouwer beeld van de stemming onder beleggers.

Ondanks de koersstijgingen op de aandelenmarkten brengen instituten dus nog altijd hun aandelenposities terug, ten faveure van obligaties. Hetzelfde beeld komt naar voren uit de wereldwijde geldstromen bij beleggingsfondsen, die EPFR in kaart brengt. Vorig jaar mochten obligatiefondsen zich tot eind oktober verheugen in een instroom van $427 miljard, terwijl er nog eens $71 miljard uit aandelenfondsen wegvloeide.

Pas sinds medio december is het beeld omgekeerd en overtreft de instroom bij aandelenfondsen die van obligatiefondsen. Van euforie is echter totaal geen sprake. De beurzen hebben het vorig jaar weliswaar goed gedaan, maar de koersstijgingen kwamen tot stand bij zeer lage volumes. Daaruit blijkt volgens StarCapital dat er nog nauwelijks serieuze aankopen hebben plaatsgevonden en dat de echte koersstijgingen nog in het verschiet liggen.

Historisch lage waarderingen

Er staat in elk geval nog voldoende geld aan de zijlijn om de aandelenmarkten omhoog te stuwen. Door de extreme afkeer van risico zijn veilig geachte beleggingen  volgens de vermogensbeheerder ook extreem duur en daardoor onaantrekkelijk. Dan gaat het bijvoorbeeld om Duitse en Amerikaanse staatsleningen, maar ook om goud, Zwitserse franken en Duitse woningen.

Aandelen daarentegen zijn over het algemeen gunstig gewaardeerd en bieden een hoog dividend. Vooral in Europa zijn veel aandelenmarkten historisch laag gewaardeerd, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor China en Japan. Met een Shiller koers-winstverhouding (waarbij de gemiddelde winst over de afgelopen tien jaar wordt genomen) en koers-boekwaarde die ruim onder het historische gemiddelde ligt, behoort Italië volgens StarCapital tot de meest ondergewaardeerde aandelenmarkten in Europa.

Maar ook de eurostoxx 50 is aantrekkelijk. Deze belangrijke benchmark voor Europese Blue Chips moet verdubbelen om weer terug te keren naar de oude top uit 2000. De Duitse vermogensbeheerder verwacht wel dat de volatiliteit voorlopig hoog blijft en raadt beleggers daarom aan om correcties aan te grijpen om aandelenposities uit te bouwen. Moed om meer risico te nemen, zal zich volgens StarCapital de komende jaren uitbetalen.

De Duitse vermogensbeheerder sluit niet uit dat er voor de aandelenmarkt een gouden decennium aanbreekt. Op basis van de historische waardering kan de DAX-index over 10 à 12 jaar een stand van 20.000 punten bereiken, bijna een verdrievoudiging ten opzichte van het huidige niveau.

StarCapital heeft goede argumenten voor zijn positieve visie op aandelen. Zo wijst het op de extreme risicoaversie van de afgelopen jaren. Zekerheid werd boven rendement gesteld, waardoor de meeste beleggers onderwogen zijn in aandelen. Waar aandelen bij Duitse verzekeraars in 2000 nog ruim een kwart van de portefeuille uitmaakten, was dat eind 2011 nog slechts 2,1%. De afkeer van aandelen is bij veel grote beleggers te zien.

Vertrouwen op dieptepunt

Wereldwijd is het vertrouwen of de risicobereidheid bij institutionele beleggers vorig jaar verder gedaald tot een dieptepunt, zo blijkt uit de State Street Investor Confidence Index. In tegenstelling tot andere sentimentonderzoeken baseert State Street zich niet op een enquête onder beleggers, maar op miljoenen transacties op de beurs. Dat geeft een getrouwer beeld van de stemming onder beleggers.

Ondanks de koersstijgingen op de aandelenmarkten brengen instituten dus nog altijd hun aandelenposities terug, ten faveure van obligaties. Hetzelfde beeld komt naar voren uit de wereldwijde geldstromen bij beleggingsfondsen, die EPFR in kaart brengt. Vorig jaar mochten obligatiefondsen zich tot eind oktober verheugen in een instroom van $427 miljard, terwijl er nog eens $71 miljard uit aandelenfondsen wegvloeide.

Pas sinds medio december is het beeld omgekeerd en overtreft de instroom bij aandelenfondsen die van obligatiefondsen. Van euforie is echter totaal geen sprake. De beurzen hebben het vorig jaar weliswaar goed gedaan, maar de koersstijgingen kwamen tot stand bij zeer lage volumes. Daaruit blijkt volgens StarCapital dat er nog nauwelijks serieuze aankopen hebben plaatsgevonden en dat de echte koersstijgingen nog in het verschiet liggen.

Historisch lage waarderingen

Er staat in elk geval nog voldoende geld aan de zijlijn om de aandelenmarkten omhoog te stuwen. Door de extreme afkeer van risico zijn veilig geachte beleggingen  volgens de vermogensbeheerder ook extreem duur en daardoor onaantrekkelijk. Dan gaat het bijvoorbeeld om Duitse en Amerikaanse staatsleningen, maar ook om goud, Zwitserse franken en Duitse woningen.

Aandelen daarentegen zijn over het algemeen gunstig gewaardeerd en bieden een hoog dividend. Vooral in Europa zijn veel aandelenmarkten historisch laag gewaardeerd, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor China en Japan. Met een Shiller koers-winstverhouding (waarbij de gemiddelde winst over de afgelopen tien jaar wordt genomen) en koers-boekwaarde die ruim onder het historische gemiddelde ligt, behoort Italië volgens StarCapital tot de meest ondergewaardeerde aandelenmarkten in Europa.

Maar ook de eurostoxx 50 is aantrekkelijk. Deze belangrijke benchmark voor Europese Blue Chips moet verdubbelen om weer terug te keren naar de oude top uit 2000. De Duitse vermogensbeheerder verwacht wel dat de volatiliteit voorlopig hoog blijft en raadt beleggers daarom aan om correcties aan te grijpen om aandelenposities uit te bouwen. Moed om meer risico te nemen, zal zich volgens StarCapital de komende jaren uitbetalen.