Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 9 jan 2013 08:58

De echte favorieten van analisten

0 0 Leestijd ongeveer

Rond de jaarwisseling publiceren banken gretig hun favoriete aandelen voor het nieuwe jaar. Vooral de lijstjes met de top 5 en de top 10 vinden veel weerklank in de media, maar wat zijn nu de echte beurslievelingen van analisten?

Talloze analisten en strategen laten in de weken rond oud en nieuw hun licht schijnen op het nieuwe jaar. In lijvige rapporten en presentaties schetsen zij een beeld van de wereldeconomie en de te verwachte ontwikkelingen op de financiële markten.

De meeste beleggers zijn echter voornamelijk geïnteresseerd in de verwachtingen voor de aandelenmarkten. Wat zal de AEX doen en welke aandelen moet je hebben? Vooral de lijstjes met top 5’s en top 10’s trekken veel aandacht, zowel van beleggers als van de media.

Volgens dataleverancier Bloomberg gingen analisten bij de jaarwisseling ervan uit dat de AEX in 2013 het jaar uitgaat op 365,91 punten. Dat komt overeen met een winst van acht procent, een percentage dat in lijn ligt met het historische gemiddelde van zeven procent.

De meeste beleggers willen evenwel weten welke aandelen zij moeten kopen en misschien nog belangrijker welke te mijden zijn. Volgens de gegevens van Bloomberg zijn Nieuwe Steen, Aalberts, Ten Cate, Brunel en AMG de aandelen met de meeste koopadviezen uit de AEX en de AMX. Gemiddeld zouden zij in 2013 met ongeveer 27 procent winst moeten boeken, variërend van elf tot 55 procent. SNS Reaal, KPN, Heijmans, TomTom en EuroCommercial Properties daarentegen worden door analisten overladen met houden en verkoopaanbevelingen. Niettemin kleeft aan hun adviezen een gemiddeld koersdoel dat zo’n 15 procent hoger ligt dan de actuele koers.

Voor beleggers die verder kijken dan Nederlandse aandelen alleen hierbij de vijf met het hoogste gemiddelde advies uit de €uro STOXX 50: Volkswagen, LVMH, Vinci, Allianz en BNP Paribas. Eind dit jaar zullen zij pakweg tien procent hoger noteren. Dit ruim twee keer zo veel als de winst als index. Naar verwachting harkt in 2013 de €uro STOXX 50 amper vier procent bijeen. De te mijden hoofdfondsen zijn CRH, Generali, E.ON, Nokia en UniCredit de aandelen die overwegend voorzien van houden en verkoopadviezen. Als groep zouden zij dit jaar acht procent verlies moeten lijden.

Binnen de STOXX Europe 600 zijn Teleperformance, Investor B, Aalberts, OC Oerlikon en Shire de aandelen met de hoogste consensus. Analisten rekenen erop dat hun beurskoersen dit jaar met elf procent zullen stijgen. In Valiant, Bankia, Zardoya, Banco de Sabadell en SGL Carbon hebben analisten weinig fiducie. Ze zijn worden door analisten niet alleen overladen met verkoopadviezen, volgens de beoogde koersdoelen zullen zij bij de volgende jaarwisseling 17 procent lager noteren dan bij de vorige. À propos, het koersdoel voor eind 2013 van de brede Europese index becijferen analisten op 297,44 punten oftewel een plus van zes procent.

Bloomberg houdt ook minutieus de beleggingsadviezen van Amerikaanse aandelen bij. Aan hand van die gegevens blijkt dat onder de indexleden van de S&P 500 SLM, CVS Caremark, Cameron, Fluor en Schlumberger de aandelen met hoogste advies zijn. Door de bank genomen, noteren zij eind dit jaar twintig procent hoger versus 13 procent voor de S&P 500. Sears, Lexmark, Federated Investors, Waste Management en Hewlett-Packard worden evenwel verguisd. Dit vijftal met het laagste gemiddelde advies uit de S&P 500 wacht volgens analisten een gemiddelde koersdaling van 14 procent.

Iedereen weet dat voorspellen moeilijk is. De economie en de financiële markten vormen een complex samenspel en zijn voortdurend in beweging. Door onvoorziene ontwikkelingen kunnen koersdoelen sneller worden bereikt of totaal buiten bereik blijven. Een terugblik op 2012 leert dat de winst van de aandelen met het hoogste advies vorig jaar uitkwam op ongeveer de helft van wat analisten hadden voorgerekend. Bij de aandelen met het laagste advies is het beeld minder eenduidig. Op Wall Street stegen de verguisde aandelen niet alleen meer dan verwacht, maar ook nog eens dubbel zo hard als de meest koopwaardige aandelen. In Europa gingen zij met tweecijferige percentages onderuit, nochtans hadden analist verwacht dat de aandelen met de meeste verkoopadviezen licht zouden stijgen. Een direct gevolg van de eurocrisis en het is een rake illustratie dat op de beurs zich alles anders kan ontwikkelen dan menigeen verwacht.

@IvanSnurer

Talloze analisten en strategen laten in de weken rond oud en nieuw hun licht schijnen op het nieuwe jaar. In lijvige rapporten en presentaties schetsen zij een beeld van de wereldeconomie en de te verwachte ontwikkelingen op de financiële markten.

De meeste beleggers zijn echter voornamelijk geïnteresseerd in de verwachtingen voor de aandelenmarkten. Wat zal de AEX doen en welke aandelen moet je hebben? Vooral de lijstjes met top 5’s en top 10’s trekken veel aandacht, zowel van beleggers als van de media.

Volgens dataleverancier Bloomberg gingen analisten bij de jaarwisseling ervan uit dat de AEX in 2013 het jaar uitgaat op 365,91 punten. Dat komt overeen met een winst van acht procent, een percentage dat in lijn ligt met het historische gemiddelde van zeven procent.

De meeste beleggers willen evenwel weten welke aandelen zij moeten kopen en misschien nog belangrijker welke te mijden zijn. Volgens de gegevens van Bloomberg zijn Nieuwe Steen, Aalberts, Ten Cate, Brunel en AMG de aandelen met de meeste koopadviezen uit de AEX en de AMX. Gemiddeld zouden zij in 2013 met ongeveer 27 procent winst moeten boeken, variërend van elf tot 55 procent. SNS Reaal, KPN, Heijmans, TomTom en EuroCommercial Properties daarentegen worden door analisten overladen met houden en verkoopaanbevelingen. Niettemin kleeft aan hun adviezen een gemiddeld koersdoel dat zo’n 15 procent hoger ligt dan de actuele koers.

Voor beleggers die verder kijken dan Nederlandse aandelen alleen hierbij de vijf met het hoogste gemiddelde advies uit de €uro STOXX 50: Volkswagen, LVMH, Vinci, Allianz en BNP Paribas. Eind dit jaar zullen zij pakweg tien procent hoger noteren. Dit ruim twee keer zo veel als de winst als index. Naar verwachting harkt in 2013 de €uro STOXX 50 amper vier procent bijeen. De te mijden hoofdfondsen zijn CRH, Generali, E.ON, Nokia en UniCredit de aandelen die overwegend voorzien van houden en verkoopadviezen. Als groep zouden zij dit jaar acht procent verlies moeten lijden.

Binnen de STOXX Europe 600 zijn Teleperformance, Investor B, Aalberts, OC Oerlikon en Shire de aandelen met de hoogste consensus. Analisten rekenen erop dat hun beurskoersen dit jaar met elf procent zullen stijgen. In Valiant, Bankia, Zardoya, Banco de Sabadell en SGL Carbon hebben analisten weinig fiducie. Ze zijn worden door analisten niet alleen overladen met verkoopadviezen, volgens de beoogde koersdoelen zullen zij bij de volgende jaarwisseling 17 procent lager noteren dan bij de vorige. À propos, het koersdoel voor eind 2013 van de brede Europese index becijferen analisten op 297,44 punten oftewel een plus van zes procent.

Bloomberg houdt ook minutieus de beleggingsadviezen van Amerikaanse aandelen bij. Aan hand van die gegevens blijkt dat onder de indexleden van de S&P 500 SLM, CVS Caremark, Cameron, Fluor en Schlumberger de aandelen met hoogste advies zijn. Door de bank genomen, noteren zij eind dit jaar twintig procent hoger versus 13 procent voor de S&P 500. Sears, Lexmark, Federated Investors, Waste Management en Hewlett-Packard worden evenwel verguisd. Dit vijftal met het laagste gemiddelde advies uit de S&P 500 wacht volgens analisten een gemiddelde koersdaling van 14 procent.

Iedereen weet dat voorspellen moeilijk is. De economie en de financiële markten vormen een complex samenspel en zijn voortdurend in beweging. Door onvoorziene ontwikkelingen kunnen koersdoelen sneller worden bereikt of totaal buiten bereik blijven. Een terugblik op 2012 leert dat de winst van de aandelen met het hoogste advies vorig jaar uitkwam op ongeveer de helft van wat analisten hadden voorgerekend. Bij de aandelen met het laagste advies is het beeld minder eenduidig. Op Wall Street stegen de verguisde aandelen niet alleen meer dan verwacht, maar ook nog eens dubbel zo hard als de meest koopwaardige aandelen. In Europa gingen zij met tweecijferige percentages onderuit, nochtans hadden analist verwacht dat de aandelen met de meeste verkoopadviezen licht zouden stijgen. Een direct gevolg van de eurocrisis en het is een rake illustratie dat op de beurs zich alles anders kan ontwikkelen dan menigeen verwacht.

@IvanSnurer