Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Harry Geels, 8 jan 2013 13:39

Beursgorilla Jacko is zo goed niet

0 0 Leestijd ongeveer

Beursgorilla Jacko haalde rond de jaarwisseling wederom het nieuws. Hij zou voor de twaalfde keer in dertien jaar de AEX hebben verslagen, door willekeurig aandelen te selecteren. Het behaalde resultaat is minder opzienbarend als we bananen met bananen gaan vergelijken.

De beursmediafolklore rond de jaarwisseling bestaat er altijd uit om even te kijken of beursgorilla Jacko weer de AEX heeft verslagen. En ja hoor, ook dit jaar versloeg hij de index. Volgens de website Beursgorilla.nl zou Jacko tot de beste beleggers van Nederland behoren. Hij heeft het in zijn dertienjarige bestaan twaalf keer beter gedaan dan de AEX. Ook heeft hij over die periode in totaal een positief rendement behaald en de AEX niet.

Toegegeven, op het eerste oog zijn dit mooie resultaten. En touché voor veel beleggers die de AEX niet weten te verslaan en die, in tegenstelling tot Jacko met behulp van dure software en data, tijd en moeite stoppen in allerlei analyses. Jacko stelt zijn portefeuille heel simpel samen, namelijk door willekeurig bananen op te rape. Enige kanttekeningen bij de resultaten van Jacko zijn echter wel op zijn plaats.

Ik ga er, overigens, vanuit dat de resultaten van Jacko zoals gerapporteerd door Beursgorilla kloppen (en dat is best een unicum op internet, omdat de meeste adviesdiensten, vooral op internet, resultaten veel te mooi voorstellen).

Jacko selecteert ook smallcaps

De eerste kanttekening die we kunnen maken is de vergelijkingmaatstaf, te weten de AEX. Jacko mag kiezen uit een veel groter universum, waar ook veel kleinere aandelen deel van uitmaken.

De AEX is daarmee geen eerlijke graadmeter (eveneens omdat dividenden niet in de AEX worden meegenomen). Pakken we de Euronext All Shares herbeleggingsindex, waar ook de kleinere aandelen inzitten, dan ontstaat een ander beeld. Dan doet Jacko het in vijf van de dertien jaren slechter dan de index.

Jacko is risicovoller bezig

Ten tweede selecteert Jacko tien aandelen, terwijl de AEX er 25 heeft. Het risico van een kleinere portefeuille is ook hoger. De volatiliteit van de resultaten van Jacko is maar liefst ruim meer dan 33%, terwijl die (tijdens de onderzochte periode) voor de AEX op 24% en de AEX All Share index rond de 28% ligt. Je behoort resultaten te corrigeren voor het risico. Als we dat doen, doet Jacko het overigens nog wel beter dan de AEX All Share Index.

Jacko had één topjaar

De derde kanttekening heeft te maken met één uitzonderlijk goede ‘outperformance’, namelijk die van het eerste jaar 2000 (waarvan ik de transacties niet meer kan terugvinden op de site). Als we dit jaar weglaten en met 100 zouden beginnen aan het begin van 2001 dan zou Jacko per einde 2012 op 109,60 staan, tien procentpunt lager dan de AEX All Share Index die op 119,25 zou staan.

Jacko is niet benchmarkbewust

De meest waarschijnlijke reden waarom Jacko de index verslaat is dat hij zich niet bekommert om de index. Veel beleggers doen dit helaas (vaak noodgedwongen) wel. Veel fondsbeheerders maken bijvoorbeeld (slechts) onder- of overwegingen op de index die ze volgen. Fondsbeheerders krijgen bijvoorbeeld vaak een maximale ‘tracking error’ mee (een maatstaf die het risico in termen van afwijking op de index meet).

Op die manier beleggen is eigenlijk vergelijkbaar met hardlopen waarbij de organisatie zegt dat je achter de voorste loper moet aanhollen en dan ook nog met een rugzak extra bagage, namelijk de kosten van beleggen. Nogal wiedes dat je de markt (lees de voorste loper) niet verslaat. Wat het ‘experiment’ met Jacko ons leert is eigenlijk dat je het benchmarkdenken los moet laten om de beurs te kunnen verslaan. In die zin houdt deze folklore – en dat is het, want niemand gaat in het echt willekeurig aandelen selecteren - ons beleggers een spiegel voor.

 

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM) en partner van de ML Finance Academy (www.mlfa.eu ). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.

De beursmediafolklore rond de jaarwisseling bestaat er altijd uit om even te kijken of beursgorilla Jacko weer de AEX heeft verslagen. En ja hoor, ook dit jaar versloeg hij de index. Volgens de website Beursgorilla.nl zou Jacko tot de beste beleggers van Nederland behoren. Hij heeft het in zijn dertienjarige bestaan twaalf keer beter gedaan dan de AEX. Ook heeft hij over die periode in totaal een positief rendement behaald en de AEX niet.

Toegegeven, op het eerste oog zijn dit mooie resultaten. En touché voor veel beleggers die de AEX niet weten te verslaan en die, in tegenstelling tot Jacko met behulp van dure software en data, tijd en moeite stoppen in allerlei analyses. Jacko stelt zijn portefeuille heel simpel samen, namelijk door willekeurig bananen op te rape. Enige kanttekeningen bij de resultaten van Jacko zijn echter wel op zijn plaats.

Ik ga er, overigens, vanuit dat de resultaten van Jacko zoals gerapporteerd door Beursgorilla kloppen (en dat is best een unicum op internet, omdat de meeste adviesdiensten, vooral op internet, resultaten veel te mooi voorstellen).

Jacko selecteert ook smallcaps

De eerste kanttekening die we kunnen maken is de vergelijkingmaatstaf, te weten de AEX. Jacko mag kiezen uit een veel groter universum, waar ook veel kleinere aandelen deel van uitmaken.

De AEX is daarmee geen eerlijke graadmeter (eveneens omdat dividenden niet in de AEX worden meegenomen). Pakken we de Euronext All Shares herbeleggingsindex, waar ook de kleinere aandelen inzitten, dan ontstaat een ander beeld. Dan doet Jacko het in vijf van de dertien jaren slechter dan de index.

Jacko is risicovoller bezig

Ten tweede selecteert Jacko tien aandelen, terwijl de AEX er 25 heeft. Het risico van een kleinere portefeuille is ook hoger. De volatiliteit van de resultaten van Jacko is maar liefst ruim meer dan 33%, terwijl die (tijdens de onderzochte periode) voor de AEX op 24% en de AEX All Share index rond de 28% ligt. Je behoort resultaten te corrigeren voor het risico. Als we dat doen, doet Jacko het overigens nog wel beter dan de AEX All Share Index.

Jacko had één topjaar

De derde kanttekening heeft te maken met één uitzonderlijk goede ‘outperformance’, namelijk die van het eerste jaar 2000 (waarvan ik de transacties niet meer kan terugvinden op de site). Als we dit jaar weglaten en met 100 zouden beginnen aan het begin van 2001 dan zou Jacko per einde 2012 op 109,60 staan, tien procentpunt lager dan de AEX All Share Index die op 119,25 zou staan.

Jacko is niet benchmarkbewust

De meest waarschijnlijke reden waarom Jacko de index verslaat is dat hij zich niet bekommert om de index. Veel beleggers doen dit helaas (vaak noodgedwongen) wel. Veel fondsbeheerders maken bijvoorbeeld (slechts) onder- of overwegingen op de index die ze volgen. Fondsbeheerders krijgen bijvoorbeeld vaak een maximale ‘tracking error’ mee (een maatstaf die het risico in termen van afwijking op de index meet).

Op die manier beleggen is eigenlijk vergelijkbaar met hardlopen waarbij de organisatie zegt dat je achter de voorste loper moet aanhollen en dan ook nog met een rugzak extra bagage, namelijk de kosten van beleggen. Nogal wiedes dat je de markt (lees de voorste loper) niet verslaat. Wat het ‘experiment’ met Jacko ons leert is eigenlijk dat je het benchmarkdenken los moet laten om de beurs te kunnen verslaan. In die zin houdt deze folklore – en dat is het, want niemand gaat in het echt willekeurig aandelen selecteren – ons beleggers een spiegel voor.

 

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM) en partner van de ML Finance Academy (www.mlfa.eu ). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.