Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 8 jan 2013 11:26

AEX kan naar de 400

0 0 Leestijd ongeveer

Ineens zien beleggers weer licht aan het einde van de tunnel. Waar de wereldeconomie de laatste jaren uit meerdere hoeken fikse tegenwind had, komt uit diezelfde richting ineens de zon een beetje door.

Het zijn bijzonder zware jaren voor beleggers geweest. De kredietcrisis, de Europese schuldencrisis, groeivertraging in China, Japan in een eeuwige recessie, oorlogen in het Midden-Oosten en ga zo maar door.

Bedrijven sterk

Ondanks al deze ellende hebben de aandelenmarkten zich goed gehouden. Vooral als wordt gekeken naar de ontwikkeling van de renteniveaus in solide landen als Nederland en Duitsland. Uit die historisch lage rentes sprak toch een enorme angst en je zou zeggen dat geen belegger meer aandelen lustte.

Niets van dat alles. Aandelenmarkten zijn niet zo maar blijven liggen en hebben zelfs al aardig de weg omhoog gevonden. Bedrijven hebben hun kwaliteiten weer bewezen en tijdig in de kosten gesneden en ook inde minder goede tijden geïnvesteerd in innovatie en flink uitgebreid naar opkomende landen. Dat stelde hen in staat blijvend goede dividenden uit te keren, superieur aan de vergoeding op vastrentend papier.

Licht komt door

Nu lijken toch meerdere problemen wat minder groot te worden. De Amerikaanse fiscalcliff is vermeden. Hierdoor kan het momentum van de Amerikaanse economie, tot uiting komende in een herstel van de woning- en arbeidsmarkt en orderintake van industrie, verder de ruimte krijgen.

Verhoging van de dividendbelasting in Amerika is beperkt gebleven, wat gunstig is voor dividendaandelen, de smaakmakers van de afgelopen tijd.

Natuurlijk, er wacht wederom een battle om het schuldenplafond, maar veel verder gezichtsverlies zullen de Amerikaanse politici toch niet willen lopen. Verder lijkt het tot president Obama doorgedrongen dat er nu echt werk gemaakt moet worden van die bezuinigingen.

Europa, China en Japan

Europa is er nog lang niet, maar het woord Grexit lijkt voorlopig niet meer te vallen. De rentes op perifeer staatspapier dalen verder en dat geeft aan dat er vertrouwen is in het huidige model van hervormingen en eventuele steun van de ECB.

China kreeg harde klappen van de eurocrisis, maar ook daar lijkt de bodem van de groeivertraging bereikt. De groei van China kwam ook onder druk vanwege aflopende stimuleringsprogramma’s. De nieuwe leider XiJinpinglijkt werk te maken van een structurele beheersbare groei van de Chinese economie.

Eeuwige zorgenkind Japan heeft ook een nieuwe regering en die komt met een noodpakket om de langdurige recessie en deflatiespiraal de rug toe te keren.

Beurs omhoog

De beurzen zijn redelijk blijven liggen in zwaar weer en kunnen best aardig omhoog nu het er economisch toch wat vrolijker begint uit te zien.
Een stand van 400 punten voor de AEX binnen een maand of drie tot zes valt zeker niet uit te sluiten. We spreken dan over een stijging van 14%. Geld opgeslagen in Duits en Nederlands staatspapier ‘vlucht’ richting aandelen, die momenteel stukken veiliger lijken dan dit historisch dure staatspapier.

Het zijn bijzonder zware jaren voor beleggers geweest. De kredietcrisis, de Europese schuldencrisis, groeivertraging in China, Japan in een eeuwige recessie, oorlogen in het Midden-Oosten en ga zo maar door.

Bedrijven sterk

Ondanks al deze ellende hebben de aandelenmarkten zich goed gehouden. Vooral als wordt gekeken naar de ontwikkeling van de renteniveaus in solide landen als Nederland en Duitsland. Uit die historisch lage rentes sprak toch een enorme angst en je zou zeggen dat geen belegger meer aandelen lustte.

Niets van dat alles. Aandelenmarkten zijn niet zo maar blijven liggen en hebben zelfs al aardig de weg omhoog gevonden. Bedrijven hebben hun kwaliteiten weer bewezen en tijdig in de kosten gesneden en ook inde minder goede tijden geïnvesteerd in innovatie en flink uitgebreid naar opkomende landen. Dat stelde hen in staat blijvend goede dividenden uit te keren, superieur aan de vergoeding op vastrentend papier.

Licht komt door

Nu lijken toch meerdere problemen wat minder groot te worden. De Amerikaanse fiscalcliff is vermeden. Hierdoor kan het momentum van de Amerikaanse economie, tot uiting komende in een herstel van de woning- en arbeidsmarkt en orderintake van industrie, verder de ruimte krijgen.

Verhoging van de dividendbelasting in Amerika is beperkt gebleven, wat gunstig is voor dividendaandelen, de smaakmakers van de afgelopen tijd.

Natuurlijk, er wacht wederom een battle om het schuldenplafond, maar veel verder gezichtsverlies zullen de Amerikaanse politici toch niet willen lopen. Verder lijkt het tot president Obama doorgedrongen dat er nu echt werk gemaakt moet worden van die bezuinigingen.

Europa, China en Japan

Europa is er nog lang niet, maar het woord Grexit lijkt voorlopig niet meer te vallen. De rentes op perifeer staatspapier dalen verder en dat geeft aan dat er vertrouwen is in het huidige model van hervormingen en eventuele steun van de ECB.

China kreeg harde klappen van de eurocrisis, maar ook daar lijkt de bodem van de groeivertraging bereikt. De groei van China kwam ook onder druk vanwege aflopende stimuleringsprogramma’s. De nieuwe leider XiJinpinglijkt werk te maken van een structurele beheersbare groei van de Chinese economie.

Eeuwige zorgenkind Japan heeft ook een nieuwe regering en die komt met een noodpakket om de langdurige recessie en deflatiespiraal de rug toe te keren.

Beurs omhoog

De beurzen zijn redelijk blijven liggen in zwaar weer en kunnen best aardig omhoog nu het er economisch toch wat vrolijker begint uit te zien.
Een stand van 400 punten voor de AEX binnen een maand of drie tot zes valt zeker niet uit te sluiten. We spreken dan over een stijging van 14%. Geld opgeslagen in Duits en Nederlands staatspapier ‘vlucht’ richting aandelen, die momenteel stukken veiliger lijken dan dit historisch dure staatspapier.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.