Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 24 dec 2012 08:39

De tijd dringt

0 0 Leestijd ongeveer

2013 nadert met rasse schreden. De Amerikanen hebben nog zeven dagen de tijd om de patstelling rond het begrotingsakkoord te ontmijnen. De vooruitzichten zijn niet gunstig. Andermaal zijn de onderhandelingen vastgelopen.

De laatste handelssessies van het jaar zijn in de regel kalm. Institutionele beleggers sluiten hun boeken in de week voor Kerstmis en ze nemen met de kerstdagen enkele dagen vrij. Met de feestdagen zijn de meeste markten enkele dagen gesloten. De handelaren en vermogensbeheerders die wel nog werken, ronden het jaar af en houden zich voornamelijk bezig met positiebewaking.

Moeizame onderhandelingen

Dit jaar zijn de financiële markten echter in de ban van de begrotingsonderhandelingen in Washington. Al maanden bakkeleien de twee grootste Amerikaanse partijen over de aanpak om de staatsschuld terug te dringen. Als er dit jaar geen akkoord wordt gesloten, dan gaan volgend jaar alle belastingtarieven omhoog en treden tegelijkertijd automatische bezuinigingsprogramma’s in werking. Hierdoor is de kans groot dat de Amerikaanse economie verzeild geraakt in een nieuwe recessie.

De onderhandelingen tussen de Republikeinen (meerderheid in het Huis van Afgevaardigden) en de Democraten (meerderheid in de Senaat) verlopen erg moeizaam. Met president Barack Obama voorop sturen de Democraten aan op belastingverhogingen. De Republikeinen zijn mordicus tegen. Zij willen bezuinigen op overheidsuitgaven. In de praktijk betekent dit snijden in de sociale voorzieningen en dus totaal onacceptabel voor de Democraten.

Water bij de wijn

Omdat geen van beide partijen de verantwoordelijkheid wil dragen dat ze het land in een recessie storten, wordt achter de schermen onderhandeld over een compromis. President Obama verhoogde de drempel voor zijn rijkentaks van een kwart miljoen dollar naar een jaarinkomen van 400.000 dollar. Ook de Republikeinse leider John Boehner deed water bij de wijn. Op voorwaarde dat er niet bij Defensie bezuinigd wordt, werkte hij een voorstel uit waarbij Amerikanen met een jaarinkomen van één miljoen dollar meer belastingen zouden gaan betalen, maar trok het vorige week donderdag in. Het plan voor de beperkte belastingverhoging zou in het Huis van Afgevaardigden worden weggestemd.

De nieuwe impasse in de begrotingsonderhandelingen zorgde vrijdag ervoor dat de financiële markten wereldwijd rood kleurden. Sommige beleggers vrezen dat er dit jaar geen akkoord meer zal worden gesloten. Het jaar 2012 is echter nog niet voorbij. In de komende dagen zal achter de schermen hard worden gewerkt om toch nog een compromis te sluiten. In augustus 2011 bereikten de twee grote Amerikaanse partijen ook op de allerlaatste dag een principeakkoord over het schuldenplafond.

Op het nippertje

Hoewel de tijd dringt, in zeven dagen kun je met een beetje goede wil heel veel bereiken. Hoogstwaarschijnlijk wordt er ook nu weer op het laatste nippertje een compromis gesloten. Voor veel institutionele beleggers betekent de nieuwe impasse in de begrotingsonderhandelingen dat ze de feestdagen achter hun computer doorbrengen of aan tafel zitten met een tablet op hun schoot. Zo houden ze een oogje in het zeil voor het geval dat het toch misgaat.

De financiële markten gaan uit van een goede afloop. De koersdalingen van vrijdag ten spijt, de VIX getuigt van optimisme. De Amerikaanse volatiliteitsindex functioneert als een soort van angstbarometer en noteert al weken onder de 25 punten. Het ziet er dan ook niet naar uit dat er in de komende dagen een schokkende gebeurtenis zal plaatsvinden. En zelfs als een compromis uitblijft, is dit nog geen reden tot paniek. De regering in Washington bereidt nu al reparatiewetten voor om de schade van een eventueel mislukt begrotingsakkoord te beperken en kunnen ze alzo de schuld in de schoenen van Republikeinen schuiven.

Prettige kerstdagen.

@IvanSnurer