Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 7 nov 2012 08:42

De koopjes van analisten

0 0 Leestijd ongeveer

Analisten hebben een kleine kans om het juist te hebben en lopen een groot risico om fout te zitten, niettemin is volgens Bloomberg PostNL overduidelijk het favoriete aandeel van analisten. Op de Europese shortlist figureren ook ASM International, Imtech, Aalberts en Delta Lloyd.

Dataleverancier Bloomberg houdt minutieus de beleggingsadviezen van analisten bij. Aan hand van die gegevens blijkt dat onder de indexleden van de AEX PostNL niet alleen het meest geadviseerde aandeel is, maar bovendien ook het fonds met het grootste koerspotentieel.

Hoofdfonds PostNL is zelfs binnen de STOXX Europe 600 het mooiste aandeel, zowel qua het gemiddelde advies als het beoogde koersdoel.

Wat betreft de AEX-fondsen bestaat de volledige top-5 uit PostNL, DSM, Fugro, Aperam en SBM Offshore. Door de band genomen, verwachten analisten dat de aandelen van de betrokken aandelen in de komende twaalf maanden 28 procent zullen stijgen. Het votum luidt bijgevolg zonder uitzondering gemiddeld genomen kopen.

Unibail-Rodamco, Douwe Egberts, ASML, Heineken en Philips zijn de hekkensluiters van dienst. Analisten gaan ervan uit dat het koerspotentieel van dit vijftal beperkt is tot een schamele 2 procent en geven de vijf aandelen gemiddeld genomen een houdenadvies mee.

Bij de STOXX Europe 600 bestaat de volledige top-5 uit PostNL, Valeo, Shire, Spirent Communications en Maurel & Prom. Analisten gaan ervan uit dat de beurskoersen over een jaar gemiddeld genomen 34 procent hoger noteren, vandaar dat de vijf bedrijven overwegend voorzien zijn van koopadviezen.

In Europees verband sluiten Bankia, SGL Carbon, Banco de Sabadell, Zardoya Otis en Mediaset de rangen. Naar verwachting zullen deze aandelen een veer laten van meer dan 20 procent, Bankia zelfs meer dan 70 procent. Het is dan ook geen grote verrassing dat de consensus op verkopen uitkomt.

Omdat analisten een kleine kans hebben om het helemaal juist te hebben en een groot risico lopen om volledig fout te zitten, is het van groot belang dat ook gekeken wordt naar de koersontwikkeling van de desbetreffende aandelen. Zo kunt u zien of ze de wind in de rug hebben. Aandelen met een negatief momentum zijn voor positiebeleggers die long zitten een financiële aderlating.

Wanneer het momentum in de evaluatie meegenomen wordt, dan bestaat de Nederlandse top-5 uit PostNL, Aegon, Fugro, ING en DSM. Binnen de STOXX Europe 600 zakt PostNL echter naar plaats 9. De Europese top-5 ziet er als volgt uit: Afren, OC Oerlikon, Petroleum Geo Services, Aker Solutions en Eiffage.

@IvanSnurer