Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 2 nov 2012 18:20

LyondellBasell: Zeldzaam mooi aandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Slechts weinig bedrijven bedienen hun aandeelhouders dusdanig goed als LyondellBasell Industries. Het is dan ook geen verrassing dat de in Rotterdam gevestigde dividendmachine tegen een hoogste koers ooit noteert.

Op 25 mei 2012 schreef ik op deze website een artikel met als titel ‘4 koopjes’. Eén van die vier aandelen was chemiebedrijf LyondellBasell Industries.

Inmiddels zijn we vijf maanden verder en blijkt het aandeel, dat één van de toppers in onze offensieve portefeuille is, daadwerkelijk een koopje geweest te zijn met nu 40% koerswinst.

Dat is dan ook nog exclusief de belangrijkste drijfveer achter het in de VS genoteerde, maar in Rotterdam gevestigde chemiebedrijf, dat zijn aandeelhouders uitstekend blijft bedienen middels stevige dividenduitkeringen. 

Dat was dan ook de strekking van mijn verhaal eerder dit jaar, toen ik wees op het prima instapmoment dat was ontstaan voor Lyondell na de overdreven koersdaling in de voorliggende maanden.

Ik wees nadrukkelijk op het feit dat het bedrijf vooral interessant was vanwege het beleid om veel dividend uit te keren aan de aandeelhouder.

Allicht ook geholpen door de historie van het bedrijf (nadat Basell Lyondell eind 2007 overnam moest er vanwege de enorme schuldenlast faillissementsbescherming aangevraagd worden in januari 2009, waarna er onder implus van durfinvesteerder Apollo in 2010 een terugkeer op de beurs volgde) schuift Lyondell zoals beloofd door het management, het grootste deel van de niet benodigde cash door naar de aandeelhouders in de vorm van dividend, nadat eerst de schuldpositie flink was teruggebracht (KPN, let je op?).

DIVIDEND DIVIDEND DIVIDEND
Na een eerste dividend van $0,10 in mei 2011 werd de kwartaaluitkering steeds verder opgeschroefd naar de huidige $0,40, wat in een huidig dividendrendement van nog altijd 3% resulteert. 

Belangrijker nog werd er eind vorig jaar een speciaal (super)dividend van $4,75 uitgekeerd bovenop het reguliere dividend, en liet LyondellBasell vorige week weten binnenkort wederom een special dividend van ditmaal $2,75 uit te keren in het vierde kwartaal, bovenop de $0,40 aan regulier dividend. 

Lyondell op de Maasvlakte

Bovendien gaf Lyondell aan de komende jaren vaker overtollig kasgeld aan aandeelhouders uit te willen blijven keren middels een (waarschijnlijk kleiner) special dividend. Daarnaast zal ook het gewone kwartaaldividend zo goed als zeker verder verhoogd blijven worden. Voor volgend jaar rekenen analisten op een verhoging van 25% (nu $1,60 per jaar). 

Daarmee is Lyondell een schoolvoorbeeld voor veel andere bedrijven die onnodig cash blijven oppotten.

Wanneer je noodzakelijke investeringen hebt gedaan is het niet meer dan normaal om een groot deel terug te sluizen naar de aandeelhouder (en niet zoals bij KPN eerst maximaal uitkeren om later het dividend te decimeren omdat er niet genoeg geïnvesteerd is).

Het mooie van Lyondell is dat de kaspositie ondanks al het dividendgeweld het laatste kwartaal gewoon met 80% aandikte tot $3,55 mrd en ook de komende jaren verder zal blijven toenemen, waardoor er continu weer een potje wordt gecreëerd voor de uitkering van een speciaal dividend.

Het voorgestelde extraatje van $2,75 per aandeel komt omgerekend neer op ongeveer $1,6 mrd. Zelfs na deze betaling zal Lyondell het jaar 2012 zo goed als zeker met bijna $300 mln extra in kas afsluiten.

Zoals gezegd is het huidige dividendrendement 3%, maar wie verder kijkt en de speciale dividenden meeneemt ziet een heel ander beeld. De onderstaande grafiek toont dat prima aan met een actueel dividendrendement van ruim 8% over 2012 ($1,60 + $2,75 bij een koers van ruim $53).

 

Tijdens de conference call was topman Jim Gallogly erg duidelijk over de toekomstige dividenduitkeringen, uiteraard onder voorbehoud van de ontwikkeling van de resultaten.

 “Assuming that the results remain strong and we’re fully funding our growth plans, we intend to return cash to shareholders in a periodic fashion, perhaps in varied amounts and more frequent intervals,” Gallogly said on the call. “We like a strong balance sheet, but we have shown very clearly that we will return value to our shareholders.”

Helaas zijn er maar weinig bedrijven die een vergelijkbaar beleid voeren als het om het geld en daarmee de belangen van de aandeelhouders, ofwel de eigenaren van het bedrijf, gaat. 

Het speciale dividend van Lyondell staat overigens los van het grote aantal special dividends dat de laatste weken en maanden werd aangekondigd in de Verenigde Staten.  Deze hebben met name te maken met de verwachte wijziging van de huidige belastingregels (hogere dividendbelasting) per 1 januari 2013 in de VS. 

ANALISTEN 
Onder het mom van beter laat dan helemaal niet kregen de voorbije maanden ook steeds meer analisten oog voor de potentie van LyondellBasell, zeker nadat het aandeel kort geleden opgenomen werd in de S&P500. 

Van de 21 analisten die LyondellBasell momenteel volgen geeft er geen één een verkoopadvies en adviseert 81% kopen bij 19% houdadviezen. Het gemiddelde koersdoel van $58,71 ligt ruim 10% boven het huidige niveau. 

NOG STEEDS INSTAPPEN?
Op de vraag of je nu nog in moet stappen is mijn standaardantwoord: je had er al in moeten zitten. Na de enorme opmars (YTD +64%) lijkt het aandeel nu goed gewaardeerd met een voor 2013 voorziene k/w van iets meer dan 10. 

Hou er ook goed rekening mee dat Lyondell een cyclisch bedrijf is dat momenteel de wind in de zeilen heeft, vooral ook dankzij de extreem lage gasprijzen (en dus lagere productiekosten) die voor recordmarges zorgen.  

Toch verdient een aandeel als Lyondell een premie gezien het gevoerde (dividend)beleid en luidt het advies dan ook om alsnog in te stappen op dagen van koerszwakte, precies zoals wij 5 maanden geleden adviseerden, toen we het aandeel ook toevoegden aan onze offensieve portefeuille. 

NOG EEN DIVIDENDMACHINE
Bedrijven als LyondellBasell zijn helaas extreem zeldzaam. Toch is er een handjevol aandelen dat er, zoals het hoort, voor kiest om bovenop een standaarddividend ook regelmatig een speciaal dividend uit te keren aan de eigenaren.

In Europa is het Franse BIC daarvan een mooi voorbeeld. Het bedrijf dat pennen, scheermessen en aanstekers (en zelfs het surfboard waar ik deze zomer nog op stond in Frankrijk) maakt beschikt over een prima trackrecord van jaarlijkse dividendverhogingen, en keerde de afgelopen jaren ook regelmatig een speciaal dividend uit.

In 2011 betaalde BIC nog €0,65 dividend, om dat vervolgens geleidelijk op te krikken naar de huidige betaling van €2,20. Bovenop dit reguliere dividend werd in 2004, 2009 en 2011 ook nog een bonusdividend uitgekeerd van in totaal €3,80.

In mei van dit jaar was dat nog €1,80, bovenop het dividend van €2,20, dus €4 in totaal voor het jaar 2012. Beleggers Belangen gaf begin dit jaar nog een kooptip voor BIC in het tijdschrift, dat momenteel niet voor niets net als Lyondell tegen een hoogste koers ooit noteert.

Ook deze zomer was er tijdens de Tour de France nog aandacht voor het aandeel BIC, dat ook nog kort aan bod komt in onze special van het tijdschrift van deze week, die vandaag in de bus valt bij onze abonnees.

In de door mij beheerde dividendportefeuille zitten geen aandelen die net zoals de bovengenoemde twee fondsen regelmatig een speciaal dividend uitkeren. Met name Lyondell zou prima passen in deze dividendportefeuille, zei het niet dat de relatief korte dividendhistorie me daar een half jaar geleden van weerhield. 

Volgende week is er  op deze website weer uitgebreid aandacht voor de dividendportefeuille, die bij de slotkoersen van donderdag goed was voor een totaalrendement van 31,3%.

Tekst: Menno van Hoven, 2 november 2012
(De auteur heeft een positie in LyondellBasell Industries)