Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 2 nov 2012 08:28

Hongkong-route en Europese aandelen die inhaken op China

0 0 Leestijd ongeveer

De meningen over China zijn verdeeld. De economie groeit er minder hard en Chinese aandelen zijn nauwelijks vooruit te branden. Kortom, teleurstelling alom, maar ook het moment om naar interessante aandelen uit te kijken die volop profiteren van de economische ontwikkelingen in China.

Volgens Stuart Rae is de tijd rijp om nu opnieuw in China te investeren. De strateeg van de Amerikaanse vermogensbeheerder AllianceBernstein ziet dat door de afnemende economische activiteit, de onzekerheid rond de stimuleringsmaatregelen en de tegenvallende ontwikkeling van de Chinese beurzen beleggers kopschuw geworden zijn. En als de stemming somber is, moet je kopen, want dan kun je veel meer rendement rapen. Immers als iedereen al gekocht heeft, gaan de koersen niet langer omhoog.

Mikio Kumuda van LGT is minder te spreken over de economische cijfers uit China. De strateeg van de Zwitserse privaatbank verwacht dan ook niet dat de aandelenmarkten er al uitgebodemd zijn.

Jim O’Neill, directeur Vermogensbeheer bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, vindt de cijfers bemoedigend. Volgens hem wijzen ze in de richting van een zachte landing, terwijl de markten een harde landing inprijzen, wat maakt dat Chinese aandelen kansen zouden moeten bieden.

De strategen van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley delen de mening van Jim O’Neill en zien zelfs tekenen van herstel. Graham Secker en Adam Parker denken dat de Chinese economie het dal is gepasseerd en voelen zich gesterkt door de recente stijging van de Chinese aandelenmarkten.

Aangezien de aandelenmarkten in Shanghai en Shenzhen niet toegankelijk zijn buitenlandse particuliere beleggen, selecteerde zij voor hun klanten een aantal Europese bedrijven waarvan de koersontwikkeling in hoge mate gecorreleerd is aan de evolutie van MSCI China.

Particuliere beleggers die rechtstreeks in China willen investeren, kunnen ook gebruikmaken van de Hongkong-route. Veel Chinese bedrijven hebben (ook) een notering in Hongkong en daar zijn niet-Chinese beleggers wel welkom. Onderstaande tabel somt dan ook de bedrijven op die door de aandelenanalisten van Morgan Stanley voorzien zijn van een kopenadvies.

Informatie en beurskoersen worden steeds toegankelijker, maar het nadeel van de Hongkong-route is dat niet alle informatie in het Engels beschikbaar is. Niettemin verdienen Chinese aandelen (en aandelen uit opkomende markten in het algemeen) een plaats in elke goedgespreide beleggingsportefeuille.

Beleggers die weinig tijd of ervaring hebben en toch zelf achter de knoppen willen zitten, kopen beter aandelen van Europese bedrijven die hun omzet deels uit China halen. Het voordeel van deze methode is dat u profiteert van de economische vooruitgang en tegelijkertijd toch in Europese bedrijven belegt. U vindt er vrij gemakkelijk informatie over, u kunt het nieuws zelf opvolgen en de aandelen (desnoods snel) bij uw vertrouwde beursmakelaar (ver)kopen.

@IvanSnurer